fbpx

Ki lesz Az Év Agrárembere 2019-ben? Elindult a jelölés!

Írta: Sándor Ildikó - 2019 november 12.

Idén is tíz kategóriában keresi az Agrotrend Csoport által életre hívott Az Év Agrárember díj a köz számára értékeset alkotó, a szakma fejlődése és nívója mellett a társadalom javát is szolgáló agrárszakembereket. Az elismerésre bármely ágazati szereplő jelölhető november 15ig szakmai bemutatkozás és fotó feltöltésével a www.azevagrarembere.hu oldalon. Mátrai Zoltán főszervező az idén hatodik alkalommal kiírt díjról beszélt lapunknak.

– Az Év Agrárembere kitüntető díjat idén immár hatodik alkalommal írjuk ki. A címre tíz kategóriában – agrárgépészet, agrárinnováció, állattenyésztés, feldolgozó-élelmiszeripar, fenntartható gazdálkodás, fiatal gazda, jövő agrárszakembere, kertészet, növénytermesztés, növényvédelem – lehetett jelöltséget szerezni. A díjat az Agrotrend Csoport zászlóshajójaként 2014-ben alapítottuk azzal a szándékkal, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét azokra a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdálkodókra, gazdászokra, termelőkre, szolgáltatókra, fiatal gazdákra és kertészekre, akik önzetlenül támogatják környezetüket, azaz társadalmi szerepvállalásuk jelentős, kiemelkedő szakmai munkájuk mellett a közjóért is sokat tesznek. A hat év alatt talán már egyértelmű lett mindenkinek, hogy mit is jelent ez a társadalmi szerepvállalás: olyan cselekedet, amit valaki nem saját vagy érdekcsoportja hasznáért, nem ellenszolgáltatás fejében tesz, a közjó elősegítése érdekében. Örömmel mondhatom, hogy a jelöltek egyre jobban ki tudják domborítani, mit jelent a társadalmi szerepvállalás, és figyelnek is rá. Akad olyan gazdálkodó, aki már tudatosan készül a megmérettetésre, és ez nagy büszkeség számunkra.

Kevés ilyen kezdeményezéssel találkozunk az agráriumon belül… Miért érzik fontosnak, hogy a mezőgazdaság szerepét ilyen módon hangsúlyozzák?

– Ma Magyarországon biztosan az egyik legjobb módját találtuk meg, hogy a hazai mezőgazdaságnak hírét vigyük, értékét növeljük, presztízsét emeljük. Kifejezetten nagy öröm, hogy a magyar agrártársadalom legjobb szereplői vannak velünk. Fővédnökünk Dr. Nagy István agrárminiszter, védnökünk – a projekt legelejétől kezdve – Prof. Dr. Gyuricza Csaba, aki a zsűri elnöke, de a zsűriben a legfontosabb társadalmi szervezetek is képviseltetik magukat. Támogatóink a másik főszereplő csoport, akik nélkül a díjkiírás nem jöhetett volna létre. Ők tetemes anyagi hozzájárulással, a jelöltek felkutatásával, és zsűrizéssel segítik munkájukat. Ötleteik, kéréseik segítenek a díjkiírás színvonalát emelni. Az Év Agrárembere díj segít megmutatni ország-világ számára, hogy milyen kiváló emberek, szakemberek vannak köztünk. Meggyőződésem, hogy ilyen kollégák adják a vidék erejét, megtartóerejét. Védnökeink, támogatóink, zsűritagjaink és nem utolsó sorban jelöltjeink az elmúlt öt évben is kiváló hírvivői nemcsak a projektünknek, hanem az agrártársadalom szerepének, szereplőinek, és a vidék értékeinek is. Reményeink szerint ez a legnagyobb társadalmi ismertséggel és elismeréssel bíró kitüntető díj, még sok évig tudja hirdetni a gazdák értékeit, hazánkban és határainkon túl is!

A 2018. évi Az Év Agrárembere kitüntető díj győztese: Ledó Ferenc, a FruitVeb Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke

Kanyarodjunk vissza a kiindulóponthoz, vagyis a hatodik kiíráshoz! Változik valamiben a menetrend?

– Számottevő változásra nem kell számítani. Továbbra is azok jelentkezését várjuk, akiket a fenti válaszaimban már teljes mértékben megjelöltem. Tartjuk magunkat ez alkalommal is ahhoz az rendhez, hogy a jelöltállítás és a döntősök kiválasztása is komoly, transzparens művelet, melyet a mintegy nyolcvanfős szakmai zsűri garantál. Továbbra sem lehet más célunk, mint megtalálni és később díjazni azokat az alkalmas jelölteket, akik az előző kiírásokhoz hasonlóan magas színvonalat képviselnek szakterületükön, és példaként állíthatók akár a gazdálkodással foglalkozók, akár az egész magyar társadalom elé.