fbpx

Kiemelt támogatás a juhágazatnak

Írta: Csomor Zsolt - 2019 november 04.

Az elkülönített mintegy 5,7 milliárd forintból 2,5 milliárd forintot már ki is fizettek a juh-és kecsketartók beruházásainak támogatására. Ezen túl a juhtartók a 75 ezer forintos hektáronkénti területalapú támogatás mellett anyajuhonként 8900 forint kifizetésre is számíthatnak.

A „kiskérődző" ágazat jelenlegi uniós és nemzeti támogatásairól, valamint a Közös Agrárpolitika következő ciklusában várható támogatási forrásokról és elosztási rendszerről is beszélt Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára „A fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve” címmel megrendezett szakmai konferencián.

Az ökoszisztémára gyakorolt hatása miatt kiemelt támogatást érdemel a juhágazat. Az elkülönített mintegy 5,7 milliárd forintból 2,5 milliárd forintot már ki is fizettek a juh-és kecsketartók beruházásainak támogatására, telepkorszerűsítésre, trágyatárolók építésére.

A jövőben a juhtartók a 75 ezer forintos hektáronkénti területalapú támogatás mellett anyajuhonként 8900 forint kifizetésre is számíthatnak, ami mintegy 7 ezer gazdálkodó számára jelent segítséget, adta hírül az AM Sajtóiroda.

A 2022 utáni Közös Agrárpolitika jelenleg is tartó tárgyalásaival kapcsolatban az államtitkár úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottság ajánlása a szűkülő pénzügyi források mellett egyre nagyobb követelményeket támaszt a gazdákkal szemben. Magyarország célja, hogy egy végrehajtható, tervezhető, arányos és egyszerűsítést lehetővé tevő közösségi szabályozás jöjjön létre.