fbpx

Kígyó a barázdában, elnök a bajnokságon

Írta: - 2018 február 19.

Természetes gyökereink emlékét és a mitikus hagyományokat őrző-éltető kultúrákban-államokban a szántás központi, sőt rituális esemény. Afrika és Ázsia számos országában a szántási idény kezdete nemzeti ünnep. Kambodzsában a mindenkori herceg a palota kertjében maga által húzott barázdával nyitja meg a szezont, a minden újra fogékony Kenyában pedig a szántás világméretű örömünnepét immár másodszor rendezték meg 2017. december 1-2. között. 

A 64. Szántó Világversenyen személyesen is tiszteletét tette Kenyatta elnök

A „sztori”

Az első (mai értelemben vett) szántóversenyeket a XIX. század elején rendezték Írországban, ill. Új-Zélandon, ahol 1816-ból, illetve 1820-ból találhatók korabeli leírások ekeversenyekről. Világméretű versenyekről a World Ploughing Organization – WPO – 1952. évi megalakulása óta beszélhetünk. Az alapelvek tisztázása után – tarlón és gyepterületen is folyik a verseny – az első szántó-világbajnokságra 1953-ban Kanadában került sor. Ezt követően évenként rendeztek világversenyt, amelyen minden tagországból 2-2 induló vehet részt. A jelenlegi 31 tagországból nem mindegyik vesz részt mindig a versengésben, de így is félezernél nagyobb a hivatalos küldöttségek teljes létszáma, edzőkkel és a bírákkal együtt. Az általános bírálati szempontok: a nyitóbarázda minősége, az összevetés tökéletessége, a növényi maradványok aláforgatása, a szántás minősége, a záróbarázda tökéletessége, az összbenyomás, egyenesség, az ekeleeresztés és -kiemelés pontossága.

A világverseny

A nemzetközi szövetség 31 tagjából 22 ország vett részt a megmérettetésben. A helyszín az Egerton Egyetem Ngongongeri gazdasága volt, a kelet-kenyai Nakuru közelében. Változatos talajadottságú, néhol erős növényzettel fedett területekkel tarkított volt a versenyre kijelölt tábla. A gyakorlásra a terület más részein bőven volt lehetőség, de az ott optimalizált beállítások nem mindig érvényesültek a versenyszakaszokon. A 64. Szántó Világversenyen az ágyekék kategóriájában az USA, a váltva forgatóknál Írország „vitte el a pálmát“, azaz az aranyérmet. Minden versenyező tarlón és legelőn is bemutathatta tudását. Az elért eredményt külön-külön pontozták, majd a két eredmény összesítésével jött létre a végső helyezés.

Egzotikus terep – kígyó a barázdában

A kenyaiak egyszerű ekéikkel, gyengén felszerelt traktoraikkal tisztes küzdelemben maradtak alul a kifinomult észak-amerikai és nyugat-európai technikákkal szemben. Az arany-, ezüst- és bronz fokozatú helyezettek valamennyien Kverneland ekével versenyeztek. A norvég Kverneland Group Operations, hátterében a híres kleppi ekegyárral most is küldött két szakértőt, akik a Kverneland-ekéket használó valamennyi résztvevő rendelkezésére álltak. Ha kellett, alkatrészekkel és például ekevassal is szolgálhattak a helyszínen. Sőt: Kverneland-ekét kölcsönöztek azoknak, akik nem engedhették meg maguknak a versenyekék megvásárlását, és a bajnokság helyszínére szállítását. Az anyacég közlése szerint a versenyzőkkel kialakított jó kapcsolat nekik is gyümölcsöző: a műszaki vonatkozású ötletek felkarolásán kívül a szántóföldi talajművelésben kiharcolt világméretű kompetenciájukat is erősíthetik. Az ő ekéikkel induló győztesek ágyekéknél sárgarézből kézzel készített 1:16 léptékű vörös vagy zöld színű, két- vagy háromtestű ekemodellt kaptak, a váltva forgató kategória győztese pedig egy aranyszínű váltva forgató modellnek örülhetett. Aki első ízben áll fel a dobogó legfelső fokára, ezen kívül még egy aranyból készült nyilat is kaphat – ilyen eset azonban most nem fordult elő.

Kontinensünk legjobbja

Ausztria 1958-tól résztvevője a versengésnek, és 15 – összesítésben elért – világbajnoki címével, a 2017. évi aranyérmes Írországgal fej-fej mellett minden idők legjobb eredményét mutathatja fel. Mindkét – ágyeke és váltva forgató – kategóriában 2005 óta mindig jelen vannak. Ebben a küzdelemben jól felkészített Steyr és Lindner traktoraikkal, valamint Kverneland versenyekéikkel vettek részt. Egy másik földrészen történő versenyzéshez komoly szponzori háttér is kell. A két versenyző traktorait és azok gumiabroncsait adó Steyr, Lindner és MITAS mellett arany fokozatú támogatójuk volt egy olajcég és a legnagyobb osztrák mezőgazdasági biztosító. Ezen felül legalább 15 cég segítette őket kisebb-nagyobb összegekkel. A versenyekéket a norvég Kverneland Group híres, kleppi gyára szállította, a szokásos kereskedelmi keretek között – azaz nem szponzorként. A szinte minden nemzetközi elismerést besöprő, a nagyobb kiállítások aranyérmeivel büszkélkedhető cég ezt is megteheti.

A Lindner traktor Kenyában háromtestű váltva forgató ekével

A Steyr traktor kéttestű ágyekével a versenyterepen

A felszerelést hajón, konténerben szállították át Afrikába úgy, hogy az a versenyt megelőzően már két héttel korábban megérkezzen. Így maradt idejük az ottani körülmények közötti gyakorlásra, a gépcsoportok lehető legjobb beállítására. Néhány nappal a verseny előtt megérkezett 27 fős szurkolói táboruk is, akik azután gondoskodtak a felfokozott hangulatról. A kéttestű ágyekék versenyében Stefan Steiner bizonyult a világ második legjobbjának, övé az ezüstérem. A háromtestű ekék kategóriájában a korábbi világbajnokságon már szerepelt Hannes Heigl – háromszoros osztrák bajnok – ugyan csupán csak a 14. helyet tudta megszerezni. Ez is rávilágít arra, hogy mennyire nehezek voltak a körülmények.

2-testű ágyekék, ezüstérem: Stefan Steiner (25). Steyr 4095 Kompakt ET Profi traktor. 99 LE teljesítményű, 3,4 l lökettérfogatú FPT-motor. Multifunkcionális váltókarral 2x teher alatt kapcsolható 24×24 sebességfokozat. EHR-függesztőmű. Gumiabroncsok MITAS 380/70R24 + 480/70R34. Eke: Kverneland

3-testű váltva forgató ekék, 14. hely: Hannes Heigl (24). Lindner Geotrac 114ep traktor. 133 LE teljesítményű, 4,4 l lökettérfogatú Perkins motor. 4x teher alatt kapcsolható 32/32 sebességfokozat. PowerShuttle. EHR-függesztőmű. Összkerékhajtás. Gumiabroncsok MITAS 440/65R24 + 540/65R34. Eke: Kverneland.

Szántóversenyek itthon

A hazai szántóverseny-mozgalom a 90-es évek elejétől indult be. 1994-ben hivatalosan is megalakult a Magyar Szántóverseny Szövetség (MSzSz), mely a minőségi szántás elsajátításának támogatását, a szaktudás javítását, a képzés erősítését igyekezett elősegíteni. Először a nagy ágyekék, majd a kisebb váltva forgató ekék és 1998-tól a fogatos szántás terén vetélkedtek. Napjainkra kialakult a területi szántóversenyek rendszere, amelyek megszervezését – évek óta – már a Magyar Szántóverseny Egyesület (MSZE) végzi. Tavaly 8 területi verseny legjobb szántóversenyzői jutottak az országos döntőbe, ahol megszerezhették a jogot a világversenyeken való részvételre. A mi magyar bajnokaink – egyszerű anyagi okok miatt – sajnos erre a 2017. évi világversenyre nem juthattak ki, de 2018. augusztus 26. és szeptember 2. között a Stuttgart melletti 65. Szántó Világbajnokságon biztosan ott leszünk!

Dr. Tátrai György

CÍMKÉK talajművelés