fbpx

136 éves sikertörténet

Írta: - 2018 február 19.

A szántás az egyik legősibb és legalapvetőbb alapművelési forma. Több ezer év telt el, mióta az első faekétől eljutottunk a mostani ekékhez. A szántás során a talajréteg alsó része felülre, a felső része pedig alulra kerül.

A szántás célja, hogy a felszínen található szármaradványokat, gyomnövényeket, tápanyagokat aláfordítsuk, illetve a kolloidokban szegényebb és tömörödött, károsodott rétegeket kicseréljük – megalapozva ezzel a következő évi növénykultúránk fejlődésének biztos alapját. A homoktalajokat kivéve az őszi mélyszántás a legelterjedtebb szántási forma. Az őszi forgatással megnyitjuk a talajt, hogy a télen lehulló csapadékot összegyűjtse, és raktározza tavaszig. A tél folyamán kellően szétfagyott, felaprózódott szántást kora tavasszal azonban le kell zárnunk mielőbb, hogy ne tudjon kiszáradni. A szántás minőségét, gazdaságosságát több tényező befolyásolja: legfőképpen az adott talaj típusa és nedvességtartalma. Nem mellékes az sem, hogy milyen növénykultúra előzte meg a műveletet.

Volt-e megfelelő tarlóhántás, szármaradvány-aprítás, bedolgozás. Ezek agronómiai tényezők, de vannak követelmények az ekékkel szemben is. Elsősorban a könnyű vontathatóság és a minőségi forgatás az elsődleges szempont, de a tartósság és kopásállóság sem elhanyagolható. Ole Gabriel Kverneland 1882-ben mutatta be első ekéjét. Azóta eltelt 136 év, és a Kverneland-ekék körbejárták a világot, bizonyították szántóversenyeken és szántóföldi körülmények között is, hogy nem véletlenül kerültek az élvonalba. Precíz kidolgozás, nagyon magas anyagminőség, kiváló munka jellemzi a gépeket. Legyen szó ágyekéről vagy váltva forgatóról, mindenki megtalálja a neki való ekét, melyek 2-től 12 fejes változatig több teljesítménykategóriában állnak a felhasználók rendelkezésére. Az ekék 80 cm-es gerendelymagassággal és 100 vagy 115 cm ekefejosztással érkeznek a magyar gazdákhoz. Bármely típus felszerelhető kukorica-előhántóval, beforgatólemezzel, vágótárcsával, mechanikus vagy hidraulikus fogászszélesség-állítással (Variomat). A legnépszerűbb itthon a Nr°9-es kormánylemez. A magyar talajviszonyokhoz kiválóan illeszkedik, nagyon jól aláfordítja a szármaradványokat, és könnyű vontathatóságot biztosít. Bárhol felveszi a versenyt a réselt kormánylemezekkel, mind vontathatóságban mind munkaminőségben. A Kverneland-ekék – néhány típus kivételével – felszerelhetőek Packomat szántáselmunkálóval is. A hazai gazdaságokban az alábbi típusok a leginkább meghatározóak.

– A 150 LE-s traktorkategóriához ajánljuk a 150B sorozatot. Különlegessége, hogy az ekeszár nem öntöttvas, hanem hőkezelt acélból készült zártszelvény, mely nagyon rugalmas. A gerendely 100x150mm-es, Variomat-s változat esetén pedig 150x150mm-es. Opcionálisan a mechanikus fogásszélesség-állítású változathoz is hozzárendelhetjük az erősített vázat. Általában a 90-140LE-s traktorok munkagépe, 3-4 vasú kivitelben.

A 150-330 LE-s traktorkategóriához ajánljuk az LD-LB szériát 3-6 fejes kivitelben. Az LD mechanikus az LB megnevezés pedig hidraulikus fogásszélesség-állítást jelent. Az LD/LB sorozat 200LE-s fordítóművéhez 100×200-as gerendely társul, a nagyobb, 300-s fordítóműhöz pedig 120x200mm. Általában 220 LE felett már a 300-as fordítóművel szerelt ekéket ajánljuk, az erősebb gerendellyel.

– A Kverneland méltán híres félig függesztett ekéiről is. Az RN/RG típusok 5-8 ekefejes kivitelben érhetőek el barázdában és egyes kiviteleknél tarlón járó változatban. Az RN típus mechanikus fogásszélesség-állítású 200x200mm-es gerendellyel, míg az RG típus hidraulikus fogászszélesség állítású, és 150×150 mm-es gerendellyel szerelt. Aki még nagyobb ekét szeretne annak az RW sorozat szállítókocsis ekéit javasoljuk 8-12 vasú változatig.

Gődér Attila

http://www.agrospic.hu

Tel: 06-25/260-290 és 509-390

e-mail: [email protected]