Bezárás

A korábbi éveknél nagyobb érdeklődés a legek kiállításán

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 01.

A legnagyobb, hazai agrár tematikájú kiállításon 13 ország közel 300 kiállítója 7 pavilonban mutatta be újdonságait – a hétvégén véget ért a 41. AGROmashEXPO, amelyet idén ismét az AgrárgépShow-val közösen rendeztek a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

Traktorok
CASE IH traktorok (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Minden eddiginél nagyobb és látványosabb kiállítás

Gyártók és felhasználók, agrárgazdasági szakemberek, jogalkotók és szakmai érdeklődők – a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban találkoztak a hazai és nemzetközi agrárium legfontosabb szereplői az expón. A magyar cégek mellett 12 ország, köztük Ausztria, Csehország, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország és az Egyesült Államok kiállítói mutatkoztak be a mezőgépek, a precíziós gazdálkodás digitális megoldásainak legjelentősebb hazai fórumán, amely az elmúlt évek nehézségei után ismét a régi méreteivel jelentkezett: a látogatók 7 pavilonban, összesen 36 ezer négyzetméteren találkozhattak a 300 kiállítóval. A kiállítás négy napja alatt csaknem 44 ezren látogattak ki az AGROmashEXPO-ra.

A 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow négy napján két színpadon számos színvonalas szakmai programon vehettek részt az érdeklődők. A robotika legizgalmasabb fejlesztéseit mutatta be a PREGA AgRobot Show, amely idén is óriási sikert aratott. Sokan vettek részt a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) által rendezett Szántóföldi Szakmai Napon, valamint a Portfolio kerekasztal beszélgetésein.

A részvevő kiállítók szinte kivétel nélkül a korábbi éveknél nagyobb érdeklődésről számoltak be, és számos üzletkötés is történt. A nehézségek ellenére pozitív hangulat uralkodott a kiállításon.

Betakarítógép
A modern agrárgépekben már alapból benne van a precíziós technológia (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Digitális forradalom, alkalmazkodó, fejlődő magyar agrárium

A kiállítás megnyitóján minden megszólaló arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt évek kihívásaival mindig megbirkózott, és erősebben került ki a nehézségekből. Néhány éve a pandémia, most a közelben dúló háború hatásai és általában a globális felmelegedés okozta éghajlatváltozás jelentik most a legnagyobb gondot az agráriumnak – hangsúlyozta Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója.

„Nincs, és nem lehet kétségünk afelől, hogy ezeket is meg fogja oldani az agrárium, a technológiai haladásnak, az innovációnak és az immáron évtizede tartó digitális forradalomnak hála. (…) Az elmúlt években digitális forradalom zajlott le a mezőgazdaságban. A precíziós mezőgazdaság, a big data és az IoT technológia alkalmazása gyorsan átalakítja a gazdálkodásunkat, és segít abban, hogy kevesebb erőforrással több élelmiszert termelhessünk. Az idei AgromashExpo ennek a digitális forradalomnak az élvonalát képviseli, és az ezt életre hívó gyártók, mérnökök és kutatók kemény munkáját bizonyítja” – tette hozzá a vezérigazgató.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnöke, Harsányi Zsolt arról beszélt, hogy az agrárgépgyártók folyamatosan azon dolgoznak, hogy a gazdák precíz, pontos, nagy teljesítményű gépekhez jussanak, és a rövidebb vetési és betakarítási időszak ellenére is profitábilisan művelhessék földjeiket. „Az új technika hihetetlen távlatokat nyit, azonban önmagában mit sem ér, ezért mindennél fontosabb a precíz gépekhez értő mezőgazdasági gépészek képzése” – mondta a szövetség elnöke.

Színpad, kerekasztal beszélgetés
Tartalmas programok segítették az információ áramlását, a tudásátadást a gyakorlati tapasztalatok megosztását (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Dr. Nagy István agrárminiszter, a kiállítás fővédnöke megnyitójában azt emelte ki, hogy a nehézségek – a koronavírusjárvány, a folyamatos munkaerő-hiány, az emelkedő input árak, a szárazság – ellenére a magyar mezőgazdaság minden mutatója jelentősen javult az elmúlt 12 évben. A termelékenység például 2,5-szeresére emelkedett, ami Írország után a második legnagyobb növekedés az EU-ban.

„Enélkül a fejlődés nélkül a most mögöttünk hagyott évek nehézségei valószínűleg elviselhetetlen terhet jelentettek volna a szektor szereplői számára” – jelentette ki a miniszter, aki fontosnak nevezte, hogy mindezek ellenére a magyar agrárexport az elmúlt években állandó növekedésben tudott maradni.

Az agrárgazdálkodás ma már elképzelhetetlen a precíziós gépek nélkül. Hogy ehhez minél több gazdálkodó hozzájuthasson, az állam számos agrártámogatási programot indított, és indít a jövőben is – mondta a tárcavezető.  

Munkagép
Pályázatok segítik a gazdálkodókat a korszerű technológiák beszerzésében (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Tartálykocsi, traktorfejlesztés, vetőmag, drón, talajoltó baktérium – a díjazottak

A megnyitón osztották ki az agrárium egyik legrangosabb elismerését, a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díjat, melynek legfőbb bírálati szempontjai között szerepel a termék újszerűsége, a környezetre gyakorolt hatása, a termék innovatív szerepe az agráriumban és alkalmazhatósági értéke a gyakorlatban. A díjazott gépeket és fejlesztéseket a kiállításon is megismerhették a látogatók.

Idén minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés a megmérettetésre, de a már sokak által ismert gépszállítási problémák miatt sajnos az utolsó pillanatokban több jelentkező is visszalépett. Ennek ellenére a Nemzetközi Nagydíjért, gépesítés kategóriában nagy küzdelem alakult ki. Végül – a zsűri döntése értelmében – 3 pályázat nyert Nagydíjat, 5 Különdíjat kapott és 12-en Prémium oklevélben részesültek.

Mezőgazdasági munkagépszerelvény
A pavilonok közötti teret is kihasználták a kiállítók (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Nagydíjak

Hazai Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

 • Fliegl Abda Gépgyártó Kft. – Fliegl HFW 25.000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya injektálóval

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

Különdíjak

Hazai Termékfejlesztési díj – Input/Szolgáltatás kategóriában

 • Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. – Szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozása és növelése ökológiai innovációval a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal való kezelésével

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Digitalizáció kategóriában

 • KITE Zrt. – Pellenc digitális szőlőtermesztés

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

 • Axiál Kft. – Horsch Leeb 6.300 VL önjáró szántóföldi permetezőgép
 • KITE Zrt. – JCB Fastrac Icon traktor
 • Vaderstad Kft. – Väderstad Proceed vetőgép

Egy drónos stand
Népszerűek voltak a „drónos” standok (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Prémium oklevélben részesültek

Hazai Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

 • ABZ Innovation Ltd. – ABZ Innovation L10 permetező drón

Hazai Termékfejlesztési díj – Digitalizáció kategóriában

Hazai Termékfejlesztési díj – Input/Szolgáltatás kategóriában

 • Terragro Kft. – BIOFIL® Klíma talajoltó baktérium készítmény

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

 • Agri Cs Magyarország Kft. – CASE IH Puma 260 AFS Connect
 • Agrotec Magyarország Kft. – New Holland by Macdon flexibilis gabona adapterek
 • Amazonen-Werke Kft. – Tyrok 400 félig-függesztett váltvaforgató eke
 • Axiál Kft. – Berthoud Sniper kamerás gyomfelismerő rendszer
 • Fliegl Abda Gépgyártó Kft. – Fliegl KDS 260 Muck Kontroll láncos trágyaszóró
 • KITE Zrt. – JCB 524-70 AGRI PRO teleszkópos rakodógép
 • Lemken Hungária Kft. – Lemken Solitair DT vetőgépkombináció
 • Multiva Magyarország Kft. – Multiva Eforte vetőgép

A KITE Zrt. kiállítási területe érdemelte ki az idén a legszebb standnak járó kitüntetést a nagy standok kategóriájában. A cég a fenntarthatóság jegyében építette fel csaknem 3000 négyzetméteres kiállítási terét, amelyen több mint húsz új és hat old timer gépet mutattak be.

A rendezvény képes beszámolója elérhető honlapunkon!

Forrás: Hungexpo/Sajtóközlemény