fbpx

Újabb fejlesztéseket jelentett be a sikeres évet záró AXIÁL

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 30.

A nehéz gazdaság év ellenére 2022-ben az AXIÁL Kft. rendelésállománya növekedett, a cég új telephelyet nyitott Felsőzsolcán és kibővítette bajai szervizét. A jelentős hazai gépkereskedő az AgrárgépShow kiállításon mutatta be terveit és eredményeit.

Munkagép és pár hölgy
Nagy területen, az érdeklődők minden rétegét megcélozva állított ki az AXIÁL Kft. az AgrárgépShow-n (fotó: Axiál Kft.)

Az AXIÁL Kft. sikeres évet zárt 2022-ben

Éves nettó forgalma elérte a 155 milliárd forintot, ami jelentős növekedést jelent a cég korábbi eredményeihez képest. Építőgépből 467 darabot, betakarítógépből 138 darabot, mezőgazdasági anyagmozgató gépből 107 darabot értékesítettek. Emellett 448 eladott traktorral a hazai piacon 23,1 százalékos a cég részesedése, alkatrészforgalmuk pedig az előző évben elérte a 37 milliárd forintot.

„2022-ben igen élénk kereslet mutatkozott a kínálatunkban szereplő eszközök és szolgáltatások iránt, ennek köszönhetően – az ágazatot érintő kihívások ellenére – eredményes évet zártunk. A sikerek hátterében elsősorban a magyar mezőgazdasági szereplőket segítő precíziós gazdálkodási állami támogatás hajtóereje állt. Ugyanakkor a forgalmat szintén növelte, hogy 2022-ben továbbra is kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben és az év során kialakult inflációs szituációban a gazdálkodók igyekeztek stabilabb befektetésekbe helyezni forrásaikat, erre az egyik alternatíva a modern és értékálló mezőgazdasági gépek beszerzése volt” – mutatott rá az eredményeket elemezve Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője. 

Harsányi Zsolt és Pintér Zsolt
A cégvezetése fontosnak tartja a folyamatos fejlődést és az utánpótlás nevelését (fotó: AXIÁL Kft.)

Fejlesztések a telephelyeken

Az AXIÁL Kft. november végén adta át legújabb, a miskolci épületegyüttes szerepét átvevő telephelyét Felsőzsolcán, amely a legmagasabb technikai szinten bővíti a cég regionális kapacitásait, a munkavállalók számára is kimondottan komfortos környezetben.

Baján, a központi telephelyen decemberben avatták a régió mobilszervizesei számára készült új műhelyt, amely 830 négyzetméteres területen fogadja a 12 ipari kapun keresztül közlekedő gépeket. A beruházásoknak köszönhetően a cég szervizműhely-kapacitása immár 17 ezer négyzetméterre nőtt.

Idén a cég székesfehérvári, a szolnoki, valamint a pécsi telephelyein, valamint bajai központ „O” épületében is műhelybővítéseket terveznek, amelyek következtében az év végére a szerviztevékenységhez tartozó összes alapterület 21,7 ezer négyzetméterre bővül.

Galaxiál Hősei
Csipesz, Tempó és Krova a jövőben oldják meg a mezőgazdasági problémákat (grafika: AXIÁL Kft.)

Fókuszban az utánpótlás és a hősök

A jövő szakemberhiánya nem oldódik meg gyorsan, ezért, az AXIÁL Kft. partnereivel együtt már több mint egy évtizede komoly erőfeszítéseket folytat az utánpótlásnevelés érdekében. Olyan ügyeket támogatnak, amelyek a mezőgazdaságot hozzák közelebb a fiatalokhoz, legyen szó traktorral érkező és mezőgazdasági járművek makettjeit osztogató Télapóról vagy az Euroskills szakmai verseny támogatásáról.

Telephelyükön is szívesen látnak érdeklődő gyerekcsoportokat, óvodásoktól egyetemistákig, akik akár be is ülhetnek a legmodernebb járművekbe.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Egyesületével (MEGFOSZ) közösen 2014-ben indították el a „Legyél te is agrárgépész!” karrierprogramot a szakmai utánpótlás kinevelése érdekében, ennek keretében a 2021-ben startolt „Agro Cool Túra” kampány a pályaválasztás előtt álló 7. és 8. osztályosokat célozza meg szakmai előadásokkal és bemutatókkal.

A legújabb projekt, a hat éven felüli gyerekeket megcélzó Galaxiál Hősei az AgrárgépShow kiállításon mutatkoztak be. Főszereplői, Csipesz, Tempó és Krova különböző területekről érkezve, a jövőben oldják meg a gazdálkodás hétköznapi helyzeteit és a mezőgazdasági problémákat, kimondottan szórakoztató formában.

Összeállította: Barna Ferenc