fbpx

Versenyképesség zöldítéssel összhangban

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 31.

5300 milliárd forint forrás az ágazatnak – a kormány célja a termelők versenyképességének támogatása az elvárt uniós zöldítési agrárpolitika feltételeivel összhangban, ezért az uniós agrárpolitika nemzeti kiegészítő finanszírozását 80 százalékra emeli.

Gabona és cseppek
Fontos megtalálni az egyensúlyt a zöldítés és a versenyképes termelés kapcsán (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A közös uniós agrárpolitika költségvetése csökken, de…

A kormány továbbra is folytatja a 2020-2021-ben megkezdett Megújuló vidék – megújuló agrárium elnevezésű agrárpolitikáját. „A közös uniós agrárpolitika nemzeti kiegészítő finanszírozását 2027-ig 80 százalékra emeli”, ez 5300 milliárd forint forrást jelent az ágazatnak – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken a Megújuló vidék – megújuló agrárium 2023-2027 című szakmai konferencián.

Ugyan a közös uniós agrárpolitika költségvetése csökken, Magyarország ugyanakkora nagyságrendű forrásokat tud felhasználni, mint az előző években.

Ezer milliárd zöldítésre

Sikerült egyensúlyt teremteni a magyar gazdaságfejlesztési célok és az uniós zöld elvárások között, a közvetlen támogatások mellett 2027-ig 1500 milliárd forint jut vidékfejlesztésen belül beruházásokra, 1000 milliárd zöldítésre, 285 milliárd a klasszikus vidékfejlesztésre, tudásátadásra. Ez utóbbi a magyar agrárvállalkozásokban lezajló generációváltás miatt fontos. A kormány kiemelt célja ugyanis, a fiatalok ösztönzése, hogy megmaradjanak a termelésben, tovább vigyék a családi vállalkozásokat.

A Megújuló vidék – megújuló agrárium szakmai konferencián a gazdálkodók tájékoztatást kaptak egyebek mellett a területalapú támogatás igényléséhez szükséges feltételrendszerről, a közvetlen támogatási jogcímekről és az Agrár-ökológia Programról.

Kisember traktorban
Kiemelt cél a fiatalok ösztönzése, hogy megmaradjanak az agráriumban (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Forrás: MTI