fbpx

Etyeken terjed a keskenysoros szőlőművelés

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 22.

Kurcz Balázs egy éve ült először a John Deere 5090 GF volánja mögé, míg társa, Nádpor Krisztián most márciustól vezeti a legújabb szerzeményt a Törley Pincészet Kft. etyeki birtokán. A helyiek Hercegföld és Erdőföld néven említik az etyeki fennsíkot, ahol több száz méternyi sorokban művelik a szőlőt.

Ott jártunk előtti nap záporeső verte a jellemzően félkötött, agyagos földeket.

Mint megtudtuk, tökéletesen elvégezhető a sorkezelés, az óránként legfeljebb 4 kilométeres sebesség mellett a legerősebb gyomot is kipörgetik a tőkék sorából, úgy, hogy az egy emberre kiosztott területen két órával gyorsabban befejezik a munkát, mint korábban, ráadásul 15 literrel kevesebb üzemanyag felhasználásával.

Ezzel együtt a tankba tölthető 75 liternyi üzemanyag legfeljebb egy műszakra elegendő, a fogyasztás szinte független a talajállapottól, nincs nagy eltérés, hogy porzik-e vagy tocsog a sártól.

A kistraktor tartja az irányt, vezetése akár egy kislányra is rábízható, így több figyelem fordítható a munkavégzés ellenőrzésére. Kiérve a sorok végére, maga mellé visszafordítható, ha pedig szűk a hely, egy oda-vissza mozgással irányba állítható.

A gépkönyv állításait Kurcz Balázs és Nádpor Krisztián csak megerősíteni tudja, külön megemlítik a kényelmes és komfortos munkavégzést, a klimatizált vezetőfülke élményét, a géphez történő gyors és egyszerű csatlakoztatási lehetőségeket.

Amikor permeteznek, légmentesen lezár a fülke, máskor a por se szivárog be.

 

A vegyszereket nem ők keverik, odaállnak a tartályokhoz, ki sem kell szállniuk a feltöltéskor.

A szőlők sorát járó 3,5 tonnás traktor súlyozásához elegendő feltenni 3 q ellensúlyt, a széles abroncsok jól fogják a talajt, a rendelkezésre álló 90 LE könnyedén elhúzza a sorokat kitöltő kultivátort.

Talán a kabin szélesebb lehetne, illetve indokoltnak tartják egy sárfogó utólagos felszerelését arra az esetre, amikor a legszélesebb sortávolságra állítják be a kerekeket.

Az „öreg” John-ban jelenleg 410 üzemórát mutat a számláló, az előírt szerviz-ellenőrzésekhez házhoz jönnek a karbantartók.

Mint Kurcz Balázs fogalmaz, amikor tetőzik valamilyen okból a munka, számára fontos elvárás, hogy a gép folyamatosan dolgozzon, akár éjszaka is.

Ennek sincs akadálya, hiszen erős fényszórók világítanak előre és hátra, a tört fény pedig elegendő az oldalvilágításhoz.

A szőlőben a kis John Deere szinte vízen úszik, olyan sima a járása, ezzel szemben a szőlőtáblákhoz kanyargó dűlőutakon és a kisvárosba vezető úton el kell szenvedni a közúti viszonyokat, a kerekek megtalálnak minden huppanót, kimélyedést.

 

 

Szili Tamás, az Edeck Kft. ügyvezetője

 

Szili Tamás, az Edeck Kft. ügyvezetője

Mind Kurcz Balázs, mind Nádpor Krisztián egyaránt növénytermesztési iskolát, ezen belül gépészetet tanultak, eddig csak jót hallottak a John Deere márkáról.

 

A gépeknek jónak és megbízhatónak kell lenniük – ezt már Szili Tamás, az Edeck Kft. ügyvezetője mondja.

Az igazság, mindkét 5090 GF a kft. tulajdona, ők vásárolták a KITE-től.

A kistraktorokat, miként az MTZ erőgépeket, egy szerződéssel bérbe adták a talaj és a növényvédelmi munkákra szerződő vállalkozóknak, közte Kurcz Balázsnak és Nádpor Krisztiánnak.

Az Edeck Kft. egy szolgáltató-művelő kapcsolatban gondozza a Törley Pincészet etyeki és pázmándi szőlőit, merthogy errefelé a néhány sztárborászt kivéve, lényegében minden szőlőtábla a Törley-é.

A Törley – követve az európai trendeket – évről évre növeli a keskeny sortávra telepített szőlő területét, jelenleg 60 hektárnál tartanak, ebből 20 az idei telepítésű.

Úgy tartják, egy géppel 20-25 hektár művelhető. Szili Tamás akkor nyugodt, ha tartalék van mögöttük.

A két új géppel és egy használt kis traktorral fél 5 kor kezdték minap a permetezést, amivel fél egyre végeztek, majd csatlakoztak a többiekhez, és együtt két és fél nap alatt lepermetezték az etyeki és a pázmándi 800 hektárt is.

 

 

john deere szőlőművelés

 

Az egykor Hungarovin, ma Törley Pincészet Kft. etyeki ültetvényeinek a zömét a nyolcvanas években telepítették az akkor elfogadott egyes függöny művelésmód alapján.

Az ezredfordulón már az ernyős művelés volt divatban, aszerint 80 hektárt telepítettek.

Négy éve a német tulajdonos a menedzsmenttel úgy döntött, az új ültetéseket keskeny sorba telepítik.

A szőlőművelést végző Edeck Kft-nek ehhez az elváráshoz kellett alkalmazkodnia.

Mivel az egyes függöny 320-350-es sortávolságú, az ernyő 300-320, ezeket a táblákat máig MTZ traktorral művelik.

Ellenben a keskeny soros ültetvényhez kertészeti méretű kistraktort kellett választaniuk.

A szóba jöhető kínálatból a KITE ajánlatát választották, részben egy korábbi kapcsolat sikere miatt, részben, hogy a John Deere egy jó név, noha inkább a szántóföldi gépeik az ismertebbek.

Szili Tamás rámutatott, hogy az új gépeknek helyt kell állniuk, a 90 LE-s traktorral „beleszaladnak” nemcsak a keskeny sortávú ültetvénybe.

Egy John Deere kistraktor négy kerék meghajtású, ezen túl az bizonyult döntőnek a mellette szóló érvekben, hogy kényelmes a vezetése és megbízható.

 

A keskeny ültetvények sorközeit most kezdik befüvesíteni.

Azért is iparkodtak a sorkezelés befejezésével, nehogy rájuk zúduljon egyszerre húsz milliméternyi eső, és emiatt a szűk helyen lehetetlenné váljon a munka, például a permetezés.

Így is közbejöhet eső, erős szél, amitől elhúzódhat a védekezés, az pedig nem vet jó fényt egy szolgáltató cégre, ha beteg a szőlő.

A Törley jövőre 20 hektáron Sauvignon Blanc-t kíván telepíteni, aminek a zöld munkája más fajtákhoz képest 1,5-szeres lesz.

Egyébként is olyan fajtákat ültetnek, amelyek egyszerre kielégítik a minőségi bor és a minőségi pezsgő készítés igényeit.

Csakhogy ezek többnyire érzékeny, nagy törődést igényelő fajták.

A keskeny sortávú szőlőtermesztés hátránya, hogy eső után lassabban szárad fel a nedvesség, nagyobb az önárnyékolás.

Már ismert, jövőre és két év múlva a Törley etyeki birtokán 105 hektárra emelik az új telepítés területét.

Várható tehát, hogy erősödik a keskeny nyomtávú szőlőművelő gépek és berendezések iránti igény.