Kihívások a növénytermesztők előtt az elkövetkező hónapokban

Az elmúlt időszakban a világban olyan folyamatok játszódtak le, amik a felelős gazdálkodókat a megszokott termelési folyamataik újragondolására késztették. Az áru szabad mozgásában bekövetkezett kedvezőtlen folyamatok az inputanyagok beszerzésében nagy feladat elé állítják mind a kereskedőket, mind a termelőket. Az unión belüli termelővállalatoknál a harmadik országokból érkező alapanyagok hiánya kihat a késztermék előállítására, de a közeljövőben az EU-tagországok közötti árufuvarozási gondokra is számítanunk kell. A szűkös források elosztásánál előnyt fognak élvezni a saját országbeli termelők, gyártók. A beszerzéseknél előtérbe kell helyezni az itthon előállított termékeket, mivel ezek beszerzése akadályoztatás esetén is gördülékenyebb, kiszámíthatóbb. Ezért is érdemes a hazai fejlesztésű és gyártású növényvédelmi hatásokkal is rendelkező növénykondicionáló anyagot, a Flavo Plantot alkalmazni.

A Flavo Plant termékből jelenleg megfelelő mennyiségű raktárkészlettel rendelkezünk a növényvédelmi szezon felére, és a további gyártáshoz szükséges alapanyagaink is rendelkezésre állnak. Nemzetközi tapasztalatok alapján azt valószínűsítjük, hogy a cikk megírásakor (2020. 03. 20.) még nem ismert tevékenységkorlátozások esetén is biztosítja a hatóság az élelmiszerlánc részének tekinthető növénytermesztési és állattenyésztési inputanyagok kiszolgálását. COVID-19 higiéniai szabályzatunk tartalmazza, hogy a kiszállítások folyamatában is minimalizáljuk a fertőzési veszélyt. Flavo Plant termékünk általános és speciális tulajdonságairól kollégáink részletes tájékoztatást adnak, segítenek a rendelkezésre álló készítmények figyelembe vételével a növényvédelmi technológia módosításában is. Törekszünk az infokommunikációs csatornákon keresztüli szaktanácsadás biztosításában, de rendkívüli esetben a személyes szemlézést sem utasítjuk el, a járványügyi szabályok betartása mellett.

A Flavo Plant használata kalászosokban, felhasználói tapasztalatok alapján:

Már az engedélyezési eljárás során egyértelműen látszott a készítmény lisztharmat– (Blumeria graminis), feketerozsda- (Puccinia graminis) és vörösrozsda- (Puccinia triticina) ölő-képessége. A már kialakult fertőzéseket szinte 100%-ban blokkolta (eradikáció). Tartamhatásának köszönhetően az újabb fertőzések nem alakultak ki.

A különböző rozsda- és lisztharmat fertőzésekkel szembeni kiváló hatása az elmúlt években számos helyen, üzemi körülmények között nyert visszaigazolást. Éppen ezért javasoljuk a Flavo Plantot legalább 0,6 l/ha dózisban kijuttatni a korai lombvédelem fázisában. Megtehetjük ezt akár a tavaszi gyomirtással egy menetben vagy a zászlóslevél-terülés időszakában.

Kalászosok növényvédelme szempontjából sokkal fontosabb azonban a készítmény fuzárium ellen visszamért 85-90%-os hatékonysága (GEP-mérések)! Egyszeri, jól időzített – kalászhányás vége, virágzás eleje – kezeléssel még egy terhelt évben is (2019) elérhető ez a hatékonyság. Ugyanakkor az eddigi eredmények egyértelműen mutatják, hogy a tavaszi időszakban az időben elkezdett, programozott védekezések hatékonysága a legbiztosabb:

  • bokrosodás végén, szárba indulás kezdetén 0,6 l/ha dózissal,
  • zászlóslevél terüléskor 0,6-1 l/ha dózissal,
  • kalászhányás végén 1 l/ha dózissal.

Az asszimilációs potenciál folyamatos biztosítása eredményeként a termés mennyiségére és minőségére gyakorolt hatás ebben az esetben a legmagasabb.

Csapadékos évjáratban a szemfejlődés időszakában egészen viaszérésig használható a kései fertőzések kivédésére.

Kijuttatáskor elsődleges szempont legyen a megfelelő fedettség kialakítása! Még a legtökéletesebb technológia alkalmazása mellett is legalább 250 liter vizet juttassunk ki! Különösen fontos ez a vegetáció második felében.

A Flavo Plant már bizonyított 2019ben. A Flavo Plantot használó üzemek DON-toxinterheltsége – egy-két kivétellel – az élelmezési határérték felét sem haladta meg országosan. Emellett minden esetben elérte a kémiai készítmények hatását.

Dankó Róbert
okl. növényvédelmi agrármérnök,
robert@arravis.hu;
+36302287435

Gombos Gergely
kertészmérnök,
gergo@arravis.hu;
+36307855276

Szőke Tamás
okl. agrármérnök,
tamas@arravis.hu;
+36309449552

 

 

Arravis Kft. koronavírus növény szántóföld termés termőtalaj
..