fbpx

Ha nem működne, nem vennék még többet

Írta: Kohout Zoltán - 2020 május 03.

Demjén vadnyomásos vidékén Doxmand előzi meg a többmilliós károkat

A számokban az a jó, hogy nem lehet velük vitatkozni: ha valaki 3-4 milliós kiesést könyvel el a vadkár miatt, akkor nem gondolkozik egy pár százezres védelmi beruházáson. Már persze akkor, ha az a védelem kellően hatékony. Ezt a történetet meséli most el Tatai Gyula, aki a Doxmand-technológiával tartja távol az erdei állatokat.

Sokmilliós kárra kellett megoldás

Kerecsend térségében 190 hektáron gazdálkodom, de  Demjén régiójában vannak az igazán vadban gazdag tábláink, ahol nem ritka, hogy súlyos terméskieséseket okoznak taposással, legeléssel. Az egyik repcetáblámon tavaly egykettőre 3-4 milliós kár jött össze, miután vaddisznó és szarvas is bejárta a kultúrát – tér rögtön a lényegre Tatai Gyula. – A kerítéses védelem sok szempontból jó, de egyrészt nem tudtam sokmilliót rákölteni, másrészt a vadak aztán másutt törnének be, úgyhogy más megoldást kerestem, és az AGROmashEXPÓ-n végül a Doxmand szakemberei bemutatták, és meggyőztek a technológia előnyeiről.

Ősszel ezt, tavasszal azt védi

A kerecsendi gazda első körben csak 6 darab, ultrahangos Doxmand-készüléket vett. A napelemmel működő vadriasztót nem kell tölteni, mozgásérzékelője révén az embert nem zavaró, de az állatot elriasztó hangot ad ki. Pusztán a kihelyezésre kell figyelni: ne árnyékolja be fa vagy a megnövő kultúrnövény. – Nagy előnye, hogy a különféle fenológiai időszakokhoz alkalmazhatóan át is helyezhető a másik kultúrára. Nálunk ősztől mostanáig a repcét védte meg gyönyörűen, úgyhogy most hamarosan átvisszük a tavaszi vetésű növényeinkhez – mondja Gyula, aki saját ötletével még erősítette is az ultrahangos vadriasztó eredményességét. – Mi egymással szemben – egyfajta sorompós hatás érdekében – egymás felé fordítottuk a vadriasztókat, és még napelemes lámpákat is szereltünk föléjük.

A hőkamera is bizonyítja

A Tatai-gazdaságban az elmúlt bő 2 évben olyannyira bevált az ultrahangos Doxmand vadriasztó, hogy a kezdeti 6 után további 8 darabot vásároltak. – Ha nem látnánk, mennyivel kevesebb a vaddisznókár a növényeken, akkor az éjszakai hőkamerás felvételek is meggyőzőek lennének. Filmre vettük, hogy éjszaka, amikor megjelennek vadak, és bekapcsol a Doxmand, azonnal elszaladnak az állatok – erősíti meg Tatai Gyula, akinek csupán az okoz némi fejtörést, hogy a környéken ismert és népszerű berendezésből egyet nemrég elloptak, és egy másikat pedig megrongáltak. Számára mindez szintén a hatékonyságot igazolja. – Ha nem működne ilyen hatékonyan, én sem vettem volna belőle ennyit. Nyilván azért is lopják, mert jó, de elkelne egy nyomkövető a készülékre, hogy ne tudják ellopni… Megértem, hogy nem mindenkinek jó, ha egy környékről a zavaró ultrahang miatt elszoknak a vadak, de a gazdálkodónak meg kell védenie a termést, amire költ, és amiért olyan sokat dolgozik!

Szelíd hatékonyság

Tatai Gyula mindenesetre szezononként több százezres, többmilliós kárt előz meg azzal, hogy egy ártatlan, kíméletes, sem emberre, sem állatra nem veszélyes vagy mérgező eszközt alkalmaz. Pozitívak a tapasztalatai a Doxmand szakembereinek hozzáállásáról is. – Nemcsak segítőkészek voltak, hanem rugalmasak és láthatóan felkészültek is, illetve nyitottak a használati, gyakorlati tapasztalatokra is, ami a következő fejlesztésekben megmutatkozhat.

Kohout Zoltán