fbpx

Kombinált megoldás a káposztarepce őszi gyomirtására

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 17.

Az őszi káposztarepce az elmúlt évek során az egyik legfontosabb szántóföldi növénykultúrává nőtte ki magát, a termesztés színvonala fokozatosan javult, ennek következtében jelentősen emelkedett a termésbiztonság.

Ma már kijelenthetjük, hogy jó termésátlagot elérni megfelelő gyomszabályozás nélkül nem lehet, hiszen a gyomok okozta terméskiesés elérheti akár az 50-60%-ot. Általános jelenség, hogy hazánkban is évről-évre csökken a gyomirtás nélküli repcetermesztés aránya, amely a korábbi 40-50 %-ról napjainkra kb. 15 %-ra mérséklődött.

A repcével vetett területeken alapvetően vagy a preemergens vagy pedig a posztemergens gyomirtás a jellemző. A kettő együttes alkalmazása ritkábban fordul elő, ennek ellenére érdemes néhány gondolatot lejegyezni a kombinált kezelésről. Számos érvet lehet felsorakoztatni mindkét gyomirtási stratégia mellett. Azokon a vidékeken, ahol nagy biztonsággal lehet számítani a bemosó csapadékra, komoly hagyományai vannak a kelés előtti gyomirtási módnak. Posztemergens kezelést bizonyos gyomfajok (pl. mezei acat, gabona árvakelés stb.) előfordulása tesz szükségessé, illetve nem mindig bízhatunk a talajon keresztüli hatásban, ezért levélen keresztül felszívódó készítményekre van szükség.

A kultúrnövény genetikai termőképességének maximális kihasználása teljes gyommentességet igényel. Összetett gyomprobléma esetén ezért szükség van a komplex gyomirtás megvalósítására. Ennek legfontosabb hozadéka, hogy ötvözhetőek a két permetezési eljárás előnyös tulajdonságai:

  • Rendkívül széles hatásspektrumot érhetünk el (1. táblázat)
  • A gyomok ellen talajon és a levélen keresztül is dolgozik
  • Tankeverékben való kijuttatás esetén érvényesül a szinergista hatás
  • A technológia rugalmasan felhasználható
  • Kevés csapadék esetén is biztonságot ad

Galera

Ikarus

metazaklór

Ikarus +

metazaklór

mezei acat

igen

igen

igen

szikfű fajok

igen

igen

igen

igen

pipitér fajok

igen

igen

igen

igen

napraforgó árvakelés

igen

igen

igen

parlagfű

igen

igen

igen

keserűfű fajok

igen

igen

igen

szerbtövis fajok

igen

igen

igen

csorbóka fajok

igen

igen

igen

aggófű fajok

igen

igen

igen

kék búzavirág

igen

igen

igen

ragadós galaj

közepes

igen

igen

pipacs

közepes

igen

igen

igen

disznóparéj fajok

közepes

igen

igen

libatop fajok

közepes

igen

igen

csattanó maszlag

közepes

igen

igen

nagy széltippan

igen

igen

árvacsalán

igen

igen

pásztortáska

közepes

igen

igen

tyúkhúr

igen

igen

veronika fajok

igen

igen

1. táblázat. Az őszi káposztarepce fontosabb gyomnövényei ősszel, és az ellenük hatékony herbicidek a Dow AgroSciences ajánlatában

Mindezek figyelembe vételével az alábbiakban összefoglaljuk a cégünk által javasolt kombinált gyomirtási technológiát.

Ha az őszi káposztarepce kora őszi gyomnövényei közül a veronika és az árvacsalán fajok, a pásztortáska és a tyúkhúr kelésére lehet számítani, illetve ha nagy széltippannal fertőzött a terület, javasoljuk a metazaklór hatóanyag kijuttatását a kultúrnövény kelése előtt 2,5-3 liter/ha dózisban. Az őszi káposztarepce kelését követően a tömegesen megjelenő T4-es gyomok (elsősorban a csattanó maszlag, libatop és disznóparéj fajok), a napraforgó árvakelés, a mezei acat, a ragadós galaj, a pipitér és a szikfű fajok ellen a Galera* (0,35 l/ha) és az Ikarus* (0,3 l/ha) használatát ajánljuk a repce két valódi leveles állapotától. Erős galaj és pipacs fertőzés esetén az Ikarus-t válasszuk állománypermetezésre.

Költséghatékony megoldás, ha a kezelést kombinációban végezzük a repce 2-4 leveles korában, ekkor a javasolt dózis: 0,3 l/ha Ikarus + 1,5-2 l/ha metazaklór. Ebben az esetben kihasználhatjuk a két készítmény közötti szinergista hatást (1. ábra), illetve a fiatal repcenövények borítása lehetővé teszi, hogy a kombináció talajon keresztüli hatása is érvényesüljön.

Hoffmann Péter

fejlesztőmérnök

06-30/384-1394