fbpx

Kukoricabehozatal: a legrosszabb forgatókönyv válik valóra

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 25.

Nyár elején bő és jó termésben bíztunk, nyár végén már azért imádkoztunk, hogy meglegyen a hazai önellátás, most már úgy fest, sok a fertőzött, rossz minőségű kukorica idehaza.

Derűre aszály és aflatoxin

Már augusztus elején arról cikkeztünk, hogy ha lesz is elég kukorica idén, az csak annak lesz köszönhető, hogy – tanulva a klímaváltozás trendjéből és a 2022-es csapásból – sok gazdaság korán és korai fajtákat vetett. Aztán jött a nyári, nyárvégi újabb súlyos aszály, ami eleve 5 millió tonna közelébe szorította le a kezdetben 6-7 millióra szóló várakozásokat. A forró, aszályos hetek után megmaradt termés napégette, töppedt, kemény, és erősen fertőzött lett, a rágásnyomokon felszaporodó Aspergillus gomba toxinja hatalmas mennyiségeket fertőzhetett meg. Akik megelőzésként silózták és takarmányként etették fel az állatokkal, azoknak különösen kellett vigyázniuk, hogy a tiszta tételek ne keveredjenek a fertőzöttekkel.

kukorica
Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

A termés 40%-a toxinos lehet

Mára viszont úgy tűnik, igen jelentős mennyiség lehet fertőzött. Az Agrárszektor Kiss Pétertől, a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetségének elnökétől úgy tudja, bár még csak az 50-60%-át vágták le, a kukorica akár 40%-a toxinos lehet, és súlyos gondok vannak a minőségével. A szakember szerint hiába lesz 5 millió tonna körül a betakarított mennyiség, mindenképpen importra lesz szüksége a feldolgozóiparnak. Ebben az is közrejátszhat, amire lapunk augusztusi cikkei utaltak: ahol nem ügyelnek kellő gondossággal a fertőzött és rossz minőségű, illetve a jó állapotú termény elkülönítésére, ott hatalmas tételek válhatnak eladhatatlanná, vagy csak nagyon alacsony áron eladhatóvá.

Nagy kérdőjelek a kukorica körül

A kukorica magyarországi termesztése, sőt: termeszthetősége az utóbbi évek terméseredményei miatt egyre inkább megkérdőjeleződik. Lehet, hogy idén még az 5 millió tonna sem jön össze: Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója augusztusban azt sem zárta ki, hogy a termés éppen elegendő lehet a belföldi 4,5 millió tonnás igények kielégítésére. Ez is sugallja, hogy az exportszerződések miatt szükség lesz behozatalra. Az utóbbi 3 évben éves átlagban nem értük el az 5 millió tonnás össz-mennyiséget. Ez nemcsak a gazdáknak és a feldolgozóknak gond, hanem a nemzetgazdaságnak is, hiszen még ha lenne is olcsó kukorica a határokon, akkor is jelentősen romlik a külkereskedelmi és nemzetgazdasági mérleg. Idén ráadásul már az sem biztos, hogy lesz olcsó áru a régiós piacokon, miután másutt is gyenge a termés – erről ebben a cikkben írtunk.