fbpx

Növénykondicionálás felsőfokon

Írta: Szerkesztőség - 2013 május 23.
Őszi kalászosok és repce esetében egyaránt – részben a nagyobb termésmennyiségnek és/vagy a magasabb minőségi paramétereknek köszönhetően-, legalább 5-15-ször nagyobb volt a „Huminisz-technológia alkalmazásával” elért árbevételtöbblet a növénykondicionáló és lombtrágya összköltségénél.
Őszi kalászosokban 2013. évben javasoljuk, pl. víznyomás okozta növényélettani/tápanyagfelvételi problémák utólagos kezelésére az első gombaölőszeres kezeléssel együtt történő KONDISOL N-t kijuttatását (5 l/ha).
A KONDISOL N fulvosavakat, huminsavakat, aminosavakat, enzimeket, ko-enzimeket tartalmaz, amelyek –többek között- kiegyensúlyozott fejlődést, tápanyag- és vízfelvételt biztosítanak a növény számára.
A KONDISOL N-ben található nitrogén hatását a huminsavak megsokszorozzák (legalább 4-5x).
Szárazabb, de akár átlagosan csapadékos évjáratban 5-7 l/ha Kondisol N kezeléssel 1 q 27% nitrogént tartalmazó későbbi fenofázisban kijuttatandó fejtrágya kiváltható.
A virágzás elején 5l/ha KONDISOL N-el elvégzett kezelés hatására számottevően nő a sikér, fehérjetartalom és a hektolitersúly.
A repce fejlettségének megfelelően zöld bimbós, illetve sárga bimbós állapotban a KONDISOL B+S-el (4-5l/ha)+ SOLVITIS Bór Extrával (1-2l/ha) kezelhetjük állományunkat.
A készítmény kondicionáló komponensei mellett bórt és szerves formában ként tartalmaz.
Virágzás kezdetén SOLVITIS Bór Extra (135g/l bór) 1-2 l/ha+KONDISOL 4-5 l/ha használatával biztosíthatjuk a jó kötést és megfelelő kondíciót, a magasabb hozamot és olajtartalmat.
A korábban említett hatások mellett a KONDISOL növénykondicionálók önmagukban is kiválóan kezelik a relatív tápanyaghiányokat, dinamikus fejlődést biztosítanak az energiaigényes fenofázisokban is!
A Lengyeltótiban gazdálkodó Légrádi Miklós évek óta igen jó eredménnyel használja kultúráiban készítményeinket. 2012. decemberi agrárágazatban jelent meg cikkünk az általa repcében alkalmazott vetéstechnológia (43 cm-es sortáv, ikersoros vetés) ismertetésével.
A képek április közepén készültek.
A teszteredmények a 2011/2012. szezonban is egyértelműen és kivétel nélkül igazolták, hogy a KONDISOL növénykondicionálók és a Solvitis lombtrágyák együttes alkalmazásával más lombtrágyák/kondicionálókhoz képest is akár 10%-os termésnövekedés érhető el.