fbpx

Összecsapott az SCR és EGR technológia

Írta: Szerkesztőség - 2013 május 23.

 

A „Hatékony Teljesítmény” technológia biztosítja, hogy a rendszerrel felszerelt minden traktor, mezőgazdasági mobilgép dízelmotorja teljesíti az USA EPA final Tier 4 (EU Stage IV) kipufogógáz károsanyag kibocsátás előírásait, amelyek 2014-től lépnek érvénybe.

A dízelmotor kipufogógáz utókezelését korábban a kipufogógáz visszavezetésével (EGR) valósították meg, amellyel csak a Tier 3 előírást lehet teljesíteni.

Az EGR rendszer előnye, hogy nem kell hozzá segédanyag és kivitelezése olcsóbb, hátrány viszont a nagyobb gázolajfogyasztás szükségszerűsége.

A Case IH „Hatékony Teljesítmény” technológia, az SCR-AdBlue (szelektív katalitikus redukció) megoldás alkalmazása mellett növekszik a motor teljesítménye, vagy csökken a dízelmotor gázolajfogyasztása és a jelenleg legszigorúbb final Tier 4 környezetvédelmi hatósági előírás is teljesíthető.

Hátrányként jelentkezik az AdBlue segédfolyadék alkalmazásának költsége.

A gépbemutatón az Invest Kft. két hasonló teljesítményű traktor – a Case IH Magnum 310 és a Case IH Magnum 315 típusjelzésű traktorok – vizsgálatával ütköztette az SCR-AdBlue és az EGB technológiákat.

„A cél az volt, hogy kézzelfoghatóvá és egyértelművé tegyük az SCR (szelektív katalitikus redukció) és az EGR (kipufogógáz visszavezető rendszer) technológia közötti különbséget” – mondta Várkonyi Bence, az Invest Kft. kereskedelmi vezetője. +fotó elég kicsiben 2307.

A traktorok vizsgálatát a gödöllői VM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet szakemberei végezték.

A traktorok erőátviteli tengelyén (TLT-n) produkált motorteljesítményt Sigma 5 típusú mobil motorfékező berendezéssel mérték, és a hajtóanyag (gázolaj) fogyasztást egy Pierburg Instrumental típusú fogyasztásmérővel határozták meg.

A két traktort a vizsgálatok során teljes gázzal üzemeltették, és a motorfékező berendezéssel 1000 ford/min TLT fordulatszámig terhelték.

 

Az összehasonlító vizsgálatok részeredményeit a táblázat tartalmazza.

 

CASE-IH
traktor típus
jelölése
és kipufogógáz utókezelésének technikája
Kipufogógáz
károsanyag
kibocsájtás besorolása
Traktor erőleadó tengelyén
(TLT) mért értékek
*Motor számított
Gázolaj fogyasz-tás (liter/h) TLT
teljesít
mény
(kW)
TLT fordulat-szám (1/min) Fajlagos
gázolaj fogyasztás (cm3/kW)
fajlagos gázolaj fogyasztása
(g/kWh)
Magnum 310
EGR technika
Tier 3 61,5 231,7 999,9 265,43 227,5
Magnum 315 SCR technika Tier 4 (final) 55,2 228,4 999,9 241,68 207,2

 

CASE-IH Magnum 310 és Magnum 315 típusú traktorok hajtóanyag-fogyasztásának összehasonlítása

A vizsgálat alapján megállapítható, hogy a Case IH Magnum 315 traktor az SCR (szelektív katalitikus redukció) rendszerrel jelentős hajtóanyag megtakarítást mutat, a másik traktorhoz a Case IH Magnum 310 EGR (kipufogógáz visszavezető) rendszerűhöz képest.

A fajlagos gázolajfogyasztás adatai közel tíz százalékos (8,94%) megtakarítást mutatnak az SCR rendszer javára.

Az SCR rendszerhez a vizsgált traktor típus esetén TLT-n mérve kb. 12,5 g/kWh fajlagos AdBlue fogyasztás tartozik, de ennek költségét a TLT-n mért 23,75 g/kWh fajlagos gázolajfogyasztás nyereség nem csak fedezi, hanem jelentős megtakarítást is eredményez.

Az AdBlue ára sokkal kisebb, mint a gázolaj ára, ami a megtakarítást tovább növeli.

Az összehasonlító vizsgálat mellett az Invest Kft. erő- és munkagépkínálatával is megismerkedtek a gazdálkodók.

 

 

 

Műholdas sorvezetés

A GPS technológia fejlődését igazolja az is, hogy az EZ-Guide műholdas sorvezetők 250 és 500-as típusa mellett a divatos érintőképernyős készüléknek és a modernebb kormányautomatikával rendelkező, kormányoszlopra szerelhető Ez-Pilot-nak is sikere van.

A GPS vezérlésű kormányautomatika a felvett nyomvonalat követi, a menet közbeni akadályok, kitérők kézi vezérléssel korrigálhatók, és ezt a korrekciót a rendszer megjegyzi.

A következő munkaműveletekben az automata kormányzású traktor ugyanezen a nyomvonalon dolgozik a munkagépével – ismertette a precíziós gazdálkodás aktuális eszközkínálatát Bán Szabolcs.

 

Szálastakarmány betakarítás

Alois Pöttinger Maschinenfabrik GmbH szálastakarmány betakarító gépei a teljes technológiát lefedik.

A Novacat tárcsás kaszák, Eurocat dobos kaszák, Hit rendterítők, Top rendkezelők és a Case IH fixkamrás bálázók típusait Tóth Sándor részletesen bemutatta a jelenlévőknek.

 

Tavaszi munkákra (is) készülve

Az elhúzódó téli/tavaszi csapadékos idő miatt gyakorlatban nem győződhettünk meg a megerősített gerendelyű Servo ekék, a Lion forgóboronák, a Terradisc rövidtárcsák vagy a Syncro szántóföldi kultivátorok munkájáról.

Az Invest Kft. kínálatában szerepel ezek mellett még a Strom Mulcskultivátor, a Strom Swifter magágykészítő, a Terrasem mulcsvetőgép 3-4-6-8-9 m munkaszélességben, a Matermacc szemenkénti vetőgép, és a Technoma permetezőgép család függesztett, vontatott és önjáró típusa is.

Az agrárlogisztika sem hiányzott a palettáról, a Strautmann és Wielton pótkocsik közül választhatnak az érdeklődők.

És mindezek elé természetesen Magnum, Puma, Puma CVX és Maxum erőgépeket ajánl ebben a szezonban is az Invest Kft.