Kukoricahibridek, melyek fontosak Önnek, ha az aszály gyakran visszatér

Borítókép

A gazdálkodó termelők számára egyre nagyobb kihívást jelent a Föld vízrendszerének irányítása a kukorica terméshozamának optimalizálása érdekében.

Ez a kihívás különösen azokon a területeken jelent hosszútávon megoldandó problémát, ahol az átlagos éves hőmérséklet magas, és a csapadék szintje alacsony, illetve egyenlőtlenül oszlik el. Minden élő szervezet számára alapvető szükséglet a víz. Ha a növényeink nem érik el a vizet, akkor több energiát fogyasztanak a turgor fenntartása érdekében, és ez a stressz a víz és a tápanyagok hiánya miatt komoly hatással van a hozamokra.

A kukorica esetében három kritikus szakaszt ismerünk, amelyek jelentősen befolyásolhatják a szemtermést. Az intenzív növekedés során a korai vegetatív fejlődés idejében, virágzás és reprodukciós fázisban, végül a szemképződés és szemtelítődés időszakában.

Virágzás előtti időszak

A fejlődés korai szakaszában történő, stressz nélküli gyors átmenet lehetővé teszi a generatív szervek kialakulását. Ebben az időszakban már differenciálódik a csövön található szemsorok és a soronkénti szemek száma is. A hím virágzat is már 9 leveles állapotban differenciálódik.

Virágzás időszaka

A virágzás időszakában fellépő stresszfaktorok (hőség, szárazság) által okozott károkat jelentősen lehet mérsékelni a kukorica korai vetésével. A jól időzített vetéssel korábbi virágzás idézhető elő, így nagy valószínűséggel a kukorica a számára kedvezőbb időjárási körülmények között (alacsonyabb hőmérséklet, megfelelő vízellátás) fog megtermékenyülni. A bibeszálak folyamatosan fejlődnek. A pollenzsákok csak elegendő nedvesség megléte alatt nyílnak fel. A stresszes, csapadéktalan aszályos időszakban a generatív szervek hamarabb befejezik működésüket és a növény átkapcsol túlélési fázisba (hamarabb kezdi érlelni a magjait).

  • Elhaló, megsült pollen,
  • terméketlen csővégek,
  • szakaszos szemkitelítődés,
  • szinkronvirágzás meghatározó,
  • pollenfelhőbe virágozzon be a bibe.

A korai vetéshez a KWS hidegebb talajokat is jól tűrő kukoricagenetikája kiválóan alkalmas.

A virágzás utáni időszak

Szemkitelítődés: az az időszak, amikor a pénzünket visszanyerjük Nincs szignifikáns összefüggés a zöldszáron érés és a termés nagysága között. Ha a levélzet nem szárad el túl gyorsan a centrál zónában, 10-20% többletenergiát adhat a generatív képleteknek. A fekete réteg kialakulását követően megmaradó zöld szár retardáló hatással bírhat a vízleadásban. A zöldszáron érés inkább csak vizuális benyomás a feltételezett egészséges állomány meglétéről a stresszes időszakban.

Az eredményes ClimaControl3 hibridek a hőstressz és az aszály által sújtott években kevesebb veszteséget fognak szenvedni, mint a hozzájuk mért versenytársak.

Az idei évben a ClimaControl3 csoport legújabba tagja a KWS KASHMIR (FAO 350-400), amely kiváló szárazságtűrésével és a gyökérváltás időszakában történő gyors kezdeti fejlődésével vált a program legújabb képviselőjévé.

Kövessen bennünket a Facebookon is!
www.facebook.com/KWSMagyarorszag

Pintér János

Termékmenedzser
KWS Magyarország Kft.

Tartalom közti banner a cikk végére
no