Bezárás

Kwizda Terepszemle: bemutató, kicsit másképp

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 05.

A virtuális térnek köszönhetően az idei évben sem maradt el a Kwizda Terepszemle, aminek fókuszában a repce, a kalászosok, a napraforgó és a kukorica állt. A bemutatókat az érdeklődők élő Facebook-közvetítéseken láthatták, de a Kwizda weboldalán is követhették.

Kwizda-megoldások a repce termesztéséhez

Innovatív termésnövelő született!

A kialakult helyzet miatt a Kwizda Agro Hungary Kft. nem tudta megtartani szokásos bemutatóját a felsőnánai kísérleti helyszíneken. Találtak más megoldást, s online osztották meg eredményeiket és tapasztalataikat a hallgatósággal.

Kultúránként 150-160 parcellán végezték a kísérleteket a Kwizda szakemberei. A starter eredményeket mind a négy kultúra esetében Fehér Tamás, a Bemutató Farm szakmai igazgatója ismertette. A kísérletek során a Pannon Starter Mega® 20, illetve 30 kilogrammos dózisát is górcső alá vették.

A repce kísérleteihez Shrek hibridet vetettek, s 10-féle starteres kezelést végeztek a blokkban. A tavaly novemberi mintavételezés eredményeként elmondható, hogy minden starteres kísérlet jelentős gyökértömeg- és gyökérnyakátmérő-többletet hozott a kezeletlen kontrollhoz képest.

A háziversenyben a starter blokk vezérterméke, a Pannon Starter Mega® 30 kg/ha dózisa bizonyult legjobbnak, ami 80-85 százalékos gyökértömeg-többletet jelentett. Második helyen végzett a Pannon Starter Mega® sorkezeléssel egybekötve. Harmadik helyen pedig egy olyan készítmény végzett, amit a Kwizda idén tavasszal regisztrált: a Pannon Starter Vital mikrogranulált, magas foszfortartalmú műtrágya és egy tápanyag-metabolizáló baktérium biopreparátum keveréke. Vetéskori alkalmazásával jól megtérülő terméstöbblet érhető el bármely szántóföldi kultúrában.

Lombtrágyázás magas fokon

A lombtrágyázással a termesztett kultúrák fenológiai igényeihez alkalmazkodva mindig az éppen szüksége tápelemet juttathatjuk ki a növény számára. Emellett a különböző stresszhelyzetek által előidézett tápanyaghiányokat célzottan pótolhatjuk vele, ismertette Vejtey Csaba szaktanácsadó.

A Wuxal® Sulphur, Wuxal® Boron Plus és Wuxal® Ascofol hármasának 3 l/ha-os alkalmazása 30-40 ppm növekedést eredményezett a kezeletlen kontroll bór koncentrációjához képest. A három terméket többféle kombinációban, s kettő, illetve három időpontban alkalmazták a kísérlet során. Az előző évek terméseredményei szerint a Kwizda összes vizsgált készítménye pozitív hatást gyakorol a termésmennyiségre.

A legjobb eredményt azonban Wuxal® Sulphur, Wuxal® Boron Plus és Wuxal® Ascofol hármas kombinációs kezelésének háromszori kijuttatása adta. Ez a kezeléssorozat az elmúlt években 5-10 százalékos terméstöbbletet eredményezett.

A kalászos is meghálálja a starteres kezelést

A kalászos parcellákon a GK Csillagbúzát vizsgálták. A búzakultúrában végzett starterkezelések az utóbbi évek során jól bizonyították, hogy a megszokott kapás kultúrák mellett az őszi vetésűekben is termésnövelő hatás érhető el.

Tavaly a Pannon Starter Mega® 30 kg/ha dózisú kezelése 7 mázsa terméstöbbletet eredményezett.

A Pannon Starter Vital még ezt is túlszárnyalta, mivel 1 tonnás többletet produkált: jelenleg ez a Kwizda által legjobbnak ítélt starterkészítményük. A PS Vital kezelés eredménye már most szembetűnő: habitusban, levélzetben, levélszámban és egy kicsit a növénymagasságban is rendkívüli.

Napraforgótermesztés tudatosan

Gyökérképződés idején a napraforgónak is jól jöhet a kijuttatott foszfor

A napraforgót sokan kevésbé foszforigényes növénynek tartják, azonban, ha túlságosan száraz vagy hideg a talaj a gyökérképződés idején, sokat segíthet a könnyen felvehető foszfor.

Az idei év napraforgó kísérleti parcelláin a Kwizda szakemberei az SY Excellio hibridet vizsgálták, s nyolcféle starterkezelést állítottak be három ismétlésben. Idei eredmények még nincsenek, de tavaly a napraforgó 8-10 leveles állapotában a kezelések 3-39 százalék közötti gyökértömegnövekedést eredményeztek. A legjobb eredményt pedig itt is a Pannon Starter Vital produkálta.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján elmondható, hogy starterezéssel megindított, majd a nyári hónapokban sortrágyával megsegített növény adja a legmagasabb termésmennyiséget.

Megfelelő tápanyagellátás a tökéletes eredményért

Napjainkban szinte nem is termesztünk napraforgót lombtrágyázás nélkül: ezek közül is a bórt választják legtöbben, mert könnyen alkalmazható, s nagy hatékonyság érhető el vele.

A Wuxal® Boron Plus lombtrágya magas bór- és foszfortartalmával minden kultúrában segíti a terméskötődést, hívja fel a figyelmet Mészáros Lili szaktanácsadó. A bór és a benne található többi mikroelem hozzájárul a növény sejtfalának képződéséhez, a szénhidrátok és a cukrok szállításához, valamint a stresszhelyzetek átvészeléséhez. Növeli továbbá az olajos növények olajtartalmát, és energizálja a növényt a nagy terhelésű periódusokban.

A Pannon Starter Perfect Pro elősegíti a növény gyors indulását és az egészséges talajélet kialakulását. A termékben található foszfor és cink felel a gyors és erőteljes gyökeresedésért. A Trichoderma asperellum és annak T34 gomba törzse javítja a foszfor felvehetőségét, egyéb anyagcsere termékei pedig biostimulátor-hatással rendelkeznek.

A PS Starter Perfect Pro aszályos és csapadékos évjáratban is alkalmazható, hívta fel a figyelmet Bujdosó Attila régióvezető.

Támaszkodjunk a talajvizsgálati eredményekre

Kapcsoljuk ki mielőbb a gyomkonkurenciát

A kukorica Pannon Starter Mega® kezelések a kísérletekben évjárattól függően 20-60 százalék közötti gyökértömeg-többletet jelentettek.

A tavalyi extrém csapadékos májusnak köszönhetően a 20 kg/ha dózisú PS Mega® 19 mázsa terméstöbblettel párosult, miközben a 30 kg/ha-os15-16 mázsa pluszt hozott. A 14 éves kísérleti eredmények alapján pedig átlagosan 10-11 mázsa termésnövekedés köszönhető a Pannon Starter Mega® mikrogranulált starter műtrágyának.

A Pannon Starter Vital a kukorica kultúrában is kiválóan bizonyított: hatására tavalyelőtt 7, tavaly pedig 11 mázsa hektáronkénti terméstöbblet realizálódott.

Ne várja meg a cinkhiány látható jeleit!

Cink hiányában zavart szenved az egyik legfontosabb növényi növekedési hormon, az auxin szintézise. Ennek következtében fejletlen gyökérzet és kisebb növekedési erély tapasztalható, ezért a lombtrágyázás tervezésekor erre az elemre is érdemes figyelniEgy 10-11 tonnás kukorica cinkigénye 300-350 gramm a vegetáció során. Ezt a mennyiséget ajánlatos szétosztva, különböző fenológiában kijuttatni. Érdemes Wuxal® Cink levéltrágyával kezdeni, majd Wuxal® Boron Plus algatartalmú biostimulátorral folytatni. Ha pedig lilul is a növény, jó választásnak bizonyulhat a Wuxal® P 45 lombtrágya is.

Ne várjunk a már látható cinktünetig! Az utánpótlást a talajvizsgálati eredmények alapján kezdjük el, hívta fel a figyelmet Németh Tibor régióvezető.

Habár a parcellákat személyesen nem tekinthették meg a gazdálkodók, az előadók jól szemléltették, valamint hasznos információkkal és tanácsokkal látták el a hallgatóságot bízva abban, hogy hamarosan ismét találkozhatnak.