fbpx

Lassan indul(na)! – az eperszezon…

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 április 02.

A kontinens fő szamócatermelő országai közel hasonló problémákkal küzdenek a koronavírus-járvány miatt. A távolabbi államokban is csökkent az értékesítés.Magyarország

Itthon várhatóan április 20. körül indul a magyar szamóca betakarítása a fóliasátras termelőknél. A termelők arra biztatják az áruházakat, hogy kezdjék el a külföldi termékbeszerzések csökkentését, és segítsék a hazai értékesítést. Továbbá a növekvő piaci forgalmat látva abban bíznak a termelők, hogy több közvetlen értékesítésre lesz majd lehetőségük, és a vásárlók tőlük, megbízható forrásból szerzik majd be a vitamindús termékeket.

Franciaország

A francia eperszezon elindult, azonban drasztikusan csökkent a kereslet. A március 23-án bejelentett egészségügyi biztonsági intézkedések megerősítése miatt kevesebb ember van a szupermarketekben, a szabadtéri piacok bezárása még rosszabbá teszi a helyzetet. Ennek következtében nincs folyamatos szedés: csak a beérkezett megrendeléseket teljesítik a gazdák, ami jelentős kiesést okoz. De vannak olyan termelők is, akik el sem tudnak indulni, így mondhatjuk, hogy ők gyorsan befejezték az idei évet. Minőség szempontjából pedig ebben az évben nincs különösebb probléma. Nagyon szép és ízletes az „eper”.

Mivel csökkent a betakarítás mennyisége és száma, a munkaerőhiány sem érezhető úgy, mint várták, de a termelők szerint a későbbiekben, ha a csonthéjas gyümölcsök betakarítása megkezdődik, biztosan érezhető lesz a határzárak okozta munkaerőhiány.

Olaszország

Olaszországban a kedvező időjárási viszonyok miatt korábban kezdődött a 2020-as szezon, azonban itt is jelentős az értékesítési problémák okozta bevételkiesés. Mindenekelőtt tény, hogy ebben a pillanatban a fogyasztónak más a prioritása. A jelenlegi vészhelyzetben sajnos sok embernek megszűnt a munkaviszonya, ezért arra kényszerültek, hogy elsőbbséget biztosítsanak a napi fogyasztáshoz szükséges és alapvető élelmiszereknek, így használva ki a korlátozott gazdasági erőforrásaikat.

A HORECA szektor sem működik jelenleg, így egysíkú az értékesítés. Ráadásul az időjárás is hűvösebb lett, ami alapvetően nem kedvez a szamóca értékesítésének. A termelők jelenleg arra biztatják a fogyasztókat, hogy most még inkább törekedjenek a „Made in Italy” termékek vásárlására, ezzel is támogatva őket. Olaszországban jelenleg 1,50 EUR/kg a szamóca kiskereskedelmi ára, és többen ipari feldolgozásra ennél is olcsóbban, mindössze 0,25 EUR/kg áron próbálják értékesíteni, mentve a menthetőt.

Spanyolország

Spanyolországban is korábban indult a szezon, ráadásul amit eddig a termelők friss fogyasztásra értékesítettek, azt, aki tudja, már most az iparnak szállítja feldolgozásra. A kínálat jelenleg itt is bőven meghaladja a keresletet, aminek következtében már több termelő is elhagyta a területeit Huelva tartományban. A betakarítást a munkaerőhiány is erősen gátolja, így kormányzati intézkedések születtek a mielőbbi megoldási javaslatok kidolgozásához. A kialakult helyzetben csökken a kiskereskedelmi üzletekben és az önkormányzati piacokon értékesített gyümölcsök mennyisége. Ezenkívül az éttermek és az utcai piac bezárása tovább rontotta a helyzetet. Mindez jelentős veszteségeket jelent az ágazat számára. Az eladások nagy része szupermarketláncokon keresztül történik, amelyek normál körülmények között a teljes mennyiség maximum 50%-át veszik fel, és amelyek nem képesek kompenzálni más értékesítési csatornák veszteségeit.

Forrás: NAK/Horváth Vivien – (FreshPlaza)