Lemeztetők antikondenzálása

Írta: Szerkesztőség - 2019 november 19.

Avagy mit lehet tenni a páralecsapódás ellen?

A mezőgazdasági tárolók, terménytárolók, kocsiszínek jellemzően könnyűszerkezetes épületek. A tető fedését célszerű trapézlemezzel megoldani, hiszen költséghatékony és rendkívül időálló.

A lemeztetők egyik tulajdonsága, hogy a külső hőmérséklet hűlésével a lemez is azonnal hűlni kezd. Ha a tető belső oldalán a levegő melegebb és páradús, akkor a pára lecsapódik a lemez belső felületén. Ez a lecsapódás során felgyülemlett víz csepegésnek indulhat, ezzel károsítva a lemeztető alatt tároltakat, vagy akár a tetőszerkezetet.

A páralecsapódás ellen lehet védekezni párazáró fóliával és antikondenzációs filc bevonattal is. Jelen cikkben a filccel bevont trapézlemezzel foglalkozunk.

Mi is az az antikondenzációs filc?

A filc nagyjából 1 mm vastag, szövet hatású PES-membrán, aminek csekély a tömege, azonban rendkívül jó a nedvszívó képessége. Az antikondenzációs filc megakadályozza a páralecsapódásból adódó csepegést olyan környezetben, ahol a páralecsapódás megjelenhet. Amikor a páralecsapódás megkezdődik, a filc nedvszívó közegként szolgál, ami megelőzi a vízcseppek lecseppenését a tetőről. Amint a páralecsapódás megszűnik, a megfogott vízcseppek kiszáradnak a filc felületéről, ezzel újra szárazzá válva.

Ahhoz, hogy ez megfelelően működjön, a filcnek egész nap száraznak kell lennie. Ehhez megfelelő szellőzés szükséges az épület belsejében. A csatolt ábra egyszerűen mutatja a megfelelő szellőzést az épületben.

Antikondenzált tetőlemez

A filcet külföldi gyártótól szerezzük be, ami az általunk igényelt szélességben, öntapadó réteggel ellátva tekercsekben érkezik. Az antikondenzációs filcet közvetlenül a lemeztető gyártása közben ragasztjuk rá a lemez belső felületére. A ragasztással történő applikálás hosszú időre garantálja a filc megmaradását a lemezen. A Metál-Sheet Kft.-nél az összes, tetőre szánt lemezt tudjuk filccel ellátva gyártani. Válassza a minőséget – válassza a Metál-Sheet Kft. trapézlemezeit!

Metál-Sheet Kft.
www.metal-sheet.hu
4002 Debrecen, Csereerdő u. 10.
tel.: +36 30 985 4214
+36 30 903 6738
+36 70 771 7371
e-mail:
[email protected]
[email protected]
[email protected]