fbpx

Letették egy bivalytelep alapkövét Mezőtúron

Írta: - 2014 szeptember 22.

Szolnok, 2014. szeptember 19., péntek (MTI) – Alapkőletételi ünnepséggel megkezdődött egy bivalytelep komplexum építése pénteken Mezőtúron. Az olasz-magyar tulajdonú Italiagro Kft. több éve érlelt tervei szerint az ott tartott állatok tejéből mozarellát, az olasz eredetű porcelánfehér színű, lágy gyúrt sajtot készítenek elsősorban a hazai választék bővítésére.

Letették egy bivalytelep alapkövét Mezőtúron

A bivalytelepet a helyi önkormányzat által adott 2,3 hektáros telken alakítják ki, ezzel a tovább is bővíthető területtel a város is tulajdonrészt szerzett a gazdasági társaságban. A komplexum felépítésére a vállalkozás 80 millió forintos szerződést kötött a kivitelezésre – mondta el Herczeg Zsolt fideszes polgármester az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint az Italiagro az önkormányzat tulajdonában lévő mintegy 70 hektáros legelőt szeretné használni, ettől a város nem zárkózik el, de a terület tulajdonjogát megtartja. A bivalytelepre várhatóan 2015 tavaszán érkezik az első 50 állat Nápoly környékéről, a teljes állomány 250-300 darabos lesz.

Az olasz befektető együttműködni kíván a gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolával, a sajtkészítés az iskola sajtüzemében kezdődik majd, a felek azonban oktatás terén is közös munkát terveznek.

Az első ötven bivaly tejhozamának feldolgozása még a gyomaendrődi sajtüzem feladata lesz. Néhány éven belül azonban várhatóan megépülhet a mezőtúri telepen egy sajtüzem, ahol a mediterrán konyha királynőjének is nevezett mozarellát készíteni fogják.

MTI 2014. szeptember 19.