fbpx

Egy valós megoldás madárinfluenza ellen

Írta: Barna Ferenc - 2021 április 06.

Lézertechnológián alapuló automatizált madárriasztó rendszert fejlesztettek ki Hollandiában, mely csökkenti a madárinfluenza kockázatát, ugyanis csökkenti a tenyésztett baromfik és a vadonélő madarak kontaktját.

 

A Hollandiában kifejlesztett lézertechnológiát a baromfi vadon élő madaraktól mentes tartására használják, ezáltal innovatív megoldást nyújt a mezőgazdaság szereplőinek állattartás esetén a madárinfluenza megelőzésére.

 

Mezőgazdaság, baromfitartás, madárinfluenza ellen lézerrel
A lézerfény elriasztja a vadmadarakat (Fotó: Bird Control Group)

 

A holland Bird Control Group vállalat védelmi rendszerének alkalmazása esetén 70%-os védelmet ígér, azonban egy gyakorlati vizsgálat megközelítőleg 99%-os eredményességet mutatott ki, így jelentősen csökkenthető a madárinfluenza kockázata.

A Wageningen Egyetem kutatása

A 2020-as évben a madárinfluenza hatására Nyugat-Európában jelentős korlátozások voltak, az Egyesült Királyságban is magas számban regisztráltak fertőzéseket nagylétszámú állattartó telepeken.

A fejlesztésnek, majd a gyakorlati alkalmazás vizsgálatának létjogosultságát a magas esetszámok támasztják alá, melyek a baromfitartóknak jelentős anyagi veszteségeket okoztak, ezáltal sújtva több nemzet agráriumát.

Armin Elbers, a Wageningen epidemiológusa vezette a kutatást. Elmondta, hogy a vizsgált lézeres technológia alkalmas a madárinfluenza elleni fellépésre, megfelelő megelőzési eszköz lehet.

 

Mezőgazdaság, baromfitartás, madárinfluenza ellen lézerrel
Hollandiában és az Egyesült Királyságban is nagy gond a mezőgazdaságban a madárinfluenza (Fotó: Bird Control Group)

 

A vizsgálat helyszíne

A kutatók egy holland szabadtartású baromfitelepen figyelték meg a technológia működését 2019 és 2020 telén.

A védelmi rendszer egy 6 méter magas oszlopra telepített, lézerfényt kibocsájtó riasztóból állt, mely 1,5 hektáros területet látott be. Az állatok viselkedésének rögzítésére nyolc nagylátószögű videokamerát állítottak fel.

A projekt két hónapig tartott. Az első hónapban a vadon élő madarak megjelenésének gyakoriságát – a rendszer működtetése nélkül – rögzítették. A második időszakban már működött a lézeres riasztás, így figyelték meg az állatok viselkedését.

 

Dr. Elbers elmondta, hogy a rendszer működése előtt:

  • a telephez tartozó területen nagyszámban jelentek meg vadon élő, elsősorban vízimadarak;
  • a vadkacsák minden nap, késő délutáni óráktól másnap reggelig rendszeresen látogatták az élőhelyet ételt keresve;
  • a telephez tartozó nyílt vizekben úszkáltak, fürödtek a vadmadarak;
  • a telepen, szabadtartásban nevelt baromfiállomány nappal szintén látogatta ezeket a vizeket.

 

A rendszer beindítása után:

  • a vizsgált területen a vadkacsa-látogatások 99,7% -kal csökkent;
  • az egyéb, vadonélő madarak látogatottsága 98,2% -kal csökkent.

 

Mezőgazdaság, baromfitartás, madárinfluenza ellen lézerrel
Az agrártermelők örülhetnek, a technológia jól vizsgázott (Fotó: Bird Control Group)

 

A vizsgálat jól mutatja a technológia működőképességét. Fontos tudni, hogy a kísérletet a téli hónapokban hajtották végre, így a tudósok a megállapított hatékonysági mutatókat az októbertől márciusig tartó időszakra vonatkoztatják. A kutatás vezetője felhívta a figyelmet, hogy ebben az időintervallumban a hideg miatt a madárinfluenza vírusa jelentős ideig képes fertőzni.

 

További kísérletek

Az Egyesült Királyságban is hajtottak végre hasonló megfigyeléseket, ezek során az eredményességi mutatót 90% fölöttiben határozták meg.

Megfigyelték, hogy a vadmadaraknál is működik a „közösségi szellem”, ha egy egyednél már eredményt ér el a technika, a többi madár is követi az elriasztottat.

A rendszer tartós ideig történő alkalmazását, majd leszerelését követően volt utóhatása, hónapokig nem tértek vissza a vadonélő állatok.

 

 

A rendszer működése gyakorlatban (Forrás: Bird Control Group)

 

AVIX Autonomic, automatizált madárriasztó

Egy teljesen automatizált lézeres madárriasztó, amely a vadmadarakat lézerfénnyel a nap 24 órájában távol tartja az ellenőrzés alatt álló területről. A madarak a mozgó fényt fizikai fenyegetésként érzékelik, és elmenekülnek előle.

 

Mezőgazdaság, baromfitartás, madárinfluenza ellen lézerrel
A rendszer programozható és felügyelhető IOS vagy Android felületről saját applikáción keresztül (Fotó: Bird Control Group)

 

Forrás: Farminguk