fbpx

Maguk a méhek mutatták meg a méhatka elleni gyógymódot!

Írta: Kohout Zoltán - 2018 október 10.

Nemcsak a humán egészségügy, az állatgyógyászat is felismeri a természetes gyógymódok, hatóanyagok lehetőségét – erre bizonyíték, ahogyan felfedezik a védelmet a méhek egyik ősi ellenségével szemben.

Méhek a természetgyógyásznál

A méhészek (és méhek) körében rettegett fertőzés, a deformáltszárny-vírus a rovar egyik ősi ellensége: elcsökevényesíti a szárnyakat, és a beporzott növényeket megfertőzve terjeszti a kórt, ami ellen mindmáig nincs ellenszer. Vagy mégis? Kutatók megfigyelték, hogy a házi méhek előszeretettel látogatják a gombákat – innen következtettek arra, hogy ugyanúgy ösztönös öngyógyítási igény rejlik emögött. A gombák pedig – így ebben az esetben régiónkban is megtalálható óriás lakkostapló – hatékony vírusölő tulajdonságokkal is rendelkeznek, és valószínű, hogy a méhek nemcsak a táplálkozás miatt látogatják többek között a taplóféléket, hanem gyógyszerként szedik a gombát, ahogyan más állatok is ösztönösen keresnek és fogyasztanak olyan hatóanyagú növényeket vagy más alapanyagokat, amelyek ilyen-olyan betegségeikre enyhülést, gyógyulást hozhatnak.

Az embernél már bevált

Egy a Nature folyóiratban kiadott  tanulmány  szerint az óriás lakkostapló kivonatával kezelt méhállományokban jelentősen visszaesett a kórokozók száma, sőt, a deformáltszárny-vírus mellett egy másik kórokozó, a Lake Sinai Virus (LSV) számát is csökkentette az állatokban – írja a qubit.hu.

Egy másik csodaszer a hagyományos humán gyógyászatban is hatékony szernek tartott pecsétviaszgomba, amit a természetgyógyászat több betegség (Alzheimer-kór, rák) kezeléséhez és általános erősítőként javasol (immun- és májerősítő, koleszterin- és vércukorszint-optimalizáló). Mint kiderült, hatékony a méheket sújtó betegségek ellen is.

Kohout Zoltán (forrás: qubit.hu; nature.com)