fbpx

Magyar élelmiszeripari cégek mutatkoznak be Tokióban

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 06.

VM: magyar élelmiszeripari cégek mutatkoznak be TokióbanBudapest, 2014. március 5., szerda (MTI) – Önálló nemzeti standdal és 13 magyar élelmiszeripari cég részvételével mutatkozik be Magyarország a tokiói FOODEX 2014 mezőgazdasági nyersanyag, italáru és élelmiszeripari kiállításon március 3-7. között – tájékoztatta az MTI-t a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán.

A vásáron részt vesz Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára is, aki a közleményben kifejtette: a japán fogyasztók érdeklődése a magyar élelmiszeripari termékek iránt egyértelműen élénkült az elmúlt évek során.

Hangsúlyozta, hogy Japán hagyományosan a legnagyobb ázsiai felvevő piaca a magyar termékeknek, és komoly esélyt lát a szigetországba irányuló élelmiszeripari és mezőgazdasági termékek kivitelének további jelentős növelésére.

A magyar élelmiszergazdasági külkereskedelmi forgalom egyenlege Japánnal pozitív, a magyar export 48 millióról 87 millió euróra nőtt az elmúlt öt évben, a kivitelben jelentős tétel a sertéshús, a kacsa- és libahús, a hízott libamáj, a toll és pehely, valamint a méz és a bor, a magyar mangalica sertésből készült szalámi és sonka is egyre ismertebb és népszerűbb a szigetországban – emelte ki Bognár Lajos a közleményben.

A FOODEX 2014 kiállítással egy időben magyar mangalicahús termékeket és magyar borokat is népszerűsítettek a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete, a Pick Szeged, valamint a tokiói magyar nagykövetség közös szervezésében.

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint Bognár Lajos tokiói látogatása során tárgyalásokat folytatott a japán mezőgazdasági tárca vezetőivel az állategészségügyi akadályok lebontása és a Japánba irányuló magyar sertéshús export bővítése, valamint újabb agrártermékek exportengedélyeinek megadása érdekében.

MTI 2014. március 5.