fbpx

Magyarország Legszebb Birtoka – Zsankó gazdaság

Írta: Sándor Ildikó - 2021 augusztus 21.

Szántóföldi növénytermesztés kategóriában Magyarország Legszebb Birtokának egyik jelöltje a Zsankó gazdaság

 

Zsankó gazdaság

 

Tényleg tudjuk, mi kerül az asztalunkra: Elveszett ízeket és egy kiveszőben lévő tradíciót ment meg a feledéstől Zsankó Norbert, aki őstermelőként egy évtizede foglalkozik ridegtartásban, lassú hizlalással nevelt mangalicákkal, duroc sertésekkel. Kezdetben rokonoknak és saját célra dolgozta fel a húsokat, de úgy nőtt az igény a termékei iránt, hogy idén családi gazdaságot alapított. Zalaszentlászló belterületén, a régi időket idéző fakerítéses karámok közt, ólakban élnek a sertések, és frissen kaszált lucernát, a fákról lehullott gyümölcsöket ugyanúgy kapnak, mint ellenőrzött forrásból származó hagyományos takarmányféléket. „Mi tényleg tudjuk, mi kerül az asztalunkra. Nem csoda, hogy a környékről ugyanúgy jönnek vevők, mint a megye más részeiről vagy Budapestről”. Nem egy vásárló maga is részt vesz a vágásban, és közreműködhet a gazdaság szlogeneként ismert Nagymamáink ízeinek előállításában. Norbert szerint ez egy városi embernek külön élmény, amellett, hogy ellenőrzött körülmények között nevelt állatok húsát úgy veheti meg, hogy abban sem tartósítószerek, sem más adalékanyagok nincsenek. A birtokhoz csak 6-7 hektár szántóföld tartozik, így a szükséges takarmányt a gazdatársaikkal való együttműködés révén szerzi be.

 

Zsankó Nobert
Zsankó Nobert

 

A Zsankó gazdaságot önerőből hozták létre, és most először fordultak EU-támogatásért, hogy feldolgozójuk felszereltségét fejlesszék.