Medallon Premium

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket.

1. kép. Meleg, aszályos tavaszokon rendkívül erős évelőkihajtást tapasztalunk, a mezei acat csapadékszegény időszakban is hajtásnak indul, ha a talajhőmérséklet kedvező (fotó: Csantavéri)

Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás

Az idei évben fokozott jelentősége van a tarlókezelésnek. Ezen a tavaszon a hosszú és aszályos időszaknak, a viszonylag korai felmelegedésnek köszönhetően rendkívül erős és korai volt az évelők kihajtása. Az esőre és a vetésre váró előkészített magágyakban tömeges mezeiacat- és fenyércirok-kihajtást láthattunk szerte az országban. Tavasszal költséges módon – fitotoxicitást kockáztatva – tudjuk csak elvégezni az évelők elleni védekezést, amelynek hatékonysága sajnos gyakran elmarad az elvárttól. Előfordul, hogy a többi gyomnövény szempontjából optimális kezelés idejére már megerősödött és túlfejlett évelő példányok vannak a területen, vagy az esőzések miatt nem tudunk időben rámenni a földekre, így a kijuttatáskor már hatékonyságcsökkenést és fitotoxicitást tapasztalunk.

A tarlón elvégzett gyomirtás a szomszédos kultúrák szempontjából kockázatmentes, utolérhetetlen hatékonyságú, költségkímélő megoldás. Hatékonyságot nyújt mind magról kelő, mind az évelő gyomok ellen, segítségével elérhetjük azt, hogy nem szaporodik tovább a talajunk gyommagkészlete, visszaszorítjuk az évelőket, így a következő évben lényegesen gyengébb gyomosodási viszonyokat tapasztalhatunk.

A Syngenta totális gyomirtó szere, a Medallon Premium a tarlókezelés hatékony eszköze; akár a parlagfűmentesítés költségkímélő megoldása is lehet.

A Medallon Premium egy speciális formuláció, amely a hatóanyagon kívül ionvédelmi rendszert is, valamint természetes eredetű tapadásfokozó anyagot – kukoricaglükózt – tartalmaz.

2. kép. Medallon Premium parlagfű elleni hatékonysága tarlón (fotó: Csantavéri)

 • Összetétel: 360 g/l glifozátsav.
 • Hatásmód: totális hatású gyomirtó szer évelő és magról kelő gyomnövények ellen.
 • Dózis: 2,0-3,0 l/ha magról kelők:
 • 4,0-6,0 l/ha évelők ellen (pl. mezei acat, apró szulák, fenyércirok, nád).
 • Időzítés: tarlón, a gyomnövények intenzív növekedésekor.
 • Hatásmechanizmus: aromás aminosav bioszintézis gátlás.
 • Hatástartam: csak föld feletti zöld növényi részeken szívódik fel, tartamhatása nincs. Talajon keresztül nem hat.


3. kép. A Medallon Premiummal végzett tarlókezelés látványos hatása a következő évi tavaszi kultúrában. Balra a kezelt táblarész, jobbra a kezeletlen (fotó: Dr. Nagy Viktor)

A Medallon Premium kiemelkedik a más glifozáttartalmú szerek sorából:

 • speciális formuláció, ionvédelmi rendszert tartalmaz – segíti a felszívódást, jobb a hatékonysága;
 • gyorsabb felszívódása miatt szélesebb hatásspektrummal rendelkezik;
 • az egyetlen glifozát, ami beépített tapadásfokozó anyagot tartalmaz – nincs plusz költség, nem kell kevergetni tankkeverékben, egyszerűbb a felhasználása;
 • nem habzik;
 • magas a hatóanyag-tartalma: 360 g/l glifozátsav, ami megfelel 439 g/l diammónium sónak;
 • más készítményekkel – pl. Banvel – jól keverhető.

A tarlókezelés megtérülő befektetés, használjuk ezt az egyszerű növényvédelmi lehetőséget észszerűen. Az idei évben a Medallon Premium jelentős árcsökkentésének köszönhetően ezt most kifejezetten költségkímélő és hatékony módon tehetjük meg.

Tóth Csantavéri Szilvia

fejlesztőmérnök

Syngenta Kft.

glifozát gyomirtás gyomnövény gyomosodás hatóanyag növényvédelem Syngenta tarlókezelés