fbpx

Megafol, már több mint 15 éve!

Írta: Szerkesztőség - 2017 május 26.

A szántóföldi termesztés sikerességét nagymértékben meghatározza a kultúrnövények egészségi állapota. Egy növény akkor tekinthető egészségesnek, ha életfunkciói zavartalanok, növekedése, fejlődése megfelelő. Teljesítőképességét akkor tudja legjobban kihasználni, ha a környezeti tényezők optimálisak. Amennyiben a környezeti tényezők kedvezőtlenné válnak, a növényt károsodás éri, életműködése felborul és megbetegszik. A betegség pedig olyan káros folyamatokkal jár együtt, mint a tápanyagelvonás, az anyagcsere folyamatok gátlása, mérgezés, stb. A növény ilyenkor gazdaságilag is mérhető károkat szenved, súlyos esetben elpusztul!

Az okokat legtöbbször a biotikus környezeti tényezők (gombák, vírusok, baktériumok) között keressük, pedig igen gyakori jelenség az is, amikor a termesztett növényeken abiotikus környezeti tényezők okoznak maradandó károsodást és terméskiesést!

A leggyakrabban előforduló abiotikus stresszhatások a következőek:

  • szélsőséges időjárás (fagy, UV-sugárzás, vihar, jégverés),
  • talajadottság (víztartalom, pH érték, tápelem-tartalom),
  • emberi tényező (elrontott herbicides kezelés, mechanikai sérülések, pl. gépi címerezés).

Hideghatás fiatal kukoricán
Hideghatás fiatal kukoricán

Tavaszi fagykár repcénTavaszi fagykár repcén

Magas UV-sugárzás hatása a szója levelénMagas UV-sugárzás hatása a szója levelén

Aszálytünet napraforgó állománybanAszálytünet napraforgó állományban

Megafol használatával a jégverés ellenére is biztosítható a növény fejlődéseMegafol használatával a jégverés ellenére is biztosítható a növény fejlődése

Hogyan mérsékelhetjük az abiotikus tényezők okozta károkat?

A kedvezőtlen abiotikus környezeti tényezők egy részét nem tudjuk kivédeni, az általuk okozott kár mértékét azonban sikeresen csökkenthetjük!

Minden élőlény reagál valamilyen módon az őt érő káros hatásokra, így a növények is. Nem passzív elviselői a stresszoroknak, hanem aktívan válaszolnak azokra: bizonyos gének indukciójával másodlagos anyagcsere-termékeket és fehérjéket állítanak elő. Ezek a védekezési folyamatok molekuláris szinten zajlanak le, jelentős az anyag- és energiaigényük, ezért komoly igénybevételt jelentenek a növény számára. Azzal tehát, ha fokozzuk a növény vitalitását és támogatjuk a védelmi mechanizmusait, mérsékelni tudjuk az abiotikus stresszek káros hatásait és a terméskiesést.

Hogyan tudjuk támogatni a növények védelmi mechanizmusait?

A növényt általában egyszerre több abiotikus stresszhatás is éri, s az esetek többségében ezek egymás negatív hatását is felerősítik, ezért ütőképes megoldást kell találnunk!

A Megafol stresszoldó és termésnövelő biostimulátor, egyedi összetételének köszönhetően felgyorsítja a regenerációt, s ezáltal jelentősen lerövidíti a stresszhatás által okozott kedvezőtlen állapotot.

A Valagro világon egyedülálló GénChip technológiájának köszönhetően mérhető a válaszreakciókért felelős gének működése. Így tudományosan bizonyított adat, hogy pl. gyomirtó szer által okozott stressz esetén, az energetikai folyamatok aktiválásáért felelős gén 10-szer aktívabbá válik Megafol hatására.

Ez a termesztésben azt jelenti, hogy a növények gyorsabban regenerálódnak, a stresszhatást hamarabb kiheverik. Visszaáll a megfelelő fotoszintetikus aktivitás, felgyorsul az asszimiláták beépülése, így jelentősen csökken a stresszhatás miatt bekövetkezett kár mértéke.

Felhasználási javasalat:

  • Fagy- vagy hideghatás előtti
  • prevenció: 2-3 l/ha.
  • Fagy- vagy hideghatás után: 3 l/ha.
  • Hőstressz, aszály, UV-stressz esetén: 2-3 l/ha. 

Mi található a Megafol-ban?

Aminosavak és fehérjék

Az aminosavak olyan biológiailag fontos vegyületek, melyek a fehérjék építőelemei. A fehérjék pedig alapvető fontosságúak a növényi sejtek számára.

Betainok

Olyan ammónium-tartalmú anyagok, melyek az aminosavakból származnak, és döntő szerepet játszanak a növény stresszhatásra adott válaszreakciójában.

Vitaminok

Olyan szerves alkotóelemek, melyek azáltal vesznek részt  a szövetek és a sejtek anyagcsere folyamatainak szabályozásában, hogy különböző enzimekhez kötődnek.

Növekedési aktivátorok

Ezalatt olyan összetevők csoportját értjük, melyek hatékonyak a növény anyagcsere folyamatainak stimulálásában és fokozásában. A növekedési aktivátorok között vannak olyan természetes növényi hormonok (auxinok, gibberellinek, citokonin, stb.) is, melyek szabályozni tudják a növekedés, a differenciálódás és a fejlődés folyamatát.

A Megafol egyes összetevőinek szerepe

Anti-stressz hatás

A Megafol olyan növekedési összetevőket tartalmaz, melyek szabályozni tudják a gázcserenyílások működését. Ily módon, egy esetleges stresszhatás bekövetkezésekor arra késztetik a növényt, hogy az még jobban megvédje saját magát a kedvezőtlen környezeti feltételekkel szemben. A betainok természetes ozmolitok, így hatékony védelmet tudnak nyújtani az ozmotikus stresszhatásokkal (szárazság, magas sótartalom és hőmérséklet) szemben. Felhalmozódásuk elősegíti a vízvisszatartást a sejtekben, így védve őket a kiszáradástól. A Megafol-ban lévő egyedi aminosavak pedig biztosítják az alapvető anyagcsere folyamatok megfelelő védelmét és helyreállítását.

Növekedés serkentése

A Megafol-ban olyan aminosavak találhatóak, melyek képesek arra, hogy fokozzák a növény fotoszintetikus tevékenyégét, ez pedig még több, a növény növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges energiát jelent. Ezen kívül a készítményben lévő természetes növényi hormonok is támogatják a növényi fejlődést.

Szállítás

A Megafol elősegíti azoknak készítményeknek és egyéb hatóanyagoknak a felszívódását, melyeket a növényre kijuttatunk.
A Megafol eredményesen használható gombaölő, gyomirtó és rovarölő szerekkel, valamint műtrágyákkal együttesen alkalmazva is. Ezeknek a szereknek a hatékonysága megnő, és gyorsabb hatásra számíthatunk, ha Megafol-lal együtt használjuk őket.

A gyomirtás, mint lehetséges stresszhatás

A természeti csapások mellett nagyon fontos számításba venni az emberi hiba tényezőt is. A leggyakoribb ilyen, ember által okozott stresszfaktorok a gyomirtó szerek használatával kapcsolatosak. A korszerű mezőgazdasági termesztés kihagyhatatlan eleme a különböző hatásmechanizmusú herbicidek használata. A gyártók a hatóanyagok, hatóanyag kombinációk fejlesztése során kiemelt figyelmet fordítanak a kultúrnövényre gyakorolt fitotoxikus hatás csökkentésére.  A gyakorlati tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy bizonyos körülmények között még a legnagyobb körültekintés és elővigyázatosság ellenére is előfordulhatnak gyomirtó szerek által okozott stresszek.

Gyomirtó szer felverődésGyomirtó szer felverődés

Herbicid bemosódásHerbicid bemosódás

Szelektív egyszikű gyomirtó hatásaSzelektív egyszikű gyomirtó hatása

A Megafol kezelés hatása a megtermékenyülésreA Megafol kezelés hatása a megtermékenyülésre

A herbicidek károsító hatása az esetek többségében nem okozza a növények teljes pusztulását, de a fejlődésüket lelassítja, a termőképességüket csökkentheti. A bekövetkezett stressz eredményeként a növények energiáik jelentős részét a stresszhatás mérséklésére fordítják, nem pedig a további fejlődésükre.

A Megafol egyedi összetételének, hatásmechanizmusának köszönhetően felgyorsítja azoknak a géneknek a működését, melyek a gyomirtó szer által okozott stresszhatásra adott válaszreakciókért felelősek. Ennek eredményeként a növény hamarabb kimozdul a stresszhatás miatt kialakult kedvezőtlen állapotból, regenerációs és anyagcsere folyamatai felgyorsulnak, végső soron csökken a gyomirtó szer által okozott kár mértéke.

Felhasználási javaslat:
Preventíven, gyomirtással egy menetben: 1,5-2 l/ha.
Gyomirtás után: 3 l/ha.

Miért érdemes a megafol-t választani?

  • Azért, hogy megóvjuk a termés
  • mennyiségét és minőségét.
  • Mert biztonságos, természetes,
  • innovatív készítmény, amit nagyon könnyű használni.
  • Mert a benne lévő szerves anyagok egyedi eljárással válogatott növényi kivonatokból állnak.
  • Mert közelgő stresszesemény esetén gyors hatást biztosít.

Bővebb információ:

Észak-Somogy, Vas és Zala megye: Csik Zoltán szaktanácsadó, +36 30 595 5519
Dél-Somogy és Baranya megye: Reisz Róbert szaktanácsadó, +36 30 867-6440