Rekord idő alatt épült meg a Duna Aréna

A Duna Arénáról írunk, amelyre méltán lehetünk büszkék, hiszen rekordidő alatt épült meg, és közel 50.000 köbméter mennyiségű betont, 16.000 tonna acélt építettek be (1 Szabadság-hídnyi és 2 Lánchídnyi). Mi, a Knauf Insulation dolgozói egy picit még büszkébbek vagyunk, hiszen hozzájárultunk ennek a csodálatos épületnek a megvalósításához, és nem is akárhogyan.

Mi a termékünkkel érjük el, hogy ne legyen visszhang, amikor torkunk szakadtából szurkolunk az arénában Hosszú Katinkának, és a többi vízi sportot űző honfitársunknak a 2017-es FINA világbajnokságon. A tervező a Heraklith C50 lapokat tervezte be a küzdőtér lelátói alá jó pár ezer m2 mennyiségben, a megfelelő akusztika elérése érdekében. Ezeket a lapokat színre is festették, így a laikus szemek nagyon nehezen veszik észre a rejtett, de az Aréna életében nagyon fontos funkciót betöltőakusztikai elemeket.

Ahogy a képeken is látszik, Heraklith termékünket légréssel vagy ásványgyapottal kombináltan beépítve nagyon komoly hangelnyelési tényező érhető el.

Az akusztikai célú burkolat kialakítása a Duna Arénában nagy körültekintést és gondos kivitelezést igényelt, mert a jelenlegi állapot nem végleges. A szerkezet a világbajnokság után visszabontva (a mobil lelátók elbontásával) kisebb lesz, és a hangelnyelő felületek kialakítása során ezt figyelembe kellett venni.

A Heraklith termékekkel a sokrétű követelmények ellenére is sikerült megoldást találni az előírásoknak megfelelő hangelnyelési értékek elérésére. Az akusztikai felületek méretezése nagyon komoly tervezési feladat volt, amelyet dr. Reisz Frigyes végzett. Reméljük, a jövőben a Duna Aréna példáján felbuzdulva az eddiginél sokkal jobban odafognak figyelni a tervezők az akusztikai méretezésre ekkora és akár kisebb létesítményeknél, sőt talán egy óvodai vagy iskolai teremnél vagy tornateremnél is!

Végezetül reméljük, a létesítmény sok évtizedig szolgálni fogja (a Heraklith biztosan) a lakosságot és sportolóinkat, a FINA világbajnokság alatt pedig sokan kilátogatnak az Duna Arénába, és szurkolásukkal hozzájárulnak a magyar aranyérmek kiharcolásához– miközben nem visszhangzik az Aréna, és megértik a sportolók, hogy „Hajrá, magyarok”!

építkezés