fbpx

Megalakult a romániai falugazdászok testülete

Írta: Csomor Zsolt - 2018 november 28.

Megtartotta alakuló ülését a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) által foglalkoztatott falugazdászok testülete: közel kétharmaduk 30 évesnél fiatalabb, s megfelelő tapasztalattal rendelkező szakember.

Sebestyén Csaba, az RMGE elnöke múlt hétvégére hívta össze azt a 15 + 3 falugazdászt, akik az elkövetkező időszakban a gazdák és a vidéki lakosság érdekében népszerűsítési, szaktanácsadási és agrár-információs tevékenységet végeznek az RMGE felügyeletével, tudtuk meg a NAK híreiből.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete a magyar Agrárminisztérium pénzügyi támogatásával, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai segítségnyújtásával Arad, Temes, Szatmár, Bihar, Hunyad, Krassó-Szörény, Fehér, Szeben, Beszterce-Naszód és Kolozs megyékben biztosítja a falugazdász szolgálatot.

Az RMGE közel 30 éve végzi ezt a tevékenységet többnyire apostoli munkaként meghatározó szerepvállalással a területek visszaszolgáltatásában, a jövedelmező gazdálkodás kialakításában, a támogatások maximális igénybevételében folytatott tanácsadásban és gyakorlati segítségnyújtásban. Főleg a szórvány magyarságban végzendő feladatok ellátása a legnagyobb kihívás, hiszen ezeken a területeken a magyar gazdák a legkiszolgáltatottabbak: nem jutnak megfelelő tájékoztatáshoz a lehetséges pályázatokról, a közösségi és hazai támogatásokról.

Sebestyén Csaba szerint a magyarországi falugazdász szolgáltatás kiterjesztése a hátáron túli területekre nem cél, hanem eszköz azért, hogy az erdélyi magyar gazdák minden közösségi, magyarországi és hazai támogatási rendszert kihasználhassanak, élhessenek a lehetőségekkel.

A falugazdász csapat összetétele ideálisnak mondható: közel kétharmaduk 30 év alatti megfelelő tapasztalattal rendelkező szakember. Egyharmaduk az idősebb nemzedékből került ki, akik korábban agrár-szaktanácsadásban vagy agrár-szakigazgatásban dolgoztak.

Összeállította: Csomor Zsolt