Megnyílt a Prodexpo Moszkvában, 21 magyar cég vesz részt a kiállításon

Írta: - 2014 február 11.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

Megnyílt a Prodexpo Moszkvában, 21 magyar cég vesz részt a kiállításonMoszkva, 2014. február 10., hétfő (MTI) – Az utóbbi években a legtöbb, 21 magyar cég részvételével megnyílt az orosz fővárosban hétfőn a Prodexpo nemzetközi élelmiszeripari kiállítás.

A 21. alkalommal megrendezett nagyszabású nemzetközi mezőgazdasági nyersanyag, italáru, és élelmiszeripari kiállításon több mint 2300 orosz és külföldi cég képviselteti magát.

Az idei rendezvény számos más rekordot is megdöntött: 63 országból érkeztek a kiállítók, amelyek standjai több mint 100 ezer négyzetmétert foglalnak el a Moszkva folyó menti Expocenterben. A 36 nemzeti stand, közöttük az Agrármarketing Centrum által létesített magyar stand előkelő helyet kapott a kiállításon.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára az MTI-nek azt mondta: a németországi Zöld Hét mellett a Prodexpo a legfontosabb élelmiszeripari rendezvény Európában, “nem csoda, hogy mindenki itt akar lenni az ígéretes orosz piacon”.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy Oroszország márciusra remélhetően feloldja az Európai Unió tagállamaira, így Magyarországra is vonatkozó élősertés, sertéshús, valamint sertéshúsból készült termékek behozatali tilalmat.

Mint mondta, elérték, hogy a Roszszelhoznadzor, az orosz élelmiszeripari- és mezőgazdasági termékek állami felügyelete egy hét múlva megkezdi 21 magyarországi sertéshús üzem, exportőr cég és húsfeldolgozó, valamint sertéstelep ellenőrzését. Ebből 18 olyan üzem, amely már szállít az orosz piacra, és 3 új céget is bekapcsoltak az engedélyeztetési vizsgálatba. Az orosz szakemberek határállomásokat is vizsgálnak majd.

Az államtitkár hozzátette: a két hétig tartó ellenőrzéstől azt várják, hogy a magyar termékek exportja hamarosan újra megindulhat Oroszországba és azok a cégek is beléphetnek majd az orosz piacra, amelyek eddig nem szállítottak ide.

Oroszország január végén a Litvániában bejelentett afrikai sertéspestis miatt tiltotta meg az élősertés, a sertéshús és a feldolgozott sertéshústermékek beszállítását az EU tagállamaiból.

A magyar Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára közölte: az Európai Bizottság közvetlenül tárgyalt az orosz hatóságokkal. Brüsszel tájékoztatása szerint Moszkva március elsejétől oldja fel a szállítási tilalmat bizonyos feltételekhez kötve, de a magyar vidékfejlesztési államtitkár azért érkezett az orosz fővárosba, hogy a magyarországi ellenőrzés feltételeit tisztázza az orosz hatóságokkal.

“Először nálunk folyik a vizsgálat, és ha szerencsénk lesz, tőlünk indulhat meg elsőként az élősertés, a sertéshús, és a hústermékek szállítása Oroszországba” – mondta Kardeván Endre. Hozzátette, hogy a tiltás pillanatnyi zavart okozott a magyar exportban, de ha valóban nem tart sokáig, akkor a szállítások kiesését pótolni lehet.

Az államtitkár a héten tárgyal oroszországi partnerével, Szergej Dankvert főállatorvossal, szerdán pedig Kazanba, a Tatár Köztársaság fővárosába utazik, ahol a régió miniszterelnök-helyettesével folytat megbeszéléseket.

MTI 2014. február 10.