fbpx

Elégedetlen a cukorrépa-termelők szövetsége a Magyar Cukor Zrt. árajánlatával

Írta: - 2014 február 11.

Elégedetlen a cukorrépa-termelők szövetsége a Magyar Cukor Zrt. árajánlatávalKaposvár, 2014. február 10., hétfő (MTI) – Elégedetlenek a termelők az idei cukorrépatermésre megajánlott tonnánkénti 30,09 eurós garantált felvásárlási árral – közölte a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége (CTOSZ) az MTI-vel, miután a napokban tárgyaltak a termelés feltételeiről az Agrana Cukor Kft. és a Magyar Cukor Zrt. vezetőivel.

Kelemen István, a szövetség főtitkára azt írta: a termelők nem fogadták el a megajánlott felvásárlási árat. Nehezményezik, hogy a gyártó ígérete ellenére nem kaptak kiegészítést a tavalyi, tonnánként 37 eurós garantált felvásárlási árra. Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a répaszelet megváltására tonnánként 1, illetve répaszeletre vetítve 4,8 eurót ajánlott a cukorgyár, miközben, ha a termelő meg akarja tartani a répaszeletet, akkor ahhoz tonnánként 25 euróért juthat hozzá. (A répaszelet a cukorgyártás egyik mellékterméke, amelyet préselt, illetve szárított formában szarvasmarhák, sertések, juhok és lovak takarmányozására használnak.)

A szövetség főtitkárának közlése szerint a 2013-ra szóló termékértékesítési szerződést azzal a kitétellel kötötte meg a két fél, hogy a cukor árának függvényében ezt a gyártó az idén februárban kiegészíti. A mostani tárgyaláson azonban a gyártó képviselői kijelentették, hogy semmiféle kiegészítést nem áll módjukban teljesíteni.

A közlemény szerint a CTOSZ és a gyártó képviselői nem tudtak megállapodni abban sem, hogy az Európai Unió rendelete szerint milyen arányban osztozik a két fél, azaz a termelők és a gyártó, a cukor tonnánkénti 404 eurós referencia ára és a tényleges értékesítési átlagár különbözetén. A cukorgyártó a konkrét megállapodás helyett ez év őszére egy képletet ajánlott – írta a szövetség főtitkára.

Az MTI érdeklődésére Kelemen István az ajánlat őszi időpontjáról azt mondta: az Európa Unió az idén életbe lépett rendelete januárban teszi kötelezővé a megállapodást a megosztásról a felek között.

A múlt évre vonatkozó elmaradt kiegészítéssel kapcsolatosan arról tájékoztatott, hogy ezt azzal indokolták, hogy Magyarországon az áfacsalások miatt drasztikusan csökkent a cukor ára.

Az ez évre szóló 30,09 eurós garantált ár a főtitkár szerint még a termelés költségeit sem fedezi, ahhoz pedig, hogy minimális hasznuk is legyen a termelőknek, a tonnánkénti 40 eurós ár lenne elfogadható.

A szövetségnek 223 tagja van – egyéni gazdálkodók, szövetkezetek, kft.-k és zrt.-k -, akik a támogatási igények alapján az idén 19 500 hektárnyi területen termelnek cukorrépát. Ismertetése szerint a napokban 1600 hektárra kötöttek szerződést a verőcei cukorgyárral tonnánként 41 euróra, az eszéki gyárral 2500 hektárról még folynak a tárgyalások. A fennmaradó területen termesztett répa értékesítéséről a kaposvári gyárral egyezkednek.

A cukorrépa-termelőket képviselő szövetség által felvetett kifogásokkal kapcsolatban az MTI megkereste a Magyar Cukor Zrt.-t.

A társaság írásos válasza szerint a 2014. évi cukorrépa termeltetési szerződéses ajánlatban a cukorrépa termelőknek egy 30,09 euró/tonna nagyságú rögzített árat és egy cukorártól függő prémiumot ajánlottak fel, amelyet októberig fognak véglegesíteni.

Közölték továbbá, hogy a Magyar Cukor Zrt. hajlandó a répatermelés után fizetendő állami támogatás meghitelezésére is, amennyiben az erről szóló jogszabály ismert.

Azzal kapcsolatban, hogy kinek a tulajdonát képezi a répaszelet, a zrt. azt írta: a gyár által megvett répából kinyerhető cukorrépaszelet nem a termelők tulajdona. A vonatkozó EU-s jogszabályok alapján a cukorgyár a répaszelet feldolgozottsága függvényében többféle ellentételezést nyújthat – közölték, hozzátéve: a répaszelet általuk kínált megváltási díja teljes mértékben megfelel a EU-s szabályoknak.

MTI 2014. február 10.