fbpx

Az NFFT elfogadta idei munkatervét és költségvetését

Írta: - 2014 február 12.

Az NFFT elfogadta idei munkatervét és költségvetését Budapest, 2014. február 11., kedd (MTI) – A Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa (NFFT) az idén folytatja tavaly megkezdett országjáró programját, amelynek keretében bemutatja az Országgyűlés által elfogadott Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégiát – ezt is tartalmazza az NFFT idei munkaterve és költségvetése, amelyet egyhangúlag fogadott el kedden, ez évi első ülésén az Országgyűlés elnöke, Kövér László által vezetett testület.

Bartus Gábor, az NFFT titkára szóbeli kiegészítésében jelezte: a tanács emellett közreműködik több nemzetközi esemény megszervezésében. A titkár példaként említette, hogy 2014 őszén az NFFT látja vendégül az Európai Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődési Tanácsok éves közgyűlését és konferenciáját.

Az NFFT idei költségvetése – a korábbi évekhez hasonlóan – csaknem 100 millió forint.

A testület tájékoztatót hallgatott meg a fenntartható fejlődés itthoni és globális trendjeiről. Szabó Marcel, a jövő nemzedékekért felelős alapjogi biztos-helyettes ismertetése szerint a magyar jogrendben a fenntarthatóság elveinek alkalmazása hálózatos formájú, mivel több szervezet is felelős a fenntartható fejlődés feltételeinek szavatolásáért, ami egyedülálló a világon.

Az alaptörvény a fenntarthatóság terén széleskörűen gondoskodó – emelte ki. Felhívta a figyelmet, hogy az ország jó környezeti állapota a nemzet közös öröksége.

Emlékeztetett arra, hogy a környezet megóvását a fenntarthatóság biztosítását számos ágazati stratégia – közöttük a vidékfejlesztési, a fenntartható fejlődési stratégia, valamint az országos település fejlesztési terv – hivatott előmozdítani. Ezek az ágazati stratégiák szolgálják, hogy az ország erdőit, vizeit, talajának jó minőségét a biológiai sokféleségét a jövő nemzedékek megörökölhessék.

Stelbaczky Tibor, a Külügyminisztérium főosztályvezetője emlékeztetett arra, hogy a fenntarthatóság – a fejlődéssel való összeegyeztetés – biztosítása körül viták alakultak ki, főként arról, hogy ki milyen mértékben viselje a folyamat terheit. Ezért is tartotta jelentősnek, hogy Magyarország az ENSZ úgynevezett Nyitott Munkacsoportjának a társelnöke. Ez a testület fogalmazza meg a következő évek fejlődésének elveit a fenntarthatóság szem előtt tartásával.

Az NFFT tagjai egyetértettek abban, hogy a lehető legkörültekintőbb módon kell a fenntarthatóság kérdéskörét megvizsgálni.

Kövér László kitért az „akác-kérdéskörre” is. Az EU javaslata ugyanis arról, hogy féken kell tartani az idegenhonos özönfajok elterjedését, érintené az akáccal foglalkozó magyar erdőgazdákat és méhészeket. Az elnök rámutatott, hogy az unióban a magyar érdekeket képviselve kell eljárni, nem feledkezve meg arról, hogy az akác nem őshonos fafaj Magyarországon.

MTI 2014. február 11.