fbpx

Mert vannak szép repcék, de vannak még szebbek…

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 09.

Az idei tavasz érdeklődés hiányában elmaradt – mondják sokan keserédes szájízzel, de közben a mosoly nem természetes. Mint ahogyan nem volt természetes az idei esztendő mögöttünk hagyott, első négy hónapja sem, hisz igenis szükségünk van/lenne a tavaszra. Ezen átmeneti évszak kvázi „eltűnése”, a mostani „télből nyárba” érthető módon megviseli a növényállományainkat is. Az évről évre jelentkező, egyre nagyobb szélsőségekre nehéz már rutinból okosat mondani, felkészülni rájuk viszont nem lehetetlen küldetés.

Sokan kérdik: mi a titka?

Cikkünk címe is arra utal, hogy döntő részt nagyon szépek voltak a káposztarepcék tavaly év vége felé közeledve – ehhez a 2017-es ősz mind időintervallumban, mind időjárásban optimális körülményeket biztosított –, az idén átélt szélsőségek nyomán viszont mára heterogén képet mutatnak. Azon gazdálkodók, akik kellő odafigyeléssel már az alaptrágyázástól kezdve, a teljes fenológiát végigkísérve, okszerűen gondoskodtak állományaik tápanyagellátásáról, ma az országos csapadékhiány ellenére, joggal büszkék és joggal bizakodóak. Ennek bemutatásához két – saját fotókkal illusztrált – gyakorlati példát hoztam a Jászságból, hisz a kedves olvasónak is ez az életszerű információ.

Csomor Tamás, az 1000 ha területen gazdálkodó, jászjákóhalmi székhelyű Jákó-Növény Kft. vezetője. Jó gazda gondosságával ebben a szezonban őszi káposztarepcéje teljes területén, 190 ha-on YaraBela Sulfan-t (24% N + 15% SO3, 12% CaO és 0,8 MgO) alkalmazott fejtrágyaként. Ősszel 100 kg/ha (ez kardinális lépés az állomány jelenlegi fejlettségének eléréséhez), február végén, pedig 300 kg/ha-os mennyiségben. Többen kérdezik: miben különbözik a YaraBela Sulfan a többi, piacon lévő kénes nitrogénműtrágyától. Egyrészt fizikai tulajdonságaiban, kiváló szórásképében, példaértékű granulometriájában. Kémiai tekintetben pedig azzal, hogy a ként nem a legerősebb mértékben savanyító ammónium-szulfátban, hanem teljesen vízoldható, növények által azonnal hozzáférhető, s egyben pH-pufferként is funkcionáló Ca-szulfát, vagyis gipsz formájában tartalmazza.

Dolgozik a növény és a termék

A Jászság és emellett Jász-Nagykun-Szolnok megye évtizedek óta meghatározó szerepet betöltő mezőgazdasági üzeme, a 10 ezer ha feletti területen gazdálkodó Jászapáti 2000. Mg. Zrt.

A Yara – az idei repceterület közel egyharmadán – 110 ha-on kapott debütálási lehetőséget, teljes technológia alkalmazásával. Vetés előtt, alaptrágyaként melegen granulált komplexet, YaraMila 8-24-24-et juttattunk ki, 250 kg-ot hektáronként, majd tél végén YaraBela Sulfan fejtrágyát 300 kg/ha dózisban, végül növényvédelemmel egymenetben 3 liter/ha YaraVita Brassitrel Pro-t, mint az őszi káposztarepce (emellett napraforgó, borsó, cukorrépa és szója) növény-specifikus lombtrágyáját, portfóliónk egyik meghatározó termékét. Sárga színű, szuszpenziós, magas fajsúlyú koncentrátum, 10 literes kiszerelésének tömege 15 kg feletti. 443 g/l összhatóanyag-tartalmával kiváló ár-érték arányú készítmény. E sorok írása előtt pár nappal Nagy Miklóssal, a Zrt. növénytermesztési-üzemeltetési igazgatójával tartottunk határszemlét. A bejárás tapasztalatai, s az elkészült képek, úgy gondolom, önmagukért beszélnek. Szemmel láthatóan dolgozik a növény, és őt kiszolgálva, dolgoznak a termékeink. Az oldalhajtások számán és a telítődő, kövér becőkön túlmenően beszédes volt az is, hogy a Yara technológiában részesült táblák voltak az egyedüli, még virágzásban lévők az összes közül, Jászapátin, 2018. május 7-én.

A Yara számára ezek a gazdálkodói visszajelzések és pozitív visszacsatolások a legfontosabbak. Ezúton kívánunk minden kedves gazdálkodónak még szebb repcéket, felmerülő kérdések esetén pedig a továbbiakban is állunk szíves rendelkezésükre.

Szabari Szabolcs

Yara szaktanácsadó

06-30-964-9513