fbpx

MI SZEREPELJEN A CERTIFIKÁTON?

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 20.

A Gabona Control kiemelkedő tapasztalattal rendelkező szakember gárdája három évtizede szolgálja megelégedéssel partnereit szabványos mintavétellel, rakodás felügyelettel, valamint akkreditált laboratóriumi vizsgálatokkal a hazai és export piacon egyaránt. A szabványos mintavétellel képzett átlagminták analíziséről készülő certifikát, az Ellenőrzési és vizsgálati jelentés minden szükséges adatot tartalmaz a tárolás körülményeiről és a betárolt áru minőségéről.

A takarmány árpánál lényeges a nedvességtartalom, hektolitertömeg és tisztaság. Minősítése rövid idő alatt, viszonylag kevés anyagi ráfordítással megoldható. Az étkezési célú búza minősítése összetettebb feladat. Ez esetben jó, ha tudjuk, hogy milyen célra szánjuk a terményünket. A 2017-ben módosított búza szabvány komplex minősítést tesz lehetővé. Az alap paraméterek – nedvességtartalom, hektolitertömeg, tisztaság – mellett meghatározásra kerül a fehérjetartalom, sikértartalom, a magyar minőségi értékszám, esésszám, Zeleny szedimentációs index és az alveográfos vagy extenzográfos paraméterek is. Adott piaci szegmens kiszolgálására elegendő lehet a fenti vizsgálatok egy része is. A durumbúzáknál kulcsparaméter az acélosság (üvegesség) vizsgálata, valamint a sárgapigment-tartalom. Örvendetes, hogy 2019 január óta ismét van érvényes szabvány a takarmánybúzákra.

A malátázásra szánt sörárpánál a nedvesség és hektolitertömeg a fehérjetartalom, az osztályozottság és csírázóképesség lényeges paraméter.

A kalászos gabonák minősítésekor a DON toxin meghatározása egyre elterjedtebb követelmény. A kukorica esetében az Aflatoxinok vizsgálata ma már szintén elvárás.

Az ipari napraforgó és az őszi káposztarepce esetében a nedvesség és a tisztaság mellett a szabad zsírsavak és az olajtartalom meghatározása elsődleges a szerződött felek közötti elszámolásban. A magas olajsavas napraforgó esetében az olajsavtartalom, repce tételeknél az erukasav- és glükozinolát-tartalom értéke kiemelten fontos.

A szabványos olajtartalom meghatározás történhet extrakciós és mágneses magrezonanciás (NMR) eljárással. Az olajos magvak nemzetközi kereskedelmét meghatározó FOSFA előírások az extrakciós eljárást tartalmazzák.

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a tonnánként 100 Ft körüli összeg – a mintavétel és az analízis együttes költsége – többszörösen megtérülhet, amennyiben a minőség ismeretében előnyösen értékesíti terményét. Legyünk együtt sikeresek, arasson velünk!