fbpx

Mielőbb kezdjük el a mezei pocok fertőzöttségének felmérését!

Írta: Csomor Zsolt - 2018 október 15.

A növényvédelmi hatóság felhívja a földhasználók figyelmét a mezei pocok fertőzöttség haladéktalan felmérésére.

A megyei tapasztalatok szerint a mezei pocok (Microtus arvalis) egyedszáma az idei év első felében nem emelkedett jelentősen, viszont szeptember óta olyan mértékű növekedés következett be egyes megyékben, ami már fokozott figyelmet és intézkedést igényel, olvasható a Nébih honlapján.

Elsődlegesen veszélyeztetett Békés megye déli és középső, helyenként északi területei. Ezen túl Csongrád, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is észlelhető a rágcsálóállományok számottevő, gócos felszaporodása egyes szántóföldi és kertészeti kultúrákban, évelő pillangósokban, valamint ruderális területeken.

A növényvédelmi hatóság emiatt felhívja a figyelmet, hogy a károsító helyzet pontos ismerete és a károk megelőzése érdekében mielőbb kezdjék el a fertőzöttség felmérését: a munkában a növényvédelmi szakemberek és a termelők egyaránt vállaljanak részt. A felmérést ne csak a jelenleg veszélyeztetett területeken, hanem azokon a táblákon is végezzék el, ahol tavaly nem volt mezei pocok kártétel. A felméréskor a rezervoár területekre (az évelő pillangósokra és a ruderális területekre) különös figyelmet fordítsanak! A magas egyedszám fokozott veszélyt jelent az őszi vetésekre és az állókultúrákra.

A mezei pocok veszélyes kártevőnek minősül: a védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő. A felmérés eredménye alapján kell dönteni a helyi védekezés szükségességéről. A védekezési mód megválasztásakor és a kezelések végrehajtásakor kövessék az integrált növényvédelem elvét. Ne csak a növényvédő szeres, csalétkes védekezésre gondoljanak, hisz a megfelelő mélységű talajművelés, a ragadozó madarak számára kihelyezett ülőfák is nagy segítséget jelentenek a túlnépesedés megelőzésében és mérséklésében. Mivel kedvező körülmények, száraz őszi időjárás esetén tovább növekedhet a kártevő egyedszáma, ezért a továbbiakban is elengedhetetlen a folyamatos odafigyelés és a kellő idejű hatékony intézkedés.

A károsító-helyzet felméréséhez és a védekezéshez szükség szerint vegyék igénybe növényorvos, növényvédelmi szakember irányítását.

Összeállította:
Csomor Zsolt