fbpx

Miért fontos a kukorica molykártevői elleni védekezés?

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 09.

Az elmúlt néhány évben a kukorica kártevőlistájának élére a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) kerültek. A takarmánykukorica minőségi követelményeiben az elmúlt években komoly változások következtek be. Termesztése évtizedeken át csupán a mennyiségi szemléletre támaszkodott, majd a beltartalom is prioritássá vált. Az árukukorica a magyar bioetanol ipar fontos alapanyaga is, mely két kurrens terméket is előállít. Az egyik a csúcsminőségű állati takarmány, a másik pedig a tisztán égő bioetanol. Napjainkban a kukorica átvételének legfőbb minőségi paraméterének a mikotoxintartalom, illetve a mikotoxinmentesség számít.

Kukoricatermesztése kapcsán a termelőnek érdemes átgondolnia az alábbiakat: Megfelelő a termésszintem? Megfelelő minőséget termelek az állattenyésztés számára? Alkalmas ez a termény emberi fogyasztásra? A növényvédelmi kezeléseim pozitív hatással vannak a mennyiségre, minőségre?… Mindegyik fenti szempontnak meg kell felelni. Ennek a feltételrendszernek az elérését az állományban károsító rovarok közül a kukoricamoly gátolja leginkább.

Kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) imágó (Fotó: Szélles Tibor)

A kukoricamoly fertőzés súlyosan csökkentheti kukorica termését, ami gazdasági veszteséget eredményez. A tojás kikelése után a lárvák a levélből táplálkoznak, mielőtt berágnák magukat a szárba. A szárban kirágott járatok gyakran a szár törését, a cső lehullását és a növény vízgazdálkodási funkcióinak elvesztését eredményezik. Az elmúlt években hazánk területén általánossá vált a kukoricamoly kétnemzedékes fejlődése. Ez a tünetek megjelenésében és a kártétel módjában is jelentős változásokat okozott. Az első nemzedék a címer és a levelek károsítása mellett a szár szállító- és osztódószöveteinek rágásával tápanyag- és nedvességáramlási stresszt okoz.

Kukoricamoly lárva kártétel szárban (Fotó: Szélles Tibor)

Ennek jelentős hatása van a megtermékenyülésre és a szemek kifejlődésére, ezáltal a termés mennyiségére. A kukoricamoly-fertőzés a termés jelentős (5–15%-os vagy annál magasabb) csökkenését okozhatja, ami a termelők számára súlyos következményekkel járhat egy termelési szezonban.

Egészséges és károsított kukoricacső (Fotó: Szélles Tibor)

A kukoricamoly 2. nemzedékének megjelenése főleg a termés minőségét ronthatja, különös tekintettel a mikotoxinokra. A kukoricamoly elleni védekezéssel ezen veszteségeket minimalizálhatja a termelő.

A mikotoxinokra vonatkozó minőségi megfelelőség az eredményes kukoricatermelés alapja. A toxin-kérdés kapcsán fontos megjegyezni az alábbiakat:

  • Hazánkban jelenleg nincsenek a kukoricatáblát járványszerűen megfertőző és széles körben elterjedt megbetegedések.
  • A toxintermelő gombafajok megtelepedése főleg az elsődleges rovarkártevők által nyitott fertőzési kapukon keresztül történik. Ezt a folyamatot elősegíthetik a viharkárból, jégverésből származó sebképződések, de ezek a problémák általában kisebb térségeket érintenek.
  • A toxintermelő gombafajok megtelepedését a fertőzési kaput nyitó rovarkártevők elleni megelőző védekezés szolgálja leginkább.

Az előrejelzés fontossága

Az FMC-Agro Hungary Kft. 2018-ban országos rovarcsapda hálózatot fog működtetni. Fontos segítséget jelent majd regisztrált partnereink számára, hogy a fénycsapdák által összegyűjtött eredmények az Evalio® AgroSystems internetes felületen is elérhetővé válnak. Ez az alkalmazás kistérségi előrejelzés formájában, a helyi megfigyelésekkel összhangban jelentősen elősegítheti és pontosabbá teheti a védekezések időzítését, csökkentve ezáltal a környezetterhelést, javítva a hatékonyságot, az IPM programoknak történő megfelelést.

Milyen készítményt érdemes választani?

A termelők számára a legfőbb megítélési szempontok (tartamhatás, méhveszélyesség, hasznos szervezetek védelme, UV és hőérzékenység, MVI/ÉVI) alapján a Coragen® rovarölő szer minden esetben kiváló terméknek minősül a kukoricamoly elleni védekezésben.

Hatásmód és hatékonyság:

A készítmény kontakt, felszívódó és gyomorméreg. Felszívódó hatásmechanizmusa alapján a lárvák táplálkozását gátolja, és tojásölő hatással is rendelkezik. A kezelt petékből és tojásokból a lárva nem képes kikelni, a kelés pillanatában a hatóanyaggal érintkező lárvák néhány óra múlva elpusztulnak. A bénultság és táplálkozásgátlás tünetei néhány órával a kezelés után jelentkeznek, a teljes pusztulás 2-4 nappal a kezelés után történik meg.

Kiemelkedően magas biológiai hatékonysággal rendelkezik, gyors hatású és nagyon alacsony dózisban hatékony a legfontosabb rágó kártevők ellen (segít meggátolni a lárvák táplálkozását a kukorica levelén, csövén és megakadályozza a szárba való berágást). Könnyen kezelhető és jól keverhető más készítményekkel. Nagyon alacsony toxicitásának köszönhetően (emlősök) a permetlé beszáradása után azonnal folytatható a kézi munka a növényállományban. Hosszú hatástartama megakadályozza a kártevő populáció megtelepedését és felszaporodását is. Kiváló lárva- és tojásölő hatású, valamint egyes fajoknál az imágókra is hatással van. Új hatásmódjának köszönhetően hatékony a más hatóanyagokra már rezisztens kártevő populációk ellen is. Kíméletes a hasznos élő szervezetekre (az előírt használat esetén megkíméli a beporzó, ragadozó és hasznos parazitarovarokat).

Felhasználási javaslatok:

Kukoricában a kukoricamoly, illetve a gyapottok-bagolylepke elleni védekezést előrejelzésre (fénycsapdás, szexferomon csapdás megfigyelés, valamint tojáscsomó vizsgálat) alapozva, a lepkék tojásrakását követően, a tömeges lárvakelés előtt célszerű elvégezni. Erős rajzás esetén a kártevő ellen engedélyezett magasabb dózist javasolt használni. Elhúzódó rajzáskor vagy újabb nemzedék rajzásakor szükség lehet a permetezés megismétlésére. A készítményhez 0,1 % Trend® 90 nedvesítőszer hozzáadása javasolható.

Év

Állománykezelések

Többlettermés eredmények

Többlettermés átlaga

2015

8 helyszín

420-1288 kg

682 kg

2016

9 helyszín

400-1100 kg

813 kg

2017

2 helyszín

609-1000 kg

804 kg

Coragen® rovarölő szerrel kezelt kukorica állománykezelések eredményei (Forrás: DuPont Magyarország Kft.)

Hogyan tudja a termelő az Evalio® AgroSystems adatait beépíteni a kukoricamoly elleni védekezésbe?

A Coragen® tulajdonságaiból kiindulva a védekezést a kukoricamoly tojásainak tömeges kelése kezdetére javasoljuk időzíteni. Ez az időszak a rajzáscsúcsot követő 6-8 napon következik be, a fogási eredmények alapján kirajzolódó rajzáscsúcs kirajzolódását követő 6-8 napra érdemes időzíteni a kezeléseket. Ebben az esetben a legkorábban lerakott tojásokból kikelt lárvák még csak a növénybe történő berágás kezdetén vannak, tehát a rovarölő kezelés hatékony lesz ellenük, a ki nem kelt tojásokat pedig a Coragen® (valódi tojásölő hatásából fakadóan) képes elpusztítani.

http://www.fmcagro.hu

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkaneve.