Bezárás

Mikroorganizmusok a rothadó szagok, szennyeződések ellen

Írta: Szerkesztőség - 2011 január 25.

Az emberiség egyre inkább tudatára ébred annak, hogy felelős a környezete megóvásáért. Így mind nagyobb érdeke fűződik a korszerű, környezetbarát technológiák alkalmazásához.

 

A biotechnológia fejlődése óriási távlatokat nyitott a környezetkímélő, termelési módszerek, lakossági alkalmazások előtt, segítségével ma már lehetséges az adott feladatra legalkalmasabb, hasznos mikroorganizmus fajok hadrendbe állítása annak érdekében, hogy a szerves hulladékok környezetkárosító anyagait elbontva, azokat hasznos tápanyagként visszajuttassák az ökológiai körfolyamatokba.

A mikroorganizmusok eredményesen bevethetőek ott is, ahol a természetesen jelenlévő baktériumok nem, vagy csak nagyon lassan végeznék el az átalakítást. Hatékonyan alkalmazhatóak a durva és mérgező vegyszerek kiváltására és olyan feladatok elvégzésére, amelyekre eddig nem nyílott mód. Ezáltal nemcsak az ökológiai elv valósul meg, hanem komoly költségek takaríthatóak meg a hagyományos módszerekkel szemben.

A nagyüzemi állattartásnál (elsősorban sertés) a trágya eltávolítása jellemzően mosatással történik. Az így keletkező, vízzel kevert trágyát nevezzük hígtrágyának, amely heterogén anyag. A híg részt vizelet, mosóvíz és itatóvíz elfolyások, a szilárd részt bélsár alkotja. A két fázis mozgása eltér, a szilárd fázis könnyen felgyülemlik a trágyarendszeren (csatornák, gyűjtőaknák, tárolók).

Könnyű azt is belátni, hogy a természetes biológiai lebomlás nem tud lépést tartani a trágya termelődésével. A trágyarendszer egy olyan edényhez hasonlítható, amibe folyamatosan több anyag érkezik, mint ami onnan kiürül. Mindezek következménye a csatornák eliszaposodása és a gyakori dugulások.

A tárolók feltelnek iszappal, csökken a befogadó kapacitásuk, magas az ammónia szint és a szagterhelődés. A problémát fokozza, hogy gazdasági és környezetvédelmi szempontból kívánatos a hígtrágya mennyiségének csökkentése. Ez csak a mosóvíz és a csurgalékvíz mennyiségének csökkentésével oldható meg, ami tovább nehezíti a trágya mozgását.

 

Létezik korszerű, biotechnológiai megoldás

 

A trágyabontó enzimek olyan enzim és baktérium tartalmú keverékek, amelyek a szerves hulladékok gyorsított lebontását végzik, más szóval a trágyarendszer emésztési képességét a kívánt szintre emelik. Rendszeres alkalmazásuk egyensúlyt teremt a trágya képződése és a biológia lebomlás sebessége között.

A biológiai kezelés a hígtrágyát homogenizálja és hígítja, a lebontás ugyanis a szilárd fázis elfolyósításával kezdődik. A bakteriális lebontás egyik fő terméke pedig a víz, mindez kevesebb mosóvíz felhasználása mellett is jelentősen javítja a trágyamozgási képességét.

 

Ennek eredményeként:

 1. beindulnak a biológiai folyamatok
 2. a trágya elfolyósodik
 3. felgyorsul a szerves anyag lebontás
 4. a biológiai egyensúly helyreáll
 5. az ólak padozata és a csatornák feltisztulnak
 6. a dugulások megszűnnek
 7. a trágya ürülése megfelelő
 8. megszűnnek a letapadások
 9. a medence párolgási képessége megnő (hígtrágya tó)
 10. öntöző vízzé alakul át
 11. könnyen kilocsolható
 12. alacsony a szerves szennyező anyag tartalma
 13. a tárolótér visszanyeri eredeti kapacitását
 14. jelentősen csökken az ammónia és a szagkibocsátás
 15. KOI/BOI érték lecsökken
 16. kevesebb légy, kisebb fertőzés veszély

 

A bio enzimek természet közeli megoldást kínálnak számos hasonló problémára is. Jó példa erre a csatornázatlan területek szennyvízhelyzete.

Az emésztőgödrökben zsírlerakódások és iszap formájában könnyen felgyülemlik a szerves hulladék. Az emésztő működése romlik, kapacitása csökken, gyakrabban kell szippantani.

Az emésztők (házi szennyvízkezelők) feltisztítását és a megfelelő működést segítik a bio enzimek. Rendszeresen használva a baktériumok a zsiradékot és más szerves hulladékot is elbontják, nem jelent többé problémát az emésztők elzsírosodása, iszappal való feltelítődése, ritkábban kell szippantani és a kellemetlen szagok is megszűnnek.

A 2.000 lakosnál kisebb településen élők számára (egyes vidékek kivételével) az EU sem írja elő a csatornahálózat kiépítését, a bio enzimek alkalmazása számukra jelenthet segítséget.

A bio enzim termékek a legkorszerűbb biotechnológiai fejlesztések eredményeit hordozzák magukban. Olyan speciális keverékek, amelyek gondosan válogatott, nem kórokozó mikroorganizmusokat, elsősorban baktériumokat, enzimeket, némely esetben kiegészítő anyagokat tartalmaznak.

A mikroorganizmusok természetes környezetükből lettek elkülönítve, és rajtuk semmiféle genetikai átalakítást nem végeztek. Felhasználhatók a mezőgazdaságon belül, állattartó telepek, istállók, ólak trágyakezelésénél, a szilárd fázis elfolyósítására, a szerves anyag, az ammóniaszint, a rossz szagok intenzív csökkentésére, a nitrifikációs/ denitrifikációs folyamatok elősegítésére, a csatornarendszerek karbantartására, dugulások megelőzésére, a trágyatavak, árkok karbantartására, a szerves hulladék (trágya, alom) gyorsított komposztálására, a talaj rehabilitálására.

 

Mély almos tartásnál fellépő magas ammónia szintek csökkentésénél:

 • Emésztőgödrök, ülepítők, derítők esetében a biológiai egyensúly helyreállítására. A kérgesedés, elzsírosodás megszüntetésére, szippantási gyakoriság csökkentésére. Az iszaposodás megszüntetésével a befogadóképesség helyreállítására, szagelbontásra, elöregedett emésztőgödrök rehabilitálására.
 • Környezet és talajvédelemben a szerves szennyezőanyag tartalom csökkentésére, a nitrifikációs/denitrifikációs folyamatok felgyorsítására.
 • Kommunális csatornahálózatok esetében azok karbantartására (szerves lerakódások elbontására, zsírlebontás) megelőző dugulás elhárításra, a csatornaszag megszüntetésére.
 • Komposztálásnál a konyhai, kerti szerves hulladékok, dögtelepek hulladékainak, valamint erdészeti fahulladékok gyorsított komposztálására.
 • Vágóhidakon állati tetemek, maradványok megsemmisítésére,pépüzemekben zsírlebontásra, dögkutaknál szagtalanításra.
 • Üzemi csatornarendszereknél zsírfogóknál a szerves lerakódások, zsírok elbontására, preventív lerakódások, zsírok elbontására, preventív dugulás elhárításra.

 

Az alkalmazása során rendkívül életképes baktérium törzsek kerülnek a rendszerbe, melyek a biológiai folyamatokat lökésszerűen beindítják és a hulladéktározók működését problémamentessé teszik.

A módszer hatékony és gazdaságos, a technológia könnyen elsajátítható, eszközberuházást nem igényel. A koncentrátumok szagtalanul végzik a szerves anyag lebontását, alkalmasak még a zsírok, olajok, szénhidrátok, keményítők lebontására is.

 

Szántóné Rózsa Magdolna