fbpx

Milyen repcegyomirtási módot válasszunk?

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 06.

A nyereséges repce fontos őszi feltétele a „ritka szép repce”, azaz a tág térállású, alacsony tőszámú és gyommentes állomány. Ettől és a jó tápanyag-gazdálkodástól várhatunk erőteljes őszi növekedést és rozettásodást, hogy tavasszal vastag szárral és sok oldalelágazással realizáljuk a repce nagy termőképességét.

A gyomirtási mód – preemergens, korai posztemergens, őszi posztemergens – kiválasztása az őszi növényvédelmi technológiánk része

Ez főleg a jellemző gyomviszonyoktól függ, de érdemes illeszteni a várható rovarölő- és regulátor–gombaölő-kezelésekhez is. Egyre többször találkozunk a szélsőséges időjárás okozta anomáliákkal, mint a kiszáradó magágyaknál jellemző elhúzódó kelés vagy a csírázásgátló herbicidek hatását befolyásoló megkésett „bemosó-csapadék”, máskor pedig az extrém csapadék „herbicid kilúgozó” hatása vagy egy decemberi „nyárias” hőmérsékleti periódus okoz fejtörést, ami a gyomcsírázás újabb és nem várt hullámát indítja el a még nem zárult repce állományokban…

Minden gyomirtási mód sikerének vannak, illetve lehetnek külső – talajminőség, időjárás – tényezői, de könnyen hibázhat a termelő is a gyomirtás időzítésével, a túl rövid tartamhatás választásával vagy akár a gyomviszonyok félreismerésével. A rosszul sikerült gyomirtások félreérthetetlen jelzője az aratáskori székfüves vagy pipacsos tábla, de a repce alatt maradt és már elvirágzott zsombor, pásztortáska és egyéb T1,2-es gyomfajok is egész évben konkuráltak a vízért és a tápanyagokért, vagyis csökkentették a termést.

Alacsony tőszámú vetés, tág térállás Erős pipacs nyomás, N-hiányos repce Széltippan és székfű-fertőzött érő repce

Preemergens gyomirtás: mikor vetni lehet, akkor gyomirtani is, így tartja egy régi növényvédős bölcsesség!

A csapadékosabb termőhelyeken hagyományos és általában jól bevált gyomirtási mód a vetés utáni, de a repce kelését megelőző, csírázás és növekedésgátló herbicid kombinációk alkalmazása. Elterjedt alaphatóanyaga a metazaklór, amely a megkésett bemosócsapadék hatására is képes hatékonyan „utána nyúlni” sok gyomfajnak, így a kamilla- és pipitérféléknek. Széles hatásspektrumú, jó szelektivitású herbicid, de kis szervesanyag-tartalmú talajokon kedvezőbb megosztva alkalmazni. Újonnan felmerült hátránya, hogy két évvel ezelőtti engedélymódosítását követően már csak 3 évenként és maximum 750 g/ha hatóanyagot juttathatnak ki a termelők, ami a hosszabb és csapadékosabb őszi időszak esetén nem biztosít elegendő tartamhatást. Ennek kivédésére jelent meg a dimethenamid+metazaklór csírázásgátló kombináció, a Springbok®, amely 200+200 g/l tartalmú kombináció, így a 2,5 l/ha dózisával a leghosszabb tartamhatású gyomirtási lehetőségek egyike. Preemergensen kiváló kombinációs partnere a galaj és pásztortáska specialista klomazon hatóanyag. A 20 ha-os Repce® Flex termékpár – 0,15 l/ha Command® 48 EC + 2,0 l/ha Springbok® – a legtöbb őszi csírázású gyomfaj (székfű-félék, pipacs, zsombor, tyúkhúr, veronika-félék, galaj, pásztortáska) ellen hatékony, három hatóanyagú modern gyomirtó. Az újonnan terjedő gémorr-félék ellen közel 100% hatékonyságú, míg az egyes helyeken megjelenő kék búzavirág ellen jelentősen gyérítő hatású (ATC vizsgálat, Ausztria, 2014).

Korai, őszi posztemergens gyomirtás: amikor a kikelt repcében a gyomok tömegeskelésekor védekezünk!

Az elmúlt években ez a gyomirtási mód terjedt gyorsabban. Ezen készítményeknél jellemzően hormonhatású (aminopyralid, pikloram, klopyralid) vagy növekedésgátló (etametsulfuron, imazamox) levélherbicidet kombinálunk a tartamhatást biztosító, bevált talajherbicidekhez. A hatóanyagoktól függően a gyomok tömeges kelésekor, azok néhány cm-es fejlettségére időzítjük a permetezést, de számos gyomfaj fejlettebb korban is érzékeny. Legkésőbb a repce 4-6 leveles állapotában, akár a regulátor-fungicidkészítménnyel kombinációban el kell végeznünk a kezelést, hogy a fejlődő repce „gyom-leárnyékoló” hatása ne rontsa a hatékonyságot. Hátrányuk lehet a rosszra forduló időjárás miatti megkésés és egyes gyári kombinációk rövid tartamhatása. Az aminopyralid-pikloram-metazaklór hatóanyagú Synero® nagy előnye a T4-es és az első – libatop- és disznóparéj-félék, csattanó maszlag – gyomok, valamint a gyomirtókat toleráló viola-félék elleni jó hatékonyság.

A gyomirtási módok és számos repce herbicid összehasonlítására a Kwizda ATC (2014/15, Gerhaus, Ausztria) kísérleti telepén mesterséges gyomvetéssel biztosított extrém fertőzési körülmények mellett teszteltettük a különböző dózisú kombinációinkat és versenytárs készítményeket.

Fentieket és a gyomirtó összehasonlítási vizsgálat eredménye összefoglalóan

A preemergensen kijuttatott REPCE FLEX (0,15 l/ha Command 48 EC + Springbok 2,5 l/ha) kombinációink egyaránt jó vagy kiváló hatékonyságúak a legjellemzőbb repce gyomok ellen. Galajos és pásztortáskával erősen fertőzött területekre a Repce Flexet javasoljuk!

A korai posztemergensen, a gyomok kelését követően kijuttatott SPRINGBOK hatékonysága csökkent és galaj, illetve búzavirág ellen hatástalan volt. A levélen keresztüli hatékonysága nem elegendő a kikelt gyomok ellen, ezért mindig a gyomok kelése elé időzítsük. Fontos, hogy a gyomnövények kelése elé időzítsük az állományban való permetezését vagy célzottan kombináljuk levélherbiciddel. A korai posztemergens 1,5 l/ha SYNERO hatékonysága csak kissé maradt el a legjobb preemergens kezelésektől, és a versenytárs korai poszt kezelések közül az egyik legjobban szerepelt. Erős székfű-, zsombor és pipacs-fertőzött területekre kiváló ajánlat a 2-4 leveles repcék állománykezeléséhez.

Fehér Tamás

növényvédelmi szakmérnök

Kwizda Agro

Somogy megye

Bemutató Farm szakmai fejlesztő