fbpx

Minden nagy forrásigényű pályázat most nyílik

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 16.

Nem sok ideje van a kormánynak elkölteni azt a történelmi nagyságú összeget, ami az átmeneti időszakban a rendelkezésére áll. A döntés azonba nem nehéz: azokat a pályázatokat nyitják újra vagy emelik meg a keretösszegét, ahol eddig nagy volt a túligénylés.

 

sertés etető
Az ÁTK megemelt keretösszege is erősen fogy (forrás: stallprofi.hu)

 

Két év alatt kell 1500 milliárd forintot szétosztani

Az átmeneti időszak két évében soha nem látott mennyiségű uniós forrást lehet felhasználni vidékfejlesztési célokra. A pályázatok java idén megjelenik, kisebb hányada pedig jövőre. A nyerteseknek most 24 hónap áll rendelkezésükre a beruházás megvalósítására. A kormánynak 2025-ig kell elszámolni a most odaítélt pénzek hasznosulásával.

2021-2022-ben egész pontosan 1500 milliárd forint áll rendelkezésre a vidékfejlesztésre – mondta Viski József, az AM vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, számolt be az MTI. A tavaly év végén meghirdetett pályázatoknál már figyelembe vette a szaktárca az átmeneti időszakban elérhető új forrásokat is. Így például az állattartó telepek fejlesztését és a kertészeti üzemek korszerűsítését célzó pályázatok keretösszegét a kezdeti 50, illetve 30 milliárd forintról az idén tavasszal előbbinél 260 milliárd forintra, utóbbinál 68 milliárd forintra növelték.

 

Még nem fogyott el a keretösszeg

Az állattartó telepek fejlesztésére eddig 749 pályázat érkezett csaknem 330 milliárd forintos forrásigénnyel, ezekből 501 esetben támogatták a kérelmet, a megítélt támogatás mértéke meghaladta a 209 milliárd forintot. A kertészeti üzemek korszerűsítésére kiírt pályázatra 406 kérelmet nyújtottak be 87,29 milliárd forint értékben, amelyekből eddig 119 kérelem jutott támogatáshoz 16,14 milliárd forint értékben.

 

Nagy türelemre lesz szükség

Májusban és júniusban a legtöbb jelentős mezőgazdasági fejlesztésre szolgáló pályázatot újranyitják, így lesz lehetőség egyebek mellett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére, precíziós fejlesztésekre, és kidolgoznak két élelmiszeripari pályázatot is. Ezáltal a következő 2-3 évben „dömpingszerű támogatást tudnak ráengedni a piacra” – jelezte a helyettes államtitkár. Megjegyezzük: 2016-ban már láttuk, hogy ez kapacitásszűkét okozhat az elbírálásban és a kivitelezésben, ezért a megvalósítás során és az elszámoláskor is türelemre lesz szükség, valamint készülni kell az áremelkedésre.

 

Uniós versenytársaink is most fejlesztenek

Viski József szerint a magyar gazdáknak az uniós tagállamokban élő gazdákkal kell versenyezniük, ezért a magyar gazdaság versenyképességét most kell megerősíteni. A gazdáknak az átmeneti időszak lehetőséget ad, hogy felkészüljenek a 2023-ban induló új közös agrárpolitika (KAP) elvárásaira – vélekedett Mezei Dávid, a Takarékbank Zrt. agrár- és uniós kapcsolatok ügyvezető igazgatója. Példaként említette, hogy a KAP-pal együtt indul el az uniós Zöld megállapodás, amely egyebek mellett a növényvédő szerek és a műtrágya használatának radikális csökkentését és az ökológiai gazdálkodásba bevont területek növelését tartalmazza. A felszólalók minden pályázót arra biztattak, hogy ha vannak fejlesztési terveik, akkor vegyék igénybe a vidékfejlesztési program pályázatait.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina