fbpx

Módosult a TIR rendelet

Írta: Csomor Zsolt - 2019 augusztus 08.

A TIR rendelet legutóbbi módosítása óta a kis (1000 tyúktojás egyenértéknél kisebb) kapacitású baromfikeltetőket is be kell jelenteni az Országos Adatbázisba, a Tenyészet Információs Rendszerbe.

A madárinfluenza – bár hazánk a legutóbbi járvány után 2017 augusztusában visszanyerte mentességét – továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra. Az állományok megbetegedésének megelőzése érdekében elengedhetetlen a megfelelő nyomón követés a baromfitartásban.

A megfelelő nyomon követés biztosításához 2018 decembere óta az állattartóknak a kiskapacitású baromfikeltetőket is be kell jelenteniük és nyilvántartani az Országos Adatbázisban. Az előírás a nem csak saját célra – hanem például értékesítésre, kihelyezésre – keltető állattartókat is érinti. Minden olyan állattartó helyet, ahonnan napos állatot vagy keltetőtojást szállíthatnak más állattartóhoz, s tartási helyre. Továbbra is érvényes ugyanakkor, hogy a kiskapacitású keltetők nem engedélykötelesek.

A témában további hasznos információk olvashatóak alábbi cikkünkben: https://portal.nebih.gov.hu/-/bejelenteskotelezette-valtak-a-kiskapacitasu-baromfikeltetok