fbpx

NAK dinnye munkacsoport alakult

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 09.

Több feladatot és célt is kitűzött a Nemzeti Agárgazdasági Kamara újonnan megalakult, a dinnyetermesztéssel foglalkozó tagokat összefogó munkacsoportja, többek között támogatja a dinnyefogyasztást ösztönző idei kampányt is.

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE) még 2018-ban kötött együttműködési megállapodást, többek között a magyar dinnye piaci pozícióinak javítása érdekében. A kapcsolat újabb eredményeként 2019. május 7-én a kamara kertészeti és beszállítóipari osztályán belül megalakult a dinnye munkacsoport, s vezetőjének Horváth Bélát választották meg a tagok.

A munkacsoport meghatározta a következő időszak legfontosabb feladatait és céljait. Mivel a termelők kedvezően fogadták a kamara tavaly ősszel lebonyolított – a dinnyetermesztés modernizációjáról szóló – tájékoztató sorozatát, és igény mutatkozott a folytatásra. Ezért a testület részt vesz az idei fórumok előkészítésében.

Ugyancsak a modernizáció érdekében felmérik a fedett termelőterületek növelésére vonatkozó szándékot, a jelenlegi és az alternatív értékesítési csatornákat, valamint a csomagolásfejlesztési elképzeléseket és igényeket.

Mivel az elmúlt évek fogyasztásösztönző kampányai eredményeként erősödött a dinnye (görög- és sárgadinnye egyaránt) belföldi piaci helyzete, a munkacsoport támogatja, hogy a NAK és az Agrármarketing Centrum 2019-ben is folytassa dinnyepromóciós kampányát. A tavalyi spanyolországi szakmai tanulmányút után a kamara május folyamán Észak-Olaszországba szervez hasonló látogatást.