fbpx

Nálunk versenyeztek a legjobb gépésztechnikusok

Írta: - 2017 május 15.

2017. április 10-12-én rendezték meg a Mezőgazdasági Gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjét. A verseny egyik helyszíne az AXIÁL Kft. bajai telephelye volt, ahol hazánk legjobb fiatal gépésztechnikusai mérték össze tudásukat.

Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV) valamint a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közösen hirdette meg a nappali tagozatos, végzős tanulók számára.

Az erőpróba célja a magyar szakképzés színvonalának emelése, eredményeinek bemutatása. A végzős tanulók és iskoláik szakmai megfeleltetése a gazdaság igényeinek és elvárásainak, továbbá a „fizikai szakmák” társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése.

A megmérettetéseket az összesen 8 szakmacsoportba tartozó 41 szakmában szervezték meg, melynek több döntője is a 2017. április 24. és 26. között megrendezésre került 10. Jubileumi Szakma Sztár Fesztiválon zajlott Budapesten, a HUNGEXPO Vásárközpont G, F és A pavilonjaiban.

Ez alól kivételt képzett a mezőgazdasági gépésztechnikus verseny, melynek gyakorlati része a szükséges technikai háttér miatt a Szakma Sztár Fesztivált megelőzően zajlott. A tanulók szóbeli és gyakorlati összecsapásaira a jánoshalmi FM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban, illetve az AXIÁL Kft. központi telephelyén került sor.

Az OSZTV-nek utoljára kb. 10 évvel ezelőtt adott helyszínt a bajai cég, melyre akkor és most is azért esett a szervezők választása, mert nagy volumenben tudnak gépeket, felszereléseket, berendezéseket és eszközöket biztosítani a versenyzőknek. A 2017-es feladat kombájn átszerelés volt kukorica betakarításról kalászos gabonára. Ehhez az AXIÁL Kft. 5+1 darab azonos típusú CLAAS LEXION arató-cséplő gépet és az átállításhoz szükséges összes eszközt biztosította. A verseny legjobb 15 szakembere három turnusban végezte a műveleteket.

Kevés olyan vállalkozás van az országban, mint az AXIÁL, ahol mindez ilyen színvonalon biztosított, a szakembergárdáról nem is beszélve. Ugyanis mindig a helyi szakemberek segítenek a gyakorlati feladatsor összeállításában és a hozzárendelt értékelési-pontozási rendszer meghatározásában. Természetesen azt is ki kell emelni, hogy jó kapcsolatot ápol a versenyt rendező jánoshalmi szakiskola és a bajai központú cég, hiszen minden évben fogadnak gyakornokokat, akik közül nem egy diák végül megbecsülésre és biztos állásra talál a vállalkozás berkein belül.

Felhasznált forrás: szakmasztar.hu, skillshungary.hu

http://www.szakmasztar.hu
http://skillshungary.hu

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser / AXIÁL Kft.
Kép: Fekete Gábor, marketingmenedzser / AXIÁ Kft.