fbpx

Napraforgó-betakarító adapterek kiválasztása a betakarítási veszteségek tükrében

Írta: - 2017 május 02.

A napraforgót – már évek óta 600 ezer hektár feletti területen – az ország szántóterületének több mint 13%-án termelik, és az évente betakarított 1,3 millió tonna feletti termésmennyiségével a napraforgó a legjelentősebb hazai olajos növény. Ezt alátámasztja a tavalyi év hazai rekordtermése is, amikor több mint 630 ezer ha területről ~1,88 millió tonna napraforgómagot takarítottak be, ami az EU-n belül is rekord (2.979 kg/ha) termésátlagot jelentett. A napraforgó-betakarítás gazdaságosságát annak optimális időn belüli, nagy termelékenységgel és a minél kisebb veszteséggel elvégzett betakarítása alapozhatja meg.

Amikor 1% is sokat jelent!

A napraforgó termesztéstechnológiáin belül az egyik „legkényesebb” munkaművelet a betakarítás, amelynek során a már megtermelt terményt kell kis veszteséggel, jó minőségben betakarítani, és a felhasználás helyére juttatni. A napraforgó-termesztés sikerét – a viszonylag stabil és jelenleg is aránylag kedvező (110.000 Ft/t, 2017. januári) felvásárlási árából eredő nagyobb árbevétel realizálhatóságát – a minél kisebb veszteséggel elvégzett betakarítás jelentősen befolyásolhatja. A kisebb veszteséggel betakarított, nagyobb termésmennyiség ellenértékének „nagy vonalakban” (az egyszerűbb számolásért 100 eFt/t várható napraforgómag-átvételi árral, és egy jó-közepes 2,5 t/ha magterméssel) utánaszámolva: az 1%-os betakarítási veszteségszint hektáronként 25 kg napraforgómagot, vagyis ellenértékként 2500 Ft-ot jelent. Az arató-cséplő gépekre felszerelhető 6,0 m munkaszélességű – napraforgó-betakarító szerelékekkel kiegészített – vágóasztal vagy az azzal megegyező munkaszélességű, 8 soros napraforgó-betakarító adapter idényenként ~150 műszakórát üzemel a napraforgó betakarításában, így évente (1,8 ha/műszakóra területteljesítményt alapul véve) 150×1,8= 270 hektár napraforgó betakarítását tudja elvégezni. Ennek megfelelően a napraforgómagvak 1%-os (25 kg/ha) betakarítási veszteségének ellenértéke 2500 Ft/ha×270 ha/év = 675.000 forintot jelent. Látható, hogy egy betakarítási idény alatt, csupán 1%-os veszteségszint-csökkentéssel több mint fél millió forint is megtakarítható!

OROS SUN 676 + Chop szárzúzó berendezéssel is ellátott soros napraforgó-betakarító adapter

A műszaki háttér – a betakarítás lehetséges eszközei, adapterei és azok veszteségei

A napraforgó gépi betakarítása többféle konstrukciós kialakítású berendezéssel is lehetséges, ilyenkor a betakarítás alapgépét képező arató-cséplőgépre:

  • az eredeti gabonavágó asztalt és napraforgó-betakarító kiegészítő részegységeit kell felszerelni. A gyakorlatban jelenleg kisebb területeken alkalmazott gabonavágó asztalokra szerelhető napraforgó-betakarító szerelékek esetében minimálisan ~5-6 % aratórész veszteséggel számolni kell. Ez a betakarítási technika csak kisebb napraforgó terület (~50-80 ha) esetén jelenthet egy beruházás-takarékos szükségmegoldást.
  • a ferde felhordóra felkapcsolható, általánosan használt kukoricacső-törő adaptert kell a napraforgó-betakarítására átalakítani. A napraforgó-betakarítására átalakított – a gyártók által ajánlott napraforgó átszerelő egységcsomaggal ellátott – kukoricacső-törő adapterek esetében az aratórész veszteségei az előzőeknél némileg kisebbek, de a 4-5%-ot így is elérhetik. A már meglévő kukoricacső-törő adapterek átalakítása aránylag könnyen és gyorsan elvégezhető, így – kisebb, ~80-100 hektár betakarítandó terület esetén – a napraforgó ilyen módon történő betakarítása költségtakarékos eljárásnak is nevezhető.
  • a gyűjtőtálcás, sorfüggetlen vagy soros napraforgó-betakarító adaptert szükséges felkapcsolni. A speciális napraforgó-betakarító adapterek alkalmazásával a betakarítás tányérelhagyási- és pergési- (ún. szabadszem-) veszteségei jelentősen csökkenthetők.

1.táblázat
Gyűjtőtálcás, sorfüggetlen napraforgó-betakarító adapter-családok főbb műszaki jellemzői

Adapter gyártó és típusok

Gyártó

ország

Megválasztható adapter munkaszélességek

(m)

Kiegészítő részegységek*

Capello

Helianthus

I

5,7-7,5-9,4-11,9

vertikálisan állítható, lépcsőzetes terelőpajzs, alatta 3 lapátos motolla

Claas

Sunspeed

H

8,4-9,0-9,8-10,5-11,2-12,0

hidraulikusan állítható ívelt terelőlemez, alatta terelőlapos motolla

Cressoni

Stacsol

I

4,8-5,4-6,0-7,2-9,0

vertikálisan állítható ívelt terelőpajzs, alatta 3-lapátos motolla

Dominoni

Free Sun (GF)

I

6,2-7,6-9,4-11,5

előtét terelőlemez, alatta fűrészfog lapátozású motolla

Fantini

GP 5000…9400

I

5,7-6,6-7,5-9,6

előtét terelőlemez, alatta 3 lapátos motolla

Geringhoff

Sun Lite (Horizon)**

D

6,1-7,6-9,2-10,6

vertikálisan állítható terelőpajzs, alatta fűrészfog lapátozású motolla

Moresil

GB-500…1000**

E

5,1-5,6-6,1-6,5-7,1-7,6-8,1-8,6-9,1-10,1

3 lapátos, perforált lemezzel borított terelőlapos motolla

StarK

500B…….775B**

F

5,0-5,7-6,4-7,0-7,8

3-lapátos motolla terelőlapokkal, perforált lemezzel burkolva

Talleres Tort

Tracoen

E

5,6-7,6-9,1

vertikálisan állítható, 3-lapátos, perforált lemezzel burkolt motolla

Zaffrani

Sunflow-serie 500…940**

I

5,0-5,5-6,0-7,4-9,4

előtét terelőlemez, alatta 3-lapátos motolla

Ziegler Harvesting

Sunflower Champion (SC)

D

5,7-7,6-9,1

előtét terelőlemez, alatta 3 lapátos motolla

Zürn

Solero SF……

D

5,6-8,4-9,4-11,2

bedobó-ujjakkal rendelkező csőtengely a termény továbbításához

Megjegyzés: Forrás: Internet és gyártmányismertetők (2017.)
* A napraforgó szárak elvágásához valamennyi adapter vízszintes – alternáló – kaszaszerkezettel rendelkezik
** Szárzúzóval ellátott adapter-változatok is vannak

Sorfüggetlen, gyűjtőtálcás napraforgó-betakarító adaptercsaládok

A sorfüggetlen, gyűjtőtálcás napraforgó-betakarító adapterek a különböző áteresztőképességű arató-cséplőgépek ferde felhordójára kapcsolhatók fel, munkaszélességük ~5-12 m közötti. Az adapterek legfontosabb szerkezeti elemei az alsó kereszttartókhoz felcsavarozott, lemezből kialakított (csónak alakú), előre nyúló – 230-380 mm szélességű, 1300-1800 mm hosszúságú – felperemezett gyűjtőtálcák, amelyek szélei között (a napraforgószárak megvezetésére szolgáló) 60-80 mm-es távolság van. A szárak ezeken a nyílásokon (réseken) kerülnek az adapter vágószerkezetéhez, a normál vágású alternáló kaszaszerkezethez. A kaszagerenda, ill. a vágószerkezet alatt a napraforgószárakat fogazott (fűrészfog) élű lemezekkel ellátott lehúzó hengerek húzzák be a kaszaszerkezethez. A gyűjtőtálcák sorközeiben megvezetett és levágott terményszárakat – a napraforgó tányérokkal együtt – a legtöbb kivitelnél egy konzolos felfüggesztésű és terelőlemezzel ellátott motolla továbbítja az adapter gyűjtőrészéhez, a középre hordó terelőcsigához. A nagy menetemelkedésű, csigalevelekkel ellátott terelőcsiga középen különböző kialakítású (bedobó lapátos; bedobó ujjas; gumilapkás, stb.) is lehet. A terményt továbbító motolla 3 lapátos, terelőlapos, vagy spirálvonalban elhelyezett terelőujjas kialakítású.

Az ilyen rendszerű adaptereknél – a jobb terménymegvezetés és a szármegfogás révén – a betakarítási veszteségek is kisebbek, értékük 3-4% közötti. A sorfüggetlen, gyűjtőtálcás adapterek sok gyártótól (CLAAS, Geringhoff, Ziegler, Zürn, stb.) beszerezhetők, alkalmazásuk a különböző sortávolságú napraforgó-állományokban – a betakarítógépet sorirányában vagy arra 20-30°-ban üzemeltetve – kedvezően lehetséges. Több típusuk (Geringhoff, Moresil, StarK, Zaffrani) már szárzúzós változatban is beszerezhető, ami a betakarítással egy menetben a napraforgószárak zúzását is lehetővé teszi.

Soros napraforgó-betakarító adaptercsaládok

A soros napraforgó-betakarító adaptercsaládok 2-16 soros kivitelűek is lehetnek, és a különböző (45-90 cm közötti) napraforgó-sortávolságokhoz kialakított konstrukciók a sortávolságukkal azonos vagy közel megegyező állományokban kedvező munkaminőséggel, kisebb betakarítási veszteségszinttel alkalmazhatók. A biztonságos szárbevezetés és szármegfogás, a rezgő-/rázótálcák kedvező maggyűjtése valamennyi adapter közül a legkisebb (2-3% közötti) betakarítási veszteséget eredményezi, és a megengedhető (10-12 km/h) nagyobb munkasebességek jelentős területteljesítmény növekedést tesznek lehetővé.

A soros adaptereknél a napraforgószárak megvezetése (behúzása) soronként egy füleslánc-sorral vagy a soronkénti (ék, csonka gúla, hullám alakú) hevederpárokkal történhet meg. A napraforgószárakat – a tányérok közelében – függőleges tengelyű, hullámos kialakítású (csipkés/csillag alakú) forgókések/forgókéstárcsák vágják el. Valamennyi ilyen rendszerű adapternél az aktív behúzó szerkezetek közvetlenül a tányérok levágása után továbbítják azokat a középre hordó terménygyűjtő-csiga vályújába. Az esetlegesen lehulló tányérokat és a kipergő kaszatokat a – konstrukciónként különböző kialakítású – soronkénti tálcák gyűjtik össze, ahonnan azok a csigavályúba csúsznak. Némely adaptercsaládnál a magfelfogó tálcák rugalmas felfüggesztésűek és excenterrel mozgatottak – ún. rezgő-/rázótálcás kivitelűek, mint például az OROS SUN adaptercsaládnál –, hogy a termény ne torlódhasson fel és a magtovábbítás is biztonságosabb legyen. A soros napraforgó-betakarító adapterek egy része – az arató-cséplő gépek áttelepülésének megkönnyítése, valamint a közutakon való közlekedésbiztonsági előírások betartása érdekében – hidraulikusan felhajtható szélső tagokkal készülhet (Fantini GH3, Geringhoff, Optigép PSM CS, OROS SUN stb.), és több adapternél (Geringhoff Sun Star Horizon, Optigép NAS Z/PSM, OROS SUN+Chop stb.) szárzúzó berendezéssel ellátott változatok is vannak. Az adapterek – a külön erre a célra kialakított adapterszállító-kocsikon – vontatva szállíthatók.

2. táblázat
Soros napraforgó-betakarító adapter-családok főbb műszaki jellemzői

Adapter gyártó és típusok

Gyártó

ország

Betakarítható napraforgó sorok száma

(db)

Megválasztható sortávolságok

(cm)*

Soronkénti

szárbehúzó szerkezet

szárelvágó szerkezet

jellemzése

Biso

Sun Power

A

6-8-12

70-75

egyoldali füleslánc-sor

szárvágó tárcsák

Cressoni

SG 3

I

5-6-7-8-9-10-11-12

45-50-60-70-75

ék alakú behúzó elemes heveder-párok

csipkés-hullámos tárcsapárok

Dominoni

Top Sun GT/GTL 900**

I

5-6-8-10-12-16

70

egyoldali füleslánc-sor

csipkés vágótárcsa párok

Fantini

GO3/GH3

I

4-5-6-7-8-9-10-11-12-16

45-70-75-80

csonka gúla alakú elemes hevederpárok

hullámos tárcsapárok

Geringhoff

Sun Star (Horizon)**

D

8-12-16

70-75

egyoldali füleslánc-sor

csipkés-tárcsás vágókések

Idass

Energy

F

4-5-6-8-10-12-13

45-50-60-70-75-80–90

hullámbordás hevederpárok

hullámos tárcsapárok

OROS

OROS SUN (+Chop)**

H

6-8-12-16

70,0-76,2

egyoldali füleslánc-sor

csillagkéses vágótárcsák

Maya

Yunkax**

E

4-5-6-7-8-9-10-12

75-80

trapéz lapkaelemes hevederpárok

csillagkéses vágótárcsák

Moresil

G-4570**

E

4-6-7-8-10-11-12

50-80

kétoldali füleslánc-sor

szárelvágó merev kések

Optigép

NAS (Z)**

PSM (CS)**

H

4-5-6-8-10-12-16

50-55-60-70-76,2

egyoldali füleslánc-sor

csillagkéses vágótárcsák

Rostselmash

Falcon PSz P

RU

6-8-10-12

70-75

egyoldali füleslánc-sor

szárelvágó merev kések

Ziegler Harvesting

Sonnenblumen Champion S/K

D

5-6-8-10-12

70-75-80

hullámbordás hevederpárok

vágótárcsa párok

Megjegyzés: Forrás: internet és gyártmányismertetők (2017.).
A gyártmányok között merev vázú és hidraulikusan felhajtható kivitelű adapter-változatok is megtalálhatók
*A betakarítható sorok száma nem minden esetben egyezik meg a megválasztható sortávolságok értékével
**Szárzúzó berendezéssel ellátott adapter-változatok is vannak

A napraforgó-betakarító adapterek választéka

A különböző sorfüggetlen és soros napraforgó-betakarító adapterek széles választékát jelzi, hogy azok 9 ország 20-nál is több adaptergyártójától a legkülönfélébb változatokban beszerezhetők. Az 1. és 2. táblázatokban az ismertebb gyártók napraforgó-betakarító adaptereit foglaltuk össze, amiből a felhasználó arató-cséplő gépének áteresztőképességéhez legjobban illeszthető változata megválasztható.

Dr. Fűzy József