Napraforgódarából készítenek állati takarmányt Martfűn

Borítókép

A Bunge Zrt. mintegy 9 milliárd forint értékű vállalati beruházásaként új üzemet épített martfűi gyárában, ahol hazai alapanyagból állítanak elő magas fehérjetartalmú, GMO-mentes termelésnél felhasználható, napraforgó-alapú növényi takarmány-alapanyagot.


A Bunge Zrt. vezetőjének tájékoztatása szerint a beruházás két évvel ezelőtt indult, ami a tervek szerint több mint 10 milliárd forint árbevételt generál évente, adta hírül az MTI. A beruházással tovább erősödött a Bunge martfűi jelenléte: az új üzemben 21 új munkahely jött létre.

Az új termék gyártásához a napraforgómag feldolgozása során az étolaj mellett keletkező jelentős mennyiségű napraforgódarát használják fel. A SunPro olyan szabadalmaztatott eljárás, aminek segítségével a napraforgódarából takarmányozási szempontból értékesebb termékcsaládot állítanak elő. A SunPro46 – ez a termékcsalád 46 százalékos fehérjetartalmú tagja – alkalmas szójadara helyettesítésére elsősorban baromfi-, sertés- és haltápokban. Az alacsonyabb fehérjetartalmú, magasabb rosttartalmú SunPro20 beltartalmi értékei miatt pedig a kérődző állatok takarmányozására alkalmas.

A fejlesztés gazdasági hátteréhez tartozik, hogy Magyarország a legtöbb mezőgazdasági termékből exportőr, kivételt képez ez alól a magas fehérjetartalmú takarmánydara, főként szójadara: ebből az ország jelentős importra szorul, ami évente 600 ezer tonna terméket jelent 70-75 milliárd forint értékben. Az importfüggőség enyhítésére is megoldás lehet a Bunge martfűi új üzeme, ami a magyarországi viszonyok között rentábilisan termeszthető napraforgóra épít.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no