Négy ág is húzza a gyümölcs-zöldségágazatot

Nincs munkáskéz, akadozik a feldolgozás, van árudömping és olyan időjárás, amilyenben tervezni és lassan termeszteni is alig lehet. Különösen a gyümölcságazat lehangoló: az elmaradt fejlesztések és a termelői-piaci összefogás hiánya immár tartós válságot okoz.

Tovább csökken

Így aztán nem csoda, hogy idén tovább szűkült a nagy kézimunkaigényes kultúrák termesztése, különösen a szabadföldi termesztésben. A szeszélyesen változékony tavasz, a csapadékos, majd száraz nyár a legtöbb növényfajnál mennyiségi és minőségi gondokat is okozott – erősítette meg nemrég a legismertebb magyar szakmai szervezet. A FruitVeb szerint bár a növényvédelem szempontjából átlagos év volt az idei, de egyes körzetekben jelentős kárt okoztak a levéltetvek és ennek következtében bizonyos vírusok, míg a hajtatásban a kártevők közül nagyobb figyelmet igényeltek a levéltetvek, poloskák és egyes kultúráknál a különböző molyok, atkák elleni védekezések.

Rekord és visszaesés

A hajtatott zöldségfélék termőterülete nem változott, ám néhányszázalékos terméstöbblet várható, különösen a paradicsom, az uborka, a paprikafélék terén. Kevésbé kedvező a gyökérzöldségek mérlege: a zellernél kisebb terméskiesést okozott a tavaszi meleg, míg petrezselyemnél azonban már 20-30%-os is lehet az elmaradás a rossz kelés és az öntözés hiánya miatt. Szintén 20-25%-kal marad el a tavalyitól a hagymafélék átlaga, s tovább csökkent a káposztafélék, továbbá az erősen kézimunka igényes kultúrák (szabadföldi paprika, fűszerpaprika, spárga, konzerv uborka) termesztése.

Jó eredmény, sőt, rekord csak a csemegekukorica-szegmensben várható: itt 560-600 ezer tonna termés várható, részben annak is köszönhetően, hogy a területek 90-95% öntözhető, s a növény maga bírja-szereti a nagyobb nyári meleget is. Szintén kiemelkedően jó éve volt az ipari paradicsomnak mind mennyiségben, mind minőségben. Jól teljesített – bár fertőzések terhelték – a zöldbab-szegmens, viszont a zöldborsó-termésmennyiség a késői vetés és meleg április, május miatt 25-30%-kal maradt el a tavalyi évitől.

Most besegített a tavasz

Gyümölcsfronton a gyenge tavalyi termésterhelés miatt várható volt, hogy idén nagy termést produkál Európa – és ezt a várakozást a fagymentes tavasz segítette is: szinte mindenütt és minden gyümölcsfajból bőséges volt a termés. A túltermelés persze lenyomta az árakat, sőt: a termés egy részére egyáltalán nem is volt kereslet, így az sok helyütt betakarítatlan maradt. Jól alakult a hazai termés, különösen a cseresznye, a meggy, a szilva, a bodza, az alma és a körte esetében, míg kevésbé fényes a szamóca, és kifejezetten gyenge a kajszi és az őszibarack mérlege. Ugyancsak kevesebb termett dinnyéből is: a tervezett 200-205 ezer helyett csak 190-195 ezer tonna görögdinnye termett, de az exporthiány miatti nyomott árak nem vigasztalták a termelőket. Sárgadinnyéből kiegyensúlyozott volt az ellátás.

Ez már tartós válság…

A hazai szakmaközi szervezet, a FruitVeb szerint komoly akadályok állnak a hazai ágazat kibontakozása előtt. Elsőként is korszerűtlen a termelési szerkezetünk, sok a versenyképtelen és állandó minőségre-mennyiségre nem képes ültetvény. Emiatt nem tudunk a (nemzetközi) piacokra homogén, versenyképes árualappal kilépni, s ebben már egyes térségbeli államok is leköröznek bennünket. Az alacsony színvonalú termések ráadásul úgy zavarják meg a piacokat, hogy az is hozzájárul az árak letöréséhez. Részben mindezek miatt nem alakul ki a termelők körében olyan közös érdek, érdekazonosság, ami elvezetne a gazdasági, piaci előrejutáshoz szükséges összefogáshoz…

A szakemberek szerint nem éppen aktuális, hanem évek-évtizedek óta húzódó válságról van szó a gyümölcságazatban. Amire haladéktalanul szükség lenne, az az öntözési és más ültetvény-korszerűsítési beruházások megindítása, továbbá bizalmi alapon épülő összefogások kialakítása.

Kohout Zoltán
(forrás: FruitVeb, Agrárágazat)

gyümölcs korszerű növény öntözés termelés termés termesztés ültetvény