fbpx

Nem új, de fenyegető kihívások

Írta: Szerkesztőség - 2019 november 14.

Az elmúlt 30 évben a világ élelmiszer-kibocsátása évente átlagban 0,2-0,3%-kal nőtt gyorsabban, mint népesség. Ez a tendencia fenntartható, de élni kell az innovációkban rejlő lehetőségekkel, az új technológiák adta előnyökkel, és a tudomány eredményeinek adaptálásával. A világ népessége az előrejelzések alapján 2050-re 9 milliárd fő fölé, az egy főre jutó kalóriabevitel is mintegy 20%-kal nőhet, aminek következtében a világ élelmiszerigényének bővülése az elkövetkező 30 évben meg fogja haladni az 50%-ot – jósolják az OTP Agrár szakértői.

Naivitás hinni a megoldásban?

Eközben új megoldásokat sürget a gyorsuló klímaváltozás, a termőföld- és a vízkészlet csökkenése, a biotechnológia térnyerése, az élelmiszerbiztonság fenntartása, illetve a mezőgazdálkodásra alapozott energiahordozók terjedésének igénye is. Előrejelzések szerint 2010-hez képest 2050-re a hús- és tejtermékek iránti igény 68, a kérődző állatok húsa iránti pedig 88%-kal százalékkal fog nőni. Indiától Dél-Afrikán át Brazíliáig egyre többen esznek majd rendszeresen húst, sajtot, és tejterméket, így egyre több takarmányra lesz szükség, tehát a földhasználat szerkezete is átalakul. Kutatók úgy látják, hogy a vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztásának felére csökkentése, valamint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezése jelentheti a kulcsot a fenntartható élelmezéshez, ám naivitás abban reménykedni, hogy az egész világ alkalmazkodni fog az ideális étrendhez.

Biotechno és GMO

Közben a biotechnológia alkalmazása új lehetőségeket és új kihívásokat hoz az élelmiszergazdaságban. Ez nem azonos a genetikai módosítással (hiszen a hagyományos és a legmodernebb technológiák széles skáláját foglalja magába), de az érintett termékek közül a genetikailag módosított növények vannak a fókuszban, melyektől sokan ódzkodnak. Az OTP Agrár szakértőinek véleménye szerint tiszteletben kell tartani ezt az óvatosságot, de törekedni kell arra, hogy mind a közvélemény, mind a politikusok ismerjék meg a nemesítési módszerek tökéletesedésének folyamatát és a legújabb eljárásokat.