Nő a hazai marhakivitel, csökkenhet az EU-s termelés

Írta: Kohout Zoltán - 2020 július 29.

Jelentősen átalakulhat a világ, és változhat az EU marhahús-ágazatának produktivitása a következő években.

 

 

Több hazai kivitel, jobb árak

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 1,7%-kal nőtt az év első harmadában a tavalyi év azonos időszakához képest. A legtöbb szarvasmarhát Ausztriába exportáltuk, és abban az irányban 13%-kal nőtt a kivitel. Még nagyobb a volumennövekedés a második legnagyobb célpiacon, a horvátok irányába, ahová 66%-kal több szarvasmarhát szállítottunk. A marhahúsexport mennyisége 3 százalékkal, értéke 9%-kal nőtt a szóban forgó időszakban. Mindeközben szűk harmadával nőtt a hazai élőmarha-importja idén áprilisig a tavalyihoz mérten. Az élő szarvasmarha negyede Ausztriából, 15%-a Hollandiából származott. A marhahúsimport volumene 3, értéke 2%-kal csökkent.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a fiatal bika termelői ára 801 forint/kg hasított meleg súly volt 2020 júniusában, ami 2%-os növekedés 2019 azonos hónapjának átlagához viszonyítva. A vágótehén ára 7,5%-kal csökkent, míg a vágóüszőé 7,6%-kal nőtt ugyanekkor, és nőtt – 9%-kal – a marharostélyos fogyasztói ára is.

 

Csökkent az európai behozatal

Az európai piacokon nem történt döntő változás a marhahús-kereskedelemben. Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség 284 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon májusig – ez majdnem annyi, mint egy éve ugyanekkor. Az EU legnagyobb piaca az Egyesült Királyság (34% részesedés), Hongkong (5%) és Izrael (5%) – idézi a jelentést az AKI. Közben viszont jelentősen csökkent az EU27-ek élőmarha- és marhahúsimportja: a 20%-os csökkenés 96 ezer tonnával kevesebb behozatalt jelent, mint tavaly az év első 5 hónapjában. A behozatal harmada az Egyesült Királyságból, 23%-a Brazíliából, majd’ ötöde pedig Argentínából érkezett. Az EU-ban a fiatal bika („R3” kereskedelmi osztály) vágóhídi belépési ára 3,5 euró/kg hasított hideg súly volt 2020 júniusában, ami 1,4%-os csökkenés tavaly óta; a tehén („O3”) ára 7,2, az üszőé („R3”) 3,1%-kal esett ebben az időszakban.

 

 

Az európai előrejelzések sem mutatnak nagy konjunktúrát: az OECD-FAO elővetítése azt jósolja, hogy az EU27 marha- és borjúhústermelése 6%-kal is csökkenhet az évtized végére az elmúlt két év átlagához képest. Ugyanakkor az export 7 és a behozatal 8 százalékos bővülését vélelmezik a megfigyelők 2029-ig.

 

 

Fejlődő fejlődők

Az említett hosszú távú OECD-FAO előrejelzés szerint ugyanakkor a világ marha- és borjúhústermelése csaknem 10%-kal is nőhet (ez 76 millió tonnát jelentene) 2029-re, a fenti terminushoz mérten. Főként a fejlődő országokban nőhet a kibocsátás (+13%), míg a fejlett országoké kevésbé (+4%). Élénkülés várható a globális marha- és borjúhús-kereskedelemben is: az export és az import egyaránt 13-14%-kal nőhet. Ez vélhetően a marhahús árának csökkenését vonja majd maga után: az évtized végére akár ötödével is eshetnek az árak.