fbpx

Nyolc-tíz lovon(!) vágtat a magyar lovas Kínában

Írta: Kohout Zoltán - 2019 június 18.

Az üzleti lehetőségek és a hasonló vonások révén is ígéretes a kínai-magyar lovaskapcsolatok ápolása. A magyarok számára évtizedek óta ismerősen cseng az idősebb Szegedi Gábor neve, aki nemcsak kiváló lovas és világbajok kettesfogat-hajtó volt, de a soklovas lovaglás hagyományait folytatva világelsőként megvalósította a 10 (majd a 14!), pusztán a hajtószárakkal irányított lóval végrehajtott bemutatót, ami azóta nemcsak világhírű, de számos követője is van. A hagyományteremtő lovas fia, Ifj. Szegedi Gábor méltó folytatója a tradíciónak, s ma már ő is nemzetközi hírű lovas szakemberként járja a világot – az utóbbi években például Kínában. Ifj. Szegedi Gábor azt mondja, Kína értékeli és becsüli a szakértelmet, és hozzánk hasonlóan gondozza lovas hagyományait, de meg kell küzdeni a bizalomért.

Hogyan jött, és milyen szakmai feladatokról szólt a kínai út?

– A kínai tervünket mar kiutazásom előtt 5-6 evvel terveztük Bakaity Vajk barátommal. De akkor még teljes lendülettel mentek a bemutatóim Norvégiában. Majd amikor évek múlásával a lovaim kiöregedtek a bemutatózásból, elérkezettnek láttam az időt a továbblépésre. És pont ekkor hívott Vajk, aki ekkor már elég komoly szakmai egzisztenciát és kapcsolati tőkét alakított ki – azzal hívott, hogy megtalálta a lehetőséget a kínai bemutatóim megvalósításához.

Mit tapasztaltál a kínai partnerekkel való munkában? Milyen a fogadtatása, elfogadottsága ott egy magyar szakembernek? S milyenek a kínai kollégák morálja, magatartása?

– Mivel a Vajk által egy nagyon jó csapatba kerültem egyből, így minden könnyebb volt, de még így sem egyszerű! Kínában egy magyar vagy európai szakembernek egyből tisztelete van, de ezt a tiszteletet napi szinten meg kell szolgálni, be kell bizonyítani, hogy nem alaptalan! Számtalan olyan történetet láttunk és hallottunk, akiknek ez mégsem működött…

Legendásak a magyar lovastörténelemben a távol-keleti múlt párhuzamai: a nomád életmód, a lovak szeretete és kiváló ismerete, a lovas harc kultúrája, a mongol és magyar tradíciók közti hasonlóság e téren. Érezhető-e még ebből valami?

– A kínai is több ezer éves, lovas hagyományaira büszke nemzet, de azt gondolom, hogy a mi hazánkban lényegesen magasabb szakmai örökséget kaptunk elődeinktől, lovasedzőinktől, illetve én a saját esetemben édesapámtól.

A bemutatóim során örömmel tapasztalom, hogy nagyon büszkék a kínai emberek az ősi lovas tradícióikra, ezen belül a magyar-hun-kínai kötődésre leginkább! Rengeteg történelmi elméletet hallani erről a kapcsolatról, és a jelenben ez megnyilvánul például abban, hogy több olyan lovasbemutatón is részt vettem, ahol közösen léptünk felt tibeti, mongol és különböző népek, népcsoportok kiváló lovasaival.

Mi az, ami számodra a legérdekesebb, legfontosabb tapasztalat szakmai ÉS emberi szempontból?

– Rohamos fejlődést tapasztalunk a kínai lovasoknál. Ez annak is köszönhető, hogy az állam kiemelten támogatja a lovassportot, és rengeteg elismert külföldi szaktekintély segíti a lovasok fejlődését, köztük olimpiai, világ- és Európa-bajnokok is. Nem beszélve arról, hogy rendkívül értékes, nagyképességű lovak érkeznek az országba.

Mi az, amit a hazai lovassport, lótenyésztés hasznosítani tud a kínaiakkal való együttműködésből, partnerségből?

– Üzleti szempontból is reményeim szerint egyre több lehetőség nyílik Kína és Magyarország között, már több kiváló ló és lovas is bizonyította hazánk lovas szakmai megbízhatóságát. De a tapasztalatom szerint azért ez jóval nehezebb, mint azt sokan otthon gondoljak! Aki személyesen átéli a kulturális különbségeket, az tisztább képet lát azután…

Lesz-e folytatása a kínai programodnak?

– Négy nagyon szép, boldog és sikeres év után leköltöztem Dél-Kínában található Hainan trópusi szigetére az általam képzett 12 lovammal, ahol egy nagyszabású lovascentrum főedzőjeként tevékenykedek. Jelenleg 9 edző és 23 ló van az irányításom alatt, ami a közeljövőben meg nőni fog. Így készülünk fel a vendégek fogadására. Hozzáteszem, hogy mindezt rendkívüli trópusi időjárási körülmények között! A vezetőség bátor kalkulációjával éves szinten 500 ezer embert várunk! Én minden nap kérem az Úr segítségét ehhez az elképesztően óriási terv tökéletes kivitelezéséhez.

CÍMKÉK bemutatókína