fbpx

Oktató- és látogatóközponttal bővült a gödöllői Haszonállat-génmegőrző Központ

Írta: - 2013 november 13.

Új oktató- és látogatóközpontot avattak a hazai piacon az idén közel 100 ezer őshonos naposcsibét értékesítő gödöllői Haszonállat-génmegőrző Központban – tájékoztatta a központ vezetője kedden az MTI-t.

Szalay István elmondta, hogy az 1898-tól baromfinevelő ólként működő épületet az eredeti terveknek megfelelően újították fel, s most új létesítménnyel gazdagították.

Az avatással egyidejűleg Darányi Ignác egykori földművelésügyi miniszter életútját és munkásságát bemutató kiállítás nyílt.

 

 

Oktató- és látogatóközponttal bővült a gödöllői Haszonállat-génmegőrző Központ

 

A Haszonállat-génmegőrző Központ az őshonos baromfifajták megőrzésére szakosodott legnagyobb állami intézmény.

A központ által szervezett és lebonyolított úgynevezett HU-BA (Hungarikum Baromfitermékek) faluprogramban a csatlakozó önkormányzatok és vállalkozások számára őshonos tenyészállatokat helyeznek ki.

Az állatok tojásait helyben keltetik, és a csibéket már a jelentkező családok, vagy önkormányzati baromfitelepek nevelik fel, az így előállított tojás és hús részben szociális célokat szolgál, részben az önkormányzatok közösségi konyháinak alapanyaga, de végső soron piaci termék is lehet.

A Haszonállat-génmegőrző Központ az idén eddig mintegy 100 ezer, 7 fajta őshonos tyúktól származó csibét adott el családoknak, vállalkozásoknak önkormányzatoknak.

A HU-BA faluprogramok keretében is közel hasonló nagyságrendben szaporodnak a magyar tyúkok évente, ami egész kistérségek baromfitartására kihat – ismerteti a központ MTI-hez eljuttatott közleménye.

 

MTI 2013. november 12.