fbpx

Őszi kalászosok után, tavaszi vetések előtt

Írta: Szerkesztőség - 2013 január 30.

Az őszi kalászosoknál szinte kivétel nélkül minden növényfajra kiemelkedő igény jelentkezett. E kereslet igazi „nyertesei” a kisebb növényfajok (rozs, őszi árpa, őszi tritikálé, tönkölybúza) voltak.

Őszi búza esetében az Mv Kolo, az Mv Tallér, az Mv Suba, az Mv Marsall, az Mv Kolompos, az Mv Béres, az Mv Ködmön és az Mv Lucilla bizonyultak idén ősszel a legkeresettebb fajtáknak.

A martonvásári tavaszi kalászos fajtakör kínálata a 2012. évihez képest új fajtákkal idén nem bővül.

 

 

Tavaszi búzából továbbra is a legnagyobb választékot kínáljuk két fakultatív (Mv Karizma, Mv Kikelet) és két tipikus tavaszi életformájú (Lona, Vánek) fajtával.

Az elmúlt években egyre szélesebb termelői körben elterjedt és megismert szálkás Lona (1996) és a tar kalásztípusú Vánek (2004) 2012-ben tovább öregbítette hírnevét, melyben az előbbi stabil, javító minőségével, utóbbi pedig meggyőző, átlagos-jó malmi minőséggel párosuló, kiemelkedő terméspotenciáljával jeleskedett.

Tovább terjedt a köztermesztésben a szálkás kalásztípusú Mv Karizma (2009) járóbúza, mely a nagyobb termés elérése miatt elsősorban őszi vetésűként javasolt, de alternatíva mindazoknak, akik tavaszi vetésben keresik a pannon prémium minőséget.

Tavaszi búzákra jellemző terméspotenciál mellett, kiemelkedő farinográfos minőségére (jellemzően A1) mindenképp lehet alapozni.

Kukorica elővetemény után e fajtának hasznos tulajdonsága, az átlagosnál jobb kalászfuzárium tolerancia is kihasználható.

A szintén szálkás kalásztípussal rendelkező Mv Kikelet (2010) járóbúza idén már nagyobb mennyiségben elérhető és várhatóan komoly vetélytársa lehet a Váneknek a termőképesség területén, a pannon standard minőség mellett.

Őszi vetésben már a legbőtermőbb martonvásári búzafajták közé sorolható és számítani lehet arra, hogy ezt tavaszi vetésben is visszaigazolja.

Az elmúlt időben szinte minden kora tavaszi vetésű növényfajra kivétel nélkül megnőtt a kereslet, így a tavaszi árpa mellett az étkezési száraz borsóra és a tavaszi zabra is nagyobb az igény.

Immár hetedik éve, évről-évre visszatérő, stabil érdeklődés mellett foglalkozunk étkezési száraz borsóval, ahol a vezérfajta a féllevélkés, sárga magvú Santana (2006), melyhez választékbővítőként a zöld magvú Zekon (1998) áll rendelkezésre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tavaszi árpa vetőmag piacán a Conchita (2009) klasszikusan sörárpának nemesített fajta vette át a Jubilant helyét.

A termesztési tapasztalatok szerint a jelenleg vezető sörárpákhoz hasonló agronómiai tulajdonságok jellemzik figyelemreméltó terméspotenciállal.

A fajta jó alternatívát kínál mindazon tavaszi árpa termesztő gazdaságoknak, ahol a termés malátaipari célú értékesítését az eseti sörárpa hiány határozza meg, ezért a termőképesség az elsődleges szempont.

Az őszi életformájú zabfajták (Mv Hópehely, Mv Deres) folyamatos terjedése a köztermesztésben egyelőre csak kismértékben befolyásolja a tavaszi zab vetésterületét.

A tavaszi zab széles vetésidő optimuma és jó szárazságtűrő képessége miatt is kedvelt a kora tavaszi vetésű növényfajok között.

A nyári aratási csúcstól távolabb eső érésideje tovább növeli céltudatos felhasználóinak táborát.

A martonvásári tavaszi zab fajták között a kiváló állóképességű, kiemelkedő termőképességű és beltartalmi minőségű Mv Pehely (2006) most már szinte egyeduralkodóvá vált.

A magasabb növényállományú és versenyképes termőképességű Kwant (1998) várhatóan még 1-2 évig elérhető lesz az e fajtát kedvelő és igénylő gazdálkodók részére elsősorban a keleti országrészben.

 

Elérhetőségek:

Telefon: +36 22 569 230

Mobil: +36 30 212 2636

E-mail: [email protected]

Honlap: www.elitmag.hu