fbpx

Pályázat: jövőre minden napra jut bő 4 milliárd

Írta: Kohout Zoltán - 2021 június 26.

…utána pedig hetente 16 milliárdot, és nemcsak az európai Unió, hanem a magyar állam is mélyen a zsebbe nyúl a mezőgazdaság fejlesztéséért. Felkészülnek: tárolók-szárítók, baromfisok, sertéstartók, gyümölcsösök, gomba- és komposzt-előállítók.

 

pályázat

 

Történelmi léptékű lesz

Az elkövetkező hét évben az uniós forrásokkal együtt 4265 milliárd forintot fordít a kormány a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére, amelyből 2021-re és 2022-re 1527 milliárd forint új forrás jut – jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Soltvadkerten. Feldman Zsolt a 2021-es és 2022-es év agrár- és vidékfejlesztési pályázatairól szólva azt mondta, a közös agrárpolitika vidékfejlesztési pillérén keresztül Magyarországra érkező EU-pénzeket 2021-től a kormány 80 százalékos nemzeti társfinanszírozással egészíti ki. Ez történelmi léptékű, 3272 milliárd forintos támogatást jelent a nemzeti költségvetésből.

 

pályázat

 

Megújulhat a vidék

Ennek keretében Megújuló vidék, megújuló agrárium néven új beruházási pályázatokat írtak ki, nagyjából 600 milliárd forintért. Emellett a tavalyi év végén kiírt felhívások keretösszegét mintegy 280 milliárd forinttal megemelték. A pályázatok közt kiemelt a május 24-étől nyitott gyümölcsültetvény-telepítés és gyógynövénytermesztés támogatás, amire 15 milliárdos forrást terveztek, és augusztus 23-áig lehet kérelmezni. Az építéssel nem járó kertészeti eszközök beszerzésének támogatására július 7-étől szeptember 28-áig várják a kérelmeket: 6 szakaszban mezőgazdasági termelőktől és kollektív beruházásoktól egyaránt. A rendelkezésre álló forrás 50 milliárd forint.

 

Hatalmas keretösszeg

Mindemellett a gombatermesztő és komposzt-előállító üzemek fejlesztésére és létesítésére szeptember 13-ától lehet pályázni, a forrás 20 milliárd forint. A terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatására szintén 50 milliárd áll rendelkezésre, és augusztus 2-ától nyílik meg a pályázat. Az állattenyésztésben újranyíló felhívások közt szerepel a baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése – erre július 27-éig lehet jelentkezni, a keretösszeg 6 milliárd. Az állattartó telepek fejlesztésének támogatására július 14-én nyílik majd meg a pályázati lehetőség hatalmas, 260 milliárdos kerettel.