fbpx

Páros év és április: TECHagro 2018 kiállítás Brnóban és a Grand Prix elismeréseik

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 13.

Az európai, nagy nemzetközi mezőgazdasági gépkiállítások és vásárok fel-/beosztási rendszereinek megfelelően – 2018. április 8-12. között – idén is a csehországi brnói vásárközpontban rendezték meg Közép-Kelet-Európa legnagyobb mezőgépészeti seregszemléjét, az immár 15. TECHagro kiállítást. Ez a kiállítás egy „vásárhármast” ölel fel: a TECHagro nemzetközi mezőgazdasági gépesítési újdonságai mellett, a SILVA REGINA erdőgazdasági és vadászati vásárt, valamint a BIOMASS mezőgazdaság és erdőgazdálkodás megújulóenergia-szakvásárát is megtekinthették az érdeklődő szakemberek.

5 nap alatt, 110 ezren, 87 hektáron

A TECHagro név úgy foglalja magában egy mezőgazdasági szakvásári trió összességét, hogy az Európában a három legjelentősebb szakmai rendezvény közé tartozik, ami idén is kiállítói teltházzal várta az érdeklődőket. A vásár 87 hektáros fedett és szabadtéri kiállítási területein 37 országból 724 – közöttük 555 hazai, cseh – kiállító mutatta be mezőgazdasági gépeit és berendezéseit, a több mint 110 ezer látogatónak. Ebben az évben a növénytermesztés a régebbieknél is nagyobb területen mutatkozhatott be, mivel a már megszokott és jól ismert Animal Tech állattenyésztési kiállítást majd csak a páratlan években rendezi meg a Brno-i Vásárvállalat.

Sólyom-show és Biomass

A TECHagro 2018 kiállításon az európai „nagy” mezőgépgyártó vállalatok a csehországi leányvállalataik vagy márkakereskedéseik révén kivétel nélkül képviseltették magukat, vagyis az európai piacon jelen lévő valamennyi jelentősebb márka felvonultatta legújabb termékeit.

A Silva Regina szakvásár a kiállítás „Z” pavilonjában, illetve az ahhoz közeli szabadterületeken várta az erdőgazdálkodás és a vadászat iránt érdeklődőket.

A Silva Regina kiállítást ismét a nagyon gazdag és a minden látogatót vonzó kísérőprogramok jellemezték (szarvashívókürt-bemutatók, sólyom- és vadászkutya-show, történelmi vadász- és erdészegyenruha-bemutató, fotókiállítás stb.). A kiállítást meglátogatók a helyszínen akár vadászfelszereléseket is vásárolhattak, a fegyverektől a ruházaton át, a kiegészítő termékekig.

A most 4. alkalommal megrendezett Biomass kiállításon az erdei biomassza-készítéshez szükséges gépeket és berendezéseket, továbbá biogáz előállításához használatos kazánokat – több kazánt működés közben is – láthattak az érdeklődők. A tűzifa-előállítással kapcsolatos gépek és berendezések, illetve az ilyen eszközöknek a használata is kiemelt figyelmet kapott. Mindezeken túl szakmai előadások is színesítették a programokat, amelyek egyik központi témája az állattartásból származó hulladékok hasznosítása vagy komposztálása volt.

Magyar kiállítók a szakvásári trión

A TECHagro-n jelentős volt a magyar részvétel is: magyar cégek több mint 800 m2-en állítottak ki. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. szervezésében az A2 pavilonban ismét együtt mutatkoztak be a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének tagjai: kukorica- és napraforgó-betakarító adaptereivel a Linamar Hungary Zrt. és az Optigép Kft; permetezéstechnikai termékeivel a Farmgép Kft.; gabonasilóival, gabonaszárítóival és magtisztítóival a Hetech Trend Kft. Idén először vett részt a magyar standon az Agrofém ’71 Kft. a magtisztítógépeivel; az Agrogép Jármű- és Gépgyártó Kft. és a IG+JM Kft. mezőgazdasági gépeivel; a Güttler Kft. talajművelő-eszközeivel. A kiállításon egyéni kiállítóként vett részt a Michelin Hungária Abroncsgyártó Kft.; aprómagvető-gépeivel a Pannon Gép és Készülékgyártó Kft.; a mobil csomagolástechnikával foglalkozó Fertilizer Packing Kft., valamint a bioetanolt előállító és csúcsminőségű takarmányt gyártó Pannonia Ethanol Zrt, illetve a pétfürdői Nitrogénművek Zrt.

A Silva Regina erdészeti és vadászati kiállításon a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. az állami erdészetek közösségi standjával jelent meg. Ezen a közösségi standon a Bakonyerdő; Gemenc Zrt; Ipoly Erdő és a Kaszó Zrt. is bemutatkozhatott. Rajtuk kívül a Muray Galéria természetfestményeit, reprodukcióit, a Huntertex Kft. pedig vadászruházati termékekeit és kiegészítőit kínálta az érdeklődőknek.

A vásárhármas Grand Prix elismerései

A Brno-i Grand Prix elismeréseket olyan kimagasló technikai, innovatív megoldásoknak ítélik oda, melyek nagyban hozzájárulnak a mezőgazdasági gépesítés fejlődéséhez. Az idei vásári nagydíjakra összesen 91 pályázat érkezett. A TECHagro gépesítési nagydíjakra 77 új fejlesztésű termékkel nyújtottak be pályázatokat és egy előszűrés után, a 18 fős szakmai zsűri ezek közül tizenkét pályázatot jutalmazott a Grand Prix (Nagy Díj) elismeréssel, amelyet a következő termékek kaptak.

Case IH Quadtrac 540 CVX: a világon az első, fokozat nélküli sebességváltóval szerelt, csuklós kormányozású, gumihevederes járószerkezetű, nagyteljesítményű (451 kW/613 LE) traktor. Fő jellemzői a három támasztógörgős, kereszt- és hosszirányú talajkövetésű, rugózott, 4 db független gumihevederes járószerkezet és a ZF 6.0 Ecom fokozat nélküli CVX váltómű.

Claas Cemos Auto Threshing: autonóm gépbeállítás-támogatórendszer szalmarázóládás és hibrid arató-cséplőgépekhez. Az új, automatizált rendszerrel optimálisan alakul a cséplődob fordulatszáma, a cséplőrés mérete a betakarítási körülmények függvényében, és az arató-cséplőgép folyamatosan, a lehető legnagyobb hatékonysággal dolgozhat.

APV PS 300 M1 Twin szórva vető adapter: pneumatikus rendszerű aprómagvető-egység különböző talajművelő- vagy gabonavetőgépekre adaptálhatóan. A 300 literes, megosztott tartállyal rendelkező, 1-8 m munkaszélességű, 2×8 kiömlőnyílással rendelkező szórva vető adapter kétféle vetőmag, vagy vetőmag és műtrágya egyidejű kijuttatására alkalmas.

Sermap Mirobot 3.0: letolólapos, autonóm trágyaeltávolító szarvasmarha-istállókhoz. A 2,0-5,5 m munkaszélességű letolólappal rendelkező, 24 V feszültségű, karbantartásmentes akkumulátorokról üzemeltethető, számítógépről (táblagépről/okostelefonról) vezérelhető, zajtalan üzemű, autonóm berendezés eltávolítva az istállótrágyát, javítja az istálló higiéniát.

Valtra T254 Versu erőgép SmartTouch vezérléssel: a 2017-es AGRITECHNICA-n kapott (Az Év Traktora 2018 és Az Év Legszebb Traktora 2018) díjazások után a Valtra SmartTouch vezérlésű erőgépét újabb díjjal ismerték el. Az alap-felszereltségű SmartTouch kartámasz, a 9”-os érintőképernyővel, az intelligens multifunkcionális vezetőkarral és az új hidraulikusan működtetett joystickkal a legjobb és legelőremutatóbb kezelőfelületet biztosítja.

P & L Eco Tiller 600 – Strip-Till sávművelő: a 6 m munkaszélességű 8/12 soros (75 és 50 cm sortávolságú) sávművelőgép kukorica/napraforgó, illetve cukorrépa/szója vetősorok sávművelésére szolgál. A 150-330 mm munkamélységű géppel ~20 cm széles sávok művelhetők meg, és egyidejűleg szilárd műtrágya vagy hígtrágya kijuttatása is lehetséges. A 8-12 km/h munkasebességgel üzemeltethető sávművelő teljesítményigénye 25-35 LE/sor.

SILVA REGINA 2018 Grand Prix elismerések:

– John Deere 1170G 8W többcélú, 8-kerekű, hosszú forgóvázú erdészeti fakitermelő erőgép

– AGA LV10 vontatott, hibrid segédhajtású, 10 tonna emelőképességű darugémmel ellátott, tandem tengelyes erdészeti, kiközelítő pótkocsi

Agritec Plant Research sro. térkép a rovarkártevők rezisztenciájának peszticidekkel szembeni alakulásáról: a Cseh Köztársaság, valamint Szlovákia egyes területeiről készített térképek azon rovarkártevők populációinak földrajzi eloszlását szemléltetik, amelyek részben már ellenállnak az ellenük használt növényvédő szereknek. Az eddig bevizsgált rovarölőszer-hatóanyagok: lambda-cihalotrin, cipermetrin, tau-fluvalinát, tiakloprid, klórpirifosz-etil voltak.

Siloking TruckLine e.0 eTruck 1408: 10 m3 tartálytérfogatú, egy függőleges csigás, elektromos járó- és takarmánykeverő-kiosztó szerkezeti meghajtású etető-kocsi. Az önjáró gép járószerkezetét egy 18 kW, míg a takarmánykeverő- és kiosztó-szerkezetét 15 kW teljesítményű villanymotorral hajtják meg. Egy akkumulátor-feltöltéssel ~100 tejelőtehén és a hozzájuk tartozó borjak takarmánykeverékei naponta ötször készíthetők el, ill. oszthatók ki.

Lemken Azurit 9/8.75 szemenként vető gép Delta Row ikersorokkal: központi magtartályos, nyomólégárammal dolgozó, elektromos motoros adagolószerkezeti meghajtású, ikertárcsás vetőcsoroszlyákkal rendelkező szemenként vető gép. Az Azurit 9/8.75 kukorica-, szójabab-, napraforgó- és repcemagvak nagypontosságú – 75 cm+12,5 cm sortávolságú, Delta Row vetőmag lehelyezésű – ikersoros vetését teszi lehetővé 13-15 km/h munkasebességgel.

John Deere S 700 arató-cséplő gépsorozat automatikus üzemeltetéssel: a legújabb, S 700 sorozatú kombájnok, már az Interactive Combine Adjustment 2 (ICA2) komplett rendszerrel vannak ellátva, amely az arató-cséplők teljesen automatikus, optimalizált üzemeltetését teszik lehetővé. Az ICA2 rendszernek köszönhetően, nem túl tapasztalt gépkezelők is fenntarthatják a jó munkaminőséget, és kihasználhatják a kombájnok napi és szezonális lehetőségeit.

DairyMaster MooMonitor + Ringer&Health Detection: tejelő-/húshasznú szarvasmarhák testhőmérsékletére, takarmányozására, ivarzására és egészségügyi ellenőrzésére szolgáló monitorrendszerek. A monitorrendszerek mind az istállókban, mind legelőn használhatók, és a alkalmazási hatósugaruk akár 5 km is lehet. Az információkat 15 percenként továbbítják a számítógéphez, és teszik hozzáférhetővé az interneten keresztül.

BIOMASS 2018 Grand Prix elismerés: Petrojet MultiBio 30 ES automata működésű, mezőgazdasági termelésekből származó, faipari és agropelletek eltüzelésére alkalmas melegvizes-kazán, 9-30 kW hőteljesítménnyel

Survia sro. multispektrális kamerával felszerelt drónok alkalmazásai: a szántóföldi kísérletek adatainak feldolgozására hatékony megoldást jelentenek a multispektrális kamerával ellátott drónok, amelyek jól alkalmazhatók a szántóföldről származó adatok begyűjtéséhez. A kapott adatok elemzései után elkészíthetők az egyes kísérletek kiértékelései.

A TECHagro gépesítési nagydíjai mellett külön Grand Prix elismeréseket kaptak a kísérő rendezvények legjobb innovációi is.

Dr. Fűzy József

Előző

Következő